Ο «Μεγάλος Πόλεμος» και η... ανακωχή για το ποδόσφαιρο!
Σαν σήμερα, στις 25/12/1914 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ανακοινώνεται εκεχειρία μεταξύ των Άγγλων στρατιωτών και Γερμανών παίζοντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Η πρωτοβουλία αυτή, γνωστή στην ιστορία ως “Christmas Truce”, καταγράφηκε στη Βόρεια Γαλλία και διήρκησε μόνο λίγες ημέρες. Επίσης, ανακωχή πραγματοποιήθηκε και στο Δυτικό Μέτωπο, αλλά όχι σε όλο το μήκος της, καθώς κάποιοι αξιωματικοί δεν επιθυμούσαν την ενέργεια αυτή.
Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι και οι στρατιώτες έχοντας συμπληρώσει ένα εξάμηνο στα χαρακώματα, δίχως να τολμούν να ξεμυτήσουν, ξαφνικά επιβάλλουν ανακωχή τραγουδώντας από την προηγούμενη νύχτα χριστουγεννιάτικα τραγούδια μαζί με τους αντιπάλους τους, ενώ η Ημέρα των Χριστουγέννων τους βρίσκει να παίζουν, να καπνίζουν και να ανταλλάσσουν δώρα στην ουδέτερη περιοχή.
Στις 22 Δεκεμβρίου, η γνωστή γαλλική εφημερίδα «Le Temps» ανέφερε ότι οινοπαραγωγοί της Γαλλίας παρήγαγαν 1.200 φιάλες κρασιού και πως ήταν έτοιμο να μεταφερθεί στο μέτωπο.
Η Αγγλία, φημισμένη για την παράδοση της στο ποδόσφαιρο, αποφάσισε από κοινού για αυτό το φιλικό παιχνίδι με έδρα τα...χαρακώματα απέναντι από τους αντιπάλους τους. Οι Γερμανοί ήταν αποφασισμένοι για την νίκη, παρόλο που δεν ήταν το «σπορ» τους. Έτσι, νίκησαν τους Άγγλους με 3-2 ανάμεσα στην Ύπρες και την Λιλ.
Οι περισσότεροι Άγγλοι είχαν... ξεχάσει την αγάπη τους για το άθλημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο «Νήσι», το 1915 είχε διαπραχθεί ένα σκάνδαλο ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εφτά παίκτες των δύο ομάδων στοιχημάτισαν υπέρογκα ποσά, για να... «στήσουν» τον αγώνα και τα κερδισμένα λεφτά από το στοίχημα να τα δώσουν στις οικογένειες τους. Η Αγγλική Ομοσπονδία τιμώρησε εφτά παίκτες οι οποίοι ήταν εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο με διά βίου απαγόρευση ενασχόλησής τους με το ποδόσφαιρο.
Αυτός ο αγώνας επαναλήφθηκε αρκετές φορές στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Ο μεγαλύτερος αγώνας ανάμεσά τους ήταν ο τελικός του 1966 με το περίφημο γκολ των Άγγλων που δεν έπρεπε να μετρήσει. Σε εκείνον τον τελικό του Μουντιάλ, τα «λιοντάρια» κέρδισαν με αυτό το γκολ το πολυπόθητο τρόπαιο. Από την στιγμή εκείνη, οι Γερμανοί σε κάθε μεγάλο τουρνουά έχουν κερδίσει τους Άγγλους.
Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι θάνατοι από μεριάς των Άγγλων ήταν 908.000 χιλιάδες και για τους Γερμανούς 1.800.000 αμάχους και στρατιώτες. Άραγε, ο κόσμος έχει μάθει από τα λάθη του ή θα διαπραχθούν και νέα εγκλήματα πολέμου όπως στον «Μεγάλο Πόλεμο»;
Δημήτρης Δράκος