Άδωνις Γεωργιάδης: Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο ζητούν από τον υπουργό να εφαρμόσει τον νόμο
Την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου, που παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης να ρυθμίσει το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ).
Με νέα επιστολή του προς τον Αδωνι Γεωργιάδη, τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τον Συνήγορο του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, ο σύλλογος επισημαίνει πως τα δικαστικά δρώμενα καταγράφουν επιπλέον δύο αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών (υπ. αριθμ. 35/2015 Π.Π.Ρ. και 86/2017 Εφ. Αιγ.), ακυρώνοντας τις πράξεις αναγνώρισης οφειλής των δανειοληπτών ως αντίθετες στα χρηστά ήθη.
«Δεν χρειάζεται να συντάξετε κάποιον νέο νόμο. Ο νόμος υπάρχει και συγκεκριμένο άρθρο αυτού υποδεικνύει τη διαδικασία ενεργοποίησής του (άρθρο 10, παρ. 21 του Ν. 2251/1994, όπως σήμερα ισχύει). Το άρθρο προβλέπει τη δυνατότητα του αρμόδιου υπουργού με απόφασή του να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επί αγωγών καταναλωτή ή ενώσεων καταναλωτών, καθώς οι συνέπειες του δεδικασμένου έχουν ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών» αναφέρει ο σύλλογος στην επιστολή του, που παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η «δημοκρατία».
Περιγράφοντας το τοπίο που έχει διαμορφωθεί, επισημαίνει πως δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και με συνεδρίασή του ο Αρειος Πάγος εξέδωσε την υπ. Αριθμ. 369/2019 απόφαση (Α2′ πολιτικό τμήμα) που έκρινε, με αμετάκλητη δύναμη πλέον, την απόφαση του Εφετείου Λάρισας 17/2017 ως εξής: Ναι μεν συνάγεται με βάση το παραστατικό εκταμίευσης ότι συμφωνήθηκε το δάνειο σε ελβετικά φράγκο, πλην όμως ο δανειολήπτης έλαβε αυτό σε ευρώ, τουτέστιν πρόκειται για δάνειο σε ευρώ με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου, ενώ αναδεικνύεται η ελλιπής ενημέρωση που παρασχέθηκε στους καταναλωτές σχετικά με τους γενικούς όρους συναλλαγών, ενώ επιπλέον τίθεται δίχτυ προστασίας στον καταναλωτή περιορίζοντας τη διακύμανση της ισοτιμίας στο +/- 5% αναδρομικά.
Παράλληλα, υπάρχουν οι δύο προαναφερόμενες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών, που επιβεβαιώθηκαν πλέον και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει των C-776 έως 782/19 και C-609/19 της Γαλλίας. Το ΔΕΕ αναδεικνύει ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν ως αποτέλεσμα την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη-καταναλωτή.
Σημειώνεται ότι, πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση ο βουλευτής Λευκάδας της Ν.Δ. Αθανάσιος Καββαδάς, μνημονεύοντας την έκδοση μέχρι στιγμής τριών αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων υπέρ των καταναλωτών.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι το πρόβλημα αφορά πάνω από 200.000 δανειολήπτες και εγγυητές και παραμένει άλυτο, με τα ποσά αποπληρωμής να αυξάνονται αντί να μειώνονται, και ρωτά τους Αδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα αν προτίθενται να αναλάβουν τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα μετατροπής των δανείων που συνήφθησαν σε ελβετικό φράγκο, σαν να ήταν εξαρχής δάνεια σε ευρώ με ισοτιμία εκταμίευσης.