Αχτσιόγλου: Φαύλος κύκλος φτωχοποίησης με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε μέσω της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής η Έφη Αχτσιόγλου. «Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό από την πλευρά της κυβέρνησης διεξάγεται με θριαμβευτικούς τόνους» και με τον ισχυρισμό ότι «η συνταγή πέτυχε και θα συνεχιστεί», τόνισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς και γενικής εισηγήτρια στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024.
Η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για «7 κρίσιμες όψεις της πραγματικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, 7 καίριους λόγους που δικαιολογούν απολύτως την υποκειμενική φτώχεια -όπως ονομάζεται το αίσθημα εγκλωβισμού σε συνθήκη φτωχοποίησης, που βιώνει η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών».
«Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων πιο αδύναμων οικονομιών της Ευρώπης: ο μέσος μισθός, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ , το εισόδημα, η παραγωγικότητα βρίσκονται στις 4 χειρότερες θέσεις, και η πολιτική που ασκεί η ΝΔ βυθίζει περαιτέρω την οικονομία και τη χώρα σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο, Προσέξτε όμως και κάτι ακόμη. Αυτή τη σύγκριση με την Ευρώπη δεν την κάνω γιατί η Ευρώπη έχει το επιθυμητό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Το αντίθετο», πρόσθεσε.
«Σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα αυτό, 7 στους 10 πολίτες στην Ελλάδα, ποσοστό ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη, θεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς. Η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Βουλγαρία με σχεδόν μισό ποσοστό. Η πραγματικότητα, λοιπόν, όπως τουλάχιστον τη βιώνει η πλειονότητα των πολιτών απέχει δραματικά από την κυβερνητική αφήγηση», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της.
«Το στρατηγικό όραμα που αφηγείστε, αυτό της διευρυνόμενης ευμάρειας, υφίσταται πράγματι, αλλά αφορά ελαχίστους, που τα τελευταία χρόνια απολαμβάνουν μια άνευ προηγουμένου κερδοφορία, που εσείς με τις πολιτικές σας επιλογές τροφοδοτείτε, ασκώντας τελικά μια πολιτική σύμμαχο της απληστίας των ελαχίστων», επισήμανε για την πολιτική της ΝΔ.
«Σε φαύλο κύκλο φτωχοποίησης μεγάλη μερίδα πολιτών»
Η γενική εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς κατέθεσε στοιχεία που «επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, εγκλωβίζει την οικονομία και τη μεγάλη μερίδα των πολιτών σε ένα φαύλο κύκλο φτωχοποίησης».
-Για τη φορολογία τόνισε μεταξύ άλλων ότι το 1 στα 2 ευρώ των εσόδων του κράτους είναι από τον ΦΠΑ, τον «κατεξοχήν άδικο φόρο που επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα». «Το εισόδημα των νοικοκυριών σαρώνεται όχι μόνο από το κύμα ακρίβειας αλλά και από τον ΦΠΑ κι εσείς τον χρησιμοποιείτε ως κρυφό πρόσθετο φόρο», συμπλήρωσε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για το 2024 δεν προβλέπεται κανένα μέτρο στήριξης των νοικοκυριών για την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας, αντιθέτως αφαιρούνται ολοκληρωτικά και οι επιδοτήσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, κι αυτό ενώ προβλέπετε συνέχιση της αυξητικής τάσης του πληθωρισμού κατά 2,6% και ενώ το επίπεδο τιμών αυξάνεται σωρευτικά κατά 16% περίπου».
-Για τους μισθούς και το εισόδημα σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι «υφίστανται ευθεία επίθεση στο εισόδημά τους τα τελευταία τρία χρόνια» καθώς «από τις αρχές του 2021 μέχρι και το καλοκαίρι του 2023, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 8%». «Η Ελλάδα είναι σήμερα η χώρα με τον δεύτερο χαμηλότερο πραγματικό μέσο μισθό στον ΟΟΣΑ. Κι αυτό το αποτέλεσμα δεν έτυχε. Είναι το αποτέλεσμα των εντελώς καθυστερημένων και ανεπαρκών αυξήσεων του κατώτατου μισθού αλλά και της αποδιάρθρωσης του συστήματος των κλαδικών ΣΣΕ», σημείωσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κα Αχτσιόγλου ανέφερε πως η στεγαστική κρίση «είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα δυο ολόκληρων γενεών: της δικιάς μου και της νεότερης». «Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη, με 1 στους 3 να πληρώνει πάνω από το μισό του εισόδημα στις ανάγκες της στέγασης, (ενοίκιο ή δόση δανείου, κοινόχρηστα, ενέργεια, νερό). Την ίδια ώρα το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί κατά 12 μονάδες (απ’ το 85% στο 73%) πράγμα που κάνει το πρόβλημα ακόμη εντονότερο. Οι περισσότεροι και οι νεότεροι που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν σπίτι εμπλέκονται σε πολύ ακριβά ενοίκια, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρόκειται για την απόλυτη αποτυχία της ελεύθερης αγοράς. Και η κυβέρνησή σας παρακολουθεί άβουλη αυτή την αποτυχία να πέφτει στις πλάτες του πιο ενεργού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Ο Προϋπολογισμός σας δεν ασχολείται καν με το ζήτημα», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς μίλησε για την ανάγκη ενός προϋπολογισμού προτεραιοτήτων για τους πολλούς. Μάλιστα παρουσίασε μια πρόταση τεσσάρων σημείων:
- Προϋπολογισμός για προστασία από την ακρίβεια: με μόνιμους μηχανισμούς αναπροσαρμογής των ορίων του φορολογικού συστήματος αλλά και των επιδομάτων. Διότι δεν είναι δυνατόν με τέτοια πληθωριστική κρίση το επίπεδο των επιδομάτων να είναι το ίδιο με πριν 3 χρόνια και τα όρια του αφορολόγητου να παραμένουν τα ίδια σε ονομαστικούς όρους.
- Προϋπολογισμός μείωσης των ανισοτήτων: με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, επιστροφή των ουρανοκατέβατων κερδών των τραπεζών, των ενεργειακών εταιρειών, των φαρμακευτικών στους πολίτες και βελτίωση της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων, με μείωση των δεύτερων. Με στοχευμένη αύξηση πόρων σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Προστασία και με ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτά τα δημόσια αγαθά που συνδέονται με την ιδιότητα του πολίτη.
- Πράσινος Προϋπολογισμός: με συγκεκριμένες πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, την επένδυση σε δομές ανθεκτικότητας και τον περιορισμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, μετασχηματίζοντας σταδιακά μεν, σαφώς δε, το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας.
- Προϋπολογισμός για την έμφυλη ισότητα: με συγκεκριμένες πολιτικές και κατεύθυνση κονδυλίων ώστε να μειώνεται το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων στη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, στα εισοδήματα, στην εκπαίδευση.