Γεωργιάδης: «Φρένο» στην αλόγιστη δαπάνη των ογκολογικών φαρμάκων
Την ενεργοποίηση ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία προανήγγειλε ο Υπ. Υγείας, σημειώνοντας πως 3 στα 4 ογκολογικά φάρμακα πιθανόν να μη χορηγούνταν, αν περνούσαν από ογκολογικά συμβούλια.
Φίλτρα ελέγχου θα επιτρέπουν την επιλογή του κατάλληλου ογκολογικού φαρμάκου για τον ασθενή, επιτρέποντας παράλληλα και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας προωθεί ο Υπουργός Υγείας.
«Αν δεν ελεγχθεί το clawback δεν θα βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακο τους»
Όπως σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη, με αφορμή τις επενδύσεις του κλάδου στη Βιομηχανική Περιοχή, «η μεγαλύτερη μου αγωνία ως Υπουργός Υγείας είναι να βρίσκει ο ασθενής το φάρμακο του», υποστήριξε, προσθέτοντας δε πως «αν δεν ελεγχθεί το clawback δεν θα βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακο τους».
«Όποιος ενδιαφέρεται να βρίσκουν οι ασθενείς το φάρμακο τους πρέπει να ενθαρρύνει την ηγεσία να λαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο της υπέρβασης. Γιατί οι επιστροφές στο επίπεδο που έχουμε φθάσει σήμερα έχουν οδηγήσει μια σειρά από πολυεθνικές εταιρείες να αρνούνται να φέρουν τα καινοτόμα φαρμακα τους στην Ελλάδα. Άρα ένας πάσχον με σπάνια νόσο ή που δεν ανταποκρίνεται στις διαθέσιμες θεραπείες δεν θα λαμβάνει ή θα λαμβάνει με μεγάλη καθυστέρηση το φάρμακο που έχει ανάγκη», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι επιτροπές των ειδικών έχουν στόχο να μη μείνει ποτέ κανένας ασθενής χωρίς τη θεραπεία που χρειάζεται. «Αυτή που χρειάζεται και όχι κάποια που γράφεται για τον οποιοδήποτε λόγο», συμπλήρωσε.
«3 στα 4 ογκολογικά φάρμακα θα κοβόντουσαν»
Υποστήριξε, δε, πως σε συνάντηση με τους ογκολόγους του ζήτησαν να ενεργοποιήσει τα ογκολογικά συμβούλια, αν όχι σε όλα σε κάποια νοσοκομεία. «Θα γίνει άμεσα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας προσθέτοντας πως ο λόγος για το επιτακτικό αυτό αίτημα ήταν πως, όπως του είπαν, τα ¾ των ογκολογικών φαρμάκων που γράφονται στα νοσοκομεία αν πηγαίναν σε ένα συμβούλιο θα κοβόντουσαν.
«Ξέρετε πόσα εκατομμύρια είναι;», ρώτησε προσθέτοντας πως «ο στόχος ελέγχου του clawback είναι στόχος επιβίωσης των ασθενών». «Πρέπει να έχουμε λεφτά για να μπορούμε να αγοράζουμε φάρμακα. Αν δεν έχουμε δεν θα μπορούμε να αγοράζουμε».
Εκτίμησε, δε, ότι η φαρμακευτική δαπάνη του 2024,με τα μέτρα που λαμβάνονται, θα φθάσει κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί.
Συνάντηση με τη φαρμακοβιομηχανία
«Μια από τις βασικές μου αποστολές στο υπουργείο είναι να ελέγξουμε τις υποχρεωτικές επιστροφές που έχουν φθάσει σε μη βιώσιμα ύψη», υποστήριξε ο Αδ. Γεωργιάδης.
Όπως ανακοίνωσε, σε 15 μέρες θα καλέσει όλη τη φαρμακοβιομηχανία, πολυεθνική και ελληνική, για να τους παρουσιάσει την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, στο retail και στα νοσοκομεία, για το πρώτο τρίμηνο του 2024. «Για δούμε τα μέτρα που λαμβάνουμε τι επίπτωση έχουν», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι, ως Υπουργός Υγείας δε μπορώ να έχει ξεχωριστά κριτήρια για την ελληνική και την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία».
«Ο Υπουργός είναι σαν γονέας που θέλει να έχει όλα τα παιδιά του φροντισμένα», ανέφερε με νόημα προσθέτοντας πως θέλει ο ασθενής που θα χρειαστεί την καινοτόμα θεραπεία να τη βρει, η εταιρεία να μπορεί να την εισάγει και η βιομηχανία γενοσήμων να παράγει τα φάρμακα της και ως κλάδος να προχωρά με τις επενδύσεις.
Σχολιάζοντας, όμως, τις ενστάσεις των εταιρειών, κυρίως θυγατρικών πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, για τη μη ένταξη της πλειοψηφίας στο επενδυτικό clawback, λόγω περιορισμών στις επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν στην έρευνα, τους κάλεσε να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα.
«Ας έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ας πάρουν λεφτά από το επενδυτικό clawback και ας φτιάξουν επενδυτικές μονάδες στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι στην Ελλάδα είχαμε λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων από ότι άλλες χώρες με την παρουσία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να συμβάλλει σε αυτό.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως σύντομα στη ΒΙ.ΠΕ. Τριπόλεως θα παράγεται η δραστική ουσία που ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της τραγικής αυτοκτονίας του καρκινοπαθούς στην Κρήτη.
Η ετοποσίδη, το εν λόγω φάρμακο, είναι ένα φθηνό, παλιό, αντικαρκινικό φάρμακο που το εισάγουμε από ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία και όπως ανέφερε ο Υπουργός, το εργοστάσιο μείωσε την παραγωγή του.
«Το φάρμακο φαίνεται να είναι σε μια φάση που μάλλον αποσύρεται», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Άργησε να μας κάνει παραδόσεις [το εργοστάσιο], το μήνα Νοέμβριο και Ιανουάριο και παρατηρήθηκε έλλειψη από τους Έλληνες ασθενείς, όχι πλήρους, αλλά δυσκολία να βρεθούν οι απαραίτητες ποσότητες. Και παρά τη δική μου άμεση παρέμβαση για εισαγωγή μέσω ΙΦΕΤ 60.000 κομματιών για την κάλυψη αγοράς, υπήρξε μια περίοδος που οι ασθενείς όντως δυσκολεύθηκαν».
Ωστόσο, «σε 2 χρόνια από σήμερα η ετοποσίδη θα παράγεται εδώ στην Τρίπολη και οι Έλληνες ασθενείς δεν θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης από αυτή τη δραστική ουσία».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη ένα μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων δεν σχετίζεται με τις παράλληλες εξαγωγές. Ο κυριότερος λόγος είναι πολύ χαμηλές τιμές.