ΑΔΑΕ: Συνεδριάζει σήμερα για τη γνωμάτευση Ντογιάκου - Ποια στάση θα τηρήσει
Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με μοναδικό θέμα τη γνωμοδότηση Ντογιάκου σχετικά με τις αρμοδιότητές της .
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης, αλλά και της δημόσιας τοποθέτησης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου που την ακολούθησε, με την οποία ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν είναι δεσμευτική.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το Δ.Σ. της ΑΔΑΕ πρόκειται να συνταχθεί με την άποψη του πρόεδρου του, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, καθώς από τα επτά μέλη, πλην του ίδιου του Χρ. Ράμμου, υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα τρία που θεωρούν τη γνωμάτευση απλή εκφορά άποψης, και δη λανθασμένης.
Μάλιστα, από νομικούς κύκλους εκφραζόταν η άποψη ότι τα μέλη της ΑΔΑΕ δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν για τις «απειλές» Ντογιάκου σχετικά με «ποινές κάθειρξης» για όποιον δεν συμμορφωθεί με τη γνώμη του, αλλά, αντιθέτως, μπορούν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος σε περίπτωση που ακούσουν τον Ντογιάκο και σταματήσουν να πράττουν αυτό το οποίο είναι υποχρεωμένα.
Ενδεικτικά η νομικός και μέλος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Αικατερίνη Παπανικολάου στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη
“Το Σύνταγμά μας, η Δημοκρατία, μας εξασφαλίζει προσωπικές και λειτουργικές ανεξαρτησίες. Για τέτοια ώρα υπάρχει προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία που διέπει την άσκηση καθηκόντων στα μέλη της ανεξάρτητης αρχής.
Άρα λοιπόν αν με ρωτάτε, θα σας έλεγα ότι φόβο για την περίπτωση ότι θα διωχθώ για κατασκοπία, (είναι ένα από τα αδικήματα που παρατίθενται στη τελευταία παράγραφο της γνωμοδότησης) ομολογώ ότι δεν αισθάνομαι.
Θα με προβλημάτιζε και θα μου δημιουργούσε μια ανησυχία η απόφασή μου να παραλείψω την άσκηση των καθηκόντων μου, δεδομένου ότι αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος.
https://www.youtube.com/watch?v=N4zCi7uZxUI&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.olympia.gr%2F&feature=emb_logo
Στο μεταξύ, ατελέσφορη αποδείχθηκε η επιδίωξη της κυβέρνησης να αλλάξει τη σύνθεση της ΑΔΑΕ απομακρύνοντας μέλη του Δ.Σ. που δεν της είναι αρεστά και αντικαθιστώντας τα με πρόθυμους ακόλουθους της γραμμής του Μαξίμου μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε ΜΜΕ υπήρξε κυβερνητική προσέγγιση αναφορικά με αυτό το ενδεχόμενο στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο όμως δεν ανταποκρίθηκε θετικά.
Μπαράζ αντιδράσεων
Τη χαριστική βολή σε κυβέρνηση και Εισαγγελέα έδωσε το κοινό κείμενο που υπέγραψαν 16 κορυφαίοι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου (σ.σ. με τις υπογραφές να αυξάνονται στην πορεία) εναντίον της γνωμάτευσης του κ. Ντογιάκου.
Η κίνηση προκάλεσε ανησυχία στο Μαξίμου, αφού ακύρωσε την κατηγορία ότι «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΄τραμπισμός α λα γκρέκα΄ του Αλέξη Τσίπρα», επειδή πρώτος αντέδρασε δημόσια και δυναμικά στη γνωμάτευση.
Aσπίδα προστασίας στην Ανεξάρτητη Αρχή ύψωσε, παράλληλα, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς μετά από έκτακτη συνεδρίαση χθες απεφάνθη: “καμία κρατική αρχή δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της με βάση τις διατάξεις του εκτελεστικού του Συντάγματος ν. 3115/2003, που περιλαμβάνουν και την ελεγκτική αρμοδιότητα της Αρχής επί τηλεπικοινωνιακών παρόχων”.
Επιπλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πέραν της προσωπικής του τοποθέτησης προχθές και της συνυπογραφής στο κείμενο των 16 Συνταγματολόγων, “ξαναχτύπησε” χθες χρησιμοποιώντας, αυτή τη φορά, πιο αυστηρούς τόνους καθώς προειδοποίησε με διεθνή διασυρμό της χώρας.
Στα σκαριά το ευρω-πόρισμα για τις υποκλοπές
Εξάλλου μέσα στον Μάρτιο θα έλθει στην Αθήνα η επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ελέγχει τις χώρες-μέλη αν τηρούν το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα.
Η άφιξη της αφορά πέντε σημαντικά ζητήματα, με πρώτο αυτό των υποκλοπών (τα άλλα τέσσερα είναι: η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η ελευθερία του Τύπου, η διαφθορά και οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών).
Αναμένεται μάλιστα να συμπέσει με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές (PEGA), η οποία, όπως φάνηκε από το προσχέδιο, είναι αρκούντως επικριτική για την κυβέρνηση.