«Καύσωνας» ελέγχων από εφοριακούς - Ποιες τουριστικές περιοχές θα «σαρωθούν»
Στο «μάτι» των ελεγκτών η έκδοση και διαβίβαση αποδείξεων στο myDATA GIAκαι η διασύνδεση ταμειακών με POS
Συνεργεία εφοριακών με laptop και tablets ανά χείρας και σε απευθείας σύνδεση με την δεδομένα της ΑΑΔΕ μέσω του «ΕΛΕΓΧΟΣlive» προχωρούν σε μπαράζ επιτόπιων ελέγχων σε νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με έντονη τουριστική κίνηση με στόχο τον εντοπισμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων που αποκρύπτουν τζίρο και δεν αποδίδουν το ΦΠΑ.
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια περισσότερων από 40.000 ελέγχων σε νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κ.λπ) καθώς και σε τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας. Στο επίκεντρο των ελεγκτών θα βρεθούν η έκδοση αποδείξεων για πωλήσεις προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, η διαβίβαση των στοιχείων για τις συναλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyData και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
Παράλληλα θα διενεργούνται εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ, θα τσεκάρουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης και θα εκδίδουν και θα κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που θα εντοπισθούν να μη εκδίδουν η να μη διαβιβάζουν τις αποδείξεις στην ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται εκτός από τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα ανατολή λειτουργίας έως και 10 ημέρες. Ήδη το πρώτο καλοκαιρινό λουκέτο για 48 ώρες μπήκε στη Βάρκιζα όπου η επιχείρηση για τρεις εβδομάδες, από τις 7 έως τις 29 Μαΐου, δεν διαβίβασε στην ΑΑΔΕ 1.890 αποδείξεις, συνολικής αξίας 33.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 5.400 ευρώ.
Ο νόμος ορίζει ότι ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης επιβάλλεται αναστολή εργασίας:
- για 48 ώρες εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ,
- για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών,
- για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών. Επίσης σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.
Στο μεταξύ αναβάλλεται για ένα μήνα, μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των Ελλήνων φοροφυγάδων με ποσά οφειλών άνω των 150.000 ευρώ προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας ο κατάλογος με τους μεγαλοοφειλέτες θα αναρτηθεί 31 Ιουλίου στον ηλεκτρονικό κόμβο αντί 30 Ιουνίου που προβλέπει ο νόμος. Υπενθυμίζεται ότι λίστα που δόθηκε πέρυσι στην δημοσιότητα περιλάμβανε 27.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις στις οποίες περιλαμβάνονταν πολλές κλειστές η πτωχευμένες εδώ και πολλά χρόνια.