9 μυστικά για να πάρεις αυτό που θες από το ChatGPT
Δυσκολεύεσαι να κάνεις το ChatGPT να σου δώσει καλά αποτελέσματα; Ρωτήσαμε δύο ειδικούς και μας είπαν τα μυστικά τους.
Το ChatGPT είναι παντού. Γράφει κώδικα, βγάζει προγράμματα διατροφής, δημιουργεί σχέδια μαθήματος, μεταφράζει εγχειρίδια, παράγει κείμενο για διαφημιστικό υλικό και σε γενικές γραμμές απειλεί να καταργήσει δεκάδες δουλειές. Για να λειτουργήσει όμως καλύτερα, θέλει καλά prompts. Οι εταιρείες, μάλιστα, ζητούν να προσλάβουν υπαλλήλους με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Με αυτά κατά νου ζητήσαμε από τον Σταύρο Βάσσο και τον Δημήτρη Μπαλαούρα, CEO και CTO αντίστοιχα της helvia.ai, να μοιραστούν τα μυστικά τους για να μάθουμε να γράφουμε καλύτερα prompts. Ας δούμε τι μας είπαν.
Tip 1: Δώσε στο ChatGPT ένα ρόλο, μια περσόνα
Σ. Β. : Τα μοντέλα αυτά έχουν εκπαιδευτεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Εμείς προσπαθούμε να αναπαράγουμε πράγματα που έχουν ξαναδεί. Όταν τους δίνουμε οδηγίες που μοιάζουν με αυτό που έχουν ξαναδεί κατά την εκπαίδευσή τους, βοηθάει τα μοντέλα να ακολουθήσουν καλύτερα τις οδηγίες μας. Ακόμα και έναν ρόλο που δεν έχουν ξαναδεί, επειδή θα τον συνδυάσουν και θα βρουν με ποιους γνωστούς ρόλους μοιάζει, θα βρουν πατήματα για να επιλέξουν πώς θα κάνουν τη συνέχεια.
Δ .Μ. : Όταν θέλω να μου φτιάξει κάτι το ChatGPT, του δίνω μια περσόνα. Σε διάφορα post που έχω δει στο παρελθόν, το κάνει καλύτερα.
Παράδειγμα: «Είσαι ένας ικανός και ευγενικός μεταφραστής με μεγάλη εμπειρία και η δουλειά σου είναι να μεταφράσεις αυτό που σου λέει ο χρήστης από τα ελληνικά στα αγγλικά».
Tip 2: Δώσε σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες στο ChatGPT
Σ. Β. : Όταν δίνουμε τέτοιες οδηγίες, το ChatGPT παίρνει τη γενική κατεύθυνση, αλλά μπορεί να ακολουθήσει και πιο συγκεκριμένα τα βήματα τα οποία εμείς θεωρούμε ότι εξηγούν αυτό που είπαμε. Δεν υπάρχει μια αυτονόητη ερμηνεία, αυτή που έχουμε εμείς στο μυαλό μας, πόσο μάλλον με ένα AI μοντέλο.
Παράδειγμα: «Σε μια κριτική προϊόντος, αν αναφέρεται κάποιο όνομα, π.χ. “Γιάννης Νικολάου”, τότε αντικατάστησε το με το λεκτικό “ΟΝΟΜΑ”. Αν αναφέρεται κάποιο τηλέφωνο, τότε .. » αντί για «Αφαίρεσε όλα τα προσωπικά στοιχεία που μπορεί να έχει η παρακάτω κριτική προϊόντος».
Tip 3: Δώσε παραδείγματα
Σ. Β. : Υπάρχει μία λογική που λέγεται Few-shot που λέει ότι στα μοντέλα δώσε και δύο τρία παραδείγματα input output, για να καταλάβουν εκτός από τις οδηγίες τι θέλεις πιο χειροπιαστά. Θα παίρναμε μια κριτική, θα τη διορθώναμε μόνοι μας και θα λέγαμε αυτό είναι το αποτέλεσμα. Αν το κάνουμε αυτό σε κάθε πράγμα που ζητάμε από το μοντέλο, αμέσως περιχαρακώνουμε το τι θα πάρουμε ως απάντηση τόσο ως προς τη μορφή, όσο και ως προς την ποιότητα. Μέσω των παραδειγμάτων δίνουμε τη δυνατότητα στο μοντέλο να συγκρίνει, να συσχετίσει το παρεχόμενο υλικό με αυτά που γνωρίζει και έτσι να παράγει πιο ακριβή και στοχευμένα αποτελέσματα.
Παράδειγμα: Παράθεση ολόκληρης κριτικής
Tip 4: Χρησιμοποίησε σημεία στίξης
Σ. Β. : Η λογική είναι να διαβάζεται όσο πιο εύκολα γίνεται. Να είναι οι οδηγίες σαν κομματάκια, τα οποία είναι πολύ εύκολο αν τα δει κάποιος να τα ξεχωρίσει. Αν τα πούμε όπως τα λέμε προφορικά, είναι πιθανόν κάποια να χαθούν.
Δ. Μ. : Όταν γράφουμε στο ChatGPT, γράφουμε απλό κείμενο γιατί δεν υπάρχει rich text editor για να κάνεις π.χ. bold. Πρέπει με κάποιον τρόπο να αποτυπώσουμε αυτή τη μορφοποίηση, με μια μορφοποίηση που λέγεται markdown που είναι πάρα πολύ απλή.
Παράδειγμα: «Οι οδηγίες σου είναι οι παρακάτω:
1. Πρέπει να απαντάς ευγενικά.
2. Πρέπει να μην υπερβαίνει η απάντηση τις 50 λέξεις.
3. …»
Tip 5: Χρησιμοποίησε προστακτική
Σ. Β.: Όποια οδηγία δίνουμε δεν είναι κάτι που ακολουθείται 100%. Έχει αποδειχθεί ότι όταν χρησιμοποιούμε πιο αυστηρό λόγο, το αποτέλεσμα είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε. Υπάρχει ακόμα και η λογική του να δίνεις πέναλτι.
Παράδειγμα: «ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ να πεις κάτι που θα μπορούσε να προσβάλλει τον χρήστη».
Tip 6: Πρόσθεσε τις δικές σου πηγές σαν βιβλιογραφία
Σ. Β. : Όταν ζητάμε από ένα μοντέλο μια πληροφορία, όπως «ποιος είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας;», αυτό θα το απαντήσει με βάση αυτά που έχει αποθηκευμένα κατά την εκπαίδευση, είτε θα κάνει Google search εκείνη τη στιγμή, θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα, βάσει των οποίων θα προσπαθήσει να απαντήσει. Το web browsing είναι ενεργοποιημένο σε όλα τα μοντέλα. Αν πρέπει να βασιστεί στα δικά μας δεδομένα π.χ. «Θέλω να μάθω ποια είναι η πολιτική για τις άδειες» δεν έχει λογική να πούμε στο Chat GPΤ να ψάξει στο ίντερνετ, αλλά χρειάζεται εμείς να το τροφοδοτήσουμε με πληροφορία, ανεβάζοντας ένα αρχείο και ζητώντας από το ChatGPT βάσει αυτού να απαντήσει.
Παράδειγμα: Ανέβασε αρχεία Word/PDF είτε γράφοντας μαζί με τις οδηγίες και τις πληροφορίες που πρέπει το ΑΙ μοντέλο να λάβει υπόψη του.
Tip 7: Πες στο ΑΙ μοντέλο να σκεφτεί σε λογικά βήματα
Σ. Β. : Όταν λέγαμε στο μοντέλο να σκεφτεί σε βήματα, το μοντέλο αντί να μας δώσει μια απάντηση, άρχισε να γράφει πώς σκέφτεται. Από τη μία βλέπαμε εμείς παραπάνω πληροφορία, ταυτόχρονα φαίνεται πως αυτή η πληροφορία το βοηθάει να κάνει πιο ενδελεχείς απαντήσεις, να μην κάνει «φτηνά» λάθη που θα έκανε αν προσπαθούσε να φτιάξει κατευθείαν την απάντηση. Αν δώσουμε αυτή την οδηγία, ξεκλειδώνει το ChatGPT ώστε να παράγει ενδιάμεσες σκέψεις. Αυτές το βοηθάνε να καταλήξει πιο σωστά σε κάτι που είναι λογική αλληλουχία.
Παράδειγμα: "Think step by step"
Tip 8: Περίγραψε τα βήματα που χρειάζεται για να απαντήσει σωστά
Σ. Β. : Αν ξέρουμε τα βήματα, είναι καλύτερα να τα γράψουμε ακόμα και αν τα πρότεινε το ίδιο το μοντέλο. Το κατευθύνουμε να φτάσει πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε.
Παράδειγμα: Για να υπολογίσεις τις δόσεις ενός δανείου με ετήσιο επιτόκιο Χ πρέπει να κάνεις τα παρακάτω βήματα:
1. Μετάτρεψε το ετήσιο επιτόκιο σε μηνιαίο επιτόκιο
2. Υπολόγισε τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων
Tip 9: Χρησιμοποίησέ το εσύ σε βήματα
Σ. Β. : Όταν πρόκειται να κάνουμε πολλές δουλειές, είναι καλύτερα να τις σπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια και να ζητήσουμε στο ΑΙ μοντέλο να κάνει την καθεμία ξεχωριστά.
Παράδειγμα:
Πρώτα ζητάμε από το ΑΙ μοντέλο να εξάγει τα στοιχεία της συζήτησης π.χ. το project στο οποίο αναφέρεται, τον υπεύθυνο του project και το ζητούμενο του email.
- Μετά του ζητάμε να κάνει μια περίληψη του email και να το μεταφράσει στα αγγλικά.
- Μετά του ζητάμε χρησιμοποιώντας τα στοιχεία για το project και την περίληψη από τα προηγούμενα δυο βήματα, να γράψει στα αγγλικά ένα email για να το στείλουμε σε ένα συνεργάτη (που δε μιλά ελληνικά).
Ο Σταύρος Βάσσος είναι ο CEO και co-founder της helvia.ai. Είναι ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη και ειδικότερα στα πεδία του Conversational AI και Agentic AI.
Ο Δημήτρης Μπαλαούρας είναι ο CTO και co-founder της helvia.ai και ηγείται της τεχνολογικής καινοτομίας και ανάπτυξης των προϊόντων της εταιρείας.