7 κανόνες για το μπάνιο στη θάλασσα - Τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε
Για να είναι το κολύμπι και η θάλασσα διασκεδαστικά θα πρέπει να τηρούνται βασικοί κανόνες ασφαλείας.
Το καλοκαίρι ισοδυναμεί για πολύ κόσμο περίοδος ανάπαυλας και χαλάρωσης. Η πιο αγαπημένη συνήθεια όλων είναι η εκδρομή στη θάλασσα, κυρίως τις ημέρες που κάνει πολλή ζέστη και ψάχνουμε μέρη να δροσιστούμε. Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε μια σχετική εξοικείωση με το υδάτινο στοιχείο, πολλές φορές αμελούμε τους βασικούς κανόνες που θα μας κάνουν να νιώσουμε ασφαλείς και να απολαύσουμε μια χαλαρωτική ημέρα στην παραλία.
Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μας και η μη τήρηση των οδηγιών που δίνουν οι ειδικοί δημιουργούν ένα παζλ από αίτια για τα οποία γίνονται πολλά δυστυχήματα στις ελληνικές θάλασσες. Για να είναι το κολύμπι και η θάλασσα διασκεδαστικά θα πρέπει να θυμόσαστε τα παρακάτω.
Οι ειδικοί συστήνουν να συμβουλευόμαστε τους κατοίκους της περιοχής για τους τυχόν κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν σε κάθε παραλία.
Το κολύμπι
Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα θεωρητικά νομίζουμε ότι όλοι γνωρίζουν κολύμπι, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να μην απομακρύνεστε από την ακτή, σε μεγάλο βάθος και άγνωστα νερά. Εάν μέσα στο νερό υπάρχουν σημαδούρες που υποδεικνύουν κίνδυνο ατυχήματος καλό είναι να μην τις προσπερνάτε.
Μπείτε σταδιακά μέσα στο νερό, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του νερού (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο).
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επίσης και σε κυματώδη θάλασσα. Καλό είναι να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας καθώς όσο καλός κολυμβητής και να είναι κάποιος, η θάλασσα είναι απρόβλεπτη και μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά αν υπάρχουν ρεύματα. Αν παρασυρθείτε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείτε και μετά κάθετα για να επιστρέψετε στην ακτή.
Τέλος, οι ντόπιοι γνωρίζουν καλύτερα τις παραλίες τους. Έτσι, εάν θέλετε να επισκεφτείτε κάποιο μέρος καλό είναι να συμβουλευτείτε κατοίκους της περιοχής που θα μπορέσουν να σας κατατοπίσουν κατάλληλα.
Ήλιος και φαγητό
Αποτελεί το άλφα και ωμέγα των κανόνων πριν μπει κανείς στη θάλασσα. Όλοι οι ειδικοί συστήνουν να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες αφού έχουμε φάει ένα πλήρες γεύμα πριν βουτήξουμε.
Όπως αναφέρει σε πόρισμά του το ΚΕΕΛΠΝΟ, το καλοκαίρι του 2018, στη χώρα μας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό 400 άνθρωποι, ενώ το 67% αυτών των θανάτων συμβαίνουν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, κατά τη διάρκεια της πέψης το αίμα κατεβαίνει στο στομάχι με αποτέλεσμα οι μύες να παθαίνουν κράμπες ενώ βρισκόμαστε μέσα στο νερό. Μπορεί επιπλέον να αισθανθούμε καούρα και δυσφορία αλλά και τάση προς έμετο.
Σε συνδυασμό μάλιστα με την παραμονή μας για ώρα κάτω από τον ήλιο, ο κίνδυνος του θερμικού σοκ είναι πάρα πολύ πιθανός καθώς κατά τη διάρκεια της πέψης αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Εάν κάποιος αποφασίσει να μπει στη συνέχεια στο νερό προκύπτει σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά της θερμοκρασίας του σώματός μας με το παγωμένο νερό.
Ιδανικά μπορούμε να καταναλώσουμε ένα ελαφρύ σνακ το οποίο δεν θα βαρύνει το σώμα μας και θα το αποτρέψει να πάθει κάποιο γλυκαιμικό σοκ. Στη συνέχεια περιμένουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνει σωστά η πέψη.
Φρούτα, σάντουιτς και ελαφριά σνακ, θα σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι χωρίς να σε βαρύνουν πολύ. μεσημεριού με αλκοόλ.
Όχι στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ορθή κρίση, την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων. Αυτός ο κίνδυνος επιδεινώνεται όταν ένας άνθρωπος εκτίθεται στον ήλιο και σε θερμοκρασίες που είναι επικίνδυνες για τον εγκέφαλο καθώς ο οργανισμός ρίχνει τις άμυνές του.
Έτσι, όταν ένας άνθρωπος εκτίθεται σε σοβαρές ποσότητες αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και στη συνέχεια εισέλθει στο νερό, ο κίνδυνος του πνιγμού ελλοχεύει καθώς το σώμα έχει μπει σε μια διαδικασία χαλάρωσης. Έτσι, μπορεί να αποκοιμηθεί ή να χάσει τις αισθήσεις του με κίνδυνο για τη ζωή του.
Τι κρύβεται στην ψάθα και την πετσέτα;
Κάθε φορά που οι γυναίκες μεταβαίνουν στη θάλασσα η πρώτη σκέψη είναι να μπορέσουν να καθίσουν σε ένα σημείο που να είναι ασφαλές για την υγιεινή τους. Ωστόσο, οι τιμές για μια ξαπλώστρα είναι πολλές απαγορευτικές με αποτέλεσμα να αποφασίζουμε να απλώσουμε την πετσέτα απευθείας πάνω στην άμμο.
Στην περίπτωση που δεν διαθέτουμε, θα πρέπει να αποφεύγεται το σκούπισμα με την εν λόγω πετσέτα καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταφερθεί κάποιο μικρόβιο που υπάρχει στην άμμο, όπως σταφυλόκοκκος, στο σώμα. Οι γυναίκες μάλιστα μπορεί να κολλήσουν μικρόβια που θα τους δημιουργήσουν ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες.
Επιπλέον, οι γυναίκες θα πρέπει να θυμούνται πως καλό είναι να έχουν ένα εφεδρικό μαγιό και ν αμην αφήνουν το βρεγμένο να στεγνώνει πάνω τους καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τα γυναικολογικά.
Δεν ξεχνώ το αντηλιακό και το καπέλο
Το αντηλιακό θα πρέπει πάντα να εφαρμόζεται και να ανανεώνεται ανά 60 με 90 λεπτά. Επιλέξτε πάντα ένα προϊόν με SPF 30 — αλλά όχι να ξεπερνά το SPF 50.
Καλό είναι κάθε χρόνο να ανανεώνετε το αντηλιακό και να αποφεύγετε εκείνα τα οποία έχουν ανοιχτεί σε πρότερο χρόνο και δεν θυμάστε ακριβή ημερομηνία. Αν ένα αντηλιακό λήξει δεν θα προσφέρει την ίδια προστασία και επίσης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα.
Επιπλέον, νην αφήνετε το αντηλιακό σας εκτεθειμένο στον ήλιο. Διατηρήστε το στη σκιά ή στο ψυγειάκι παραλίας, προστατεύοντάς το από τη θερμότητα και τον ήλιο.
Μην ξεχνάτε επίσης το κεφάλι το οποίο έχει δέρμα που όμως είναι λιγότερο εκτεθειμένο λόγω των μαλλιών. Φορέστε ένα καπέλο ενώ φυσικά θα πρέπει να απλώσετε αντηλιακό και στα αυτιά σας καθώς κινδυνεύουν να καούν.
Σημειώνεται ότι, αντηλιακή προστασία μπορούμε να βρούμε στα τρόφιμα και δη στα φρούτα. Τα πιο δημοφιλή είναι τα σκούρα μούρα και τα πολύχρωμα λαχανικά που είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά.
Νερό
Έχουμε πάντα νερό μαζί μας καθώς μας διατηρεί ενυδατωμένους και μας προστατεύει. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ξεκινώντας από τάσεις λιποθυμίας, τάση προς έμετο και άλλες καταστάσεις.
Προσπαθήστε να διατηρείτε τον εαυτό σας τακτικά ενυδατωμένο. Για να μην το ξεχάσετε μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα θερμός γεμάτο νερό, όχι όμως παγωμένο γιατί μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα.
Συνεχής παρακολούθηση στα παιδιά
Όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα με την οικογένειά μας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των γονέων είναι η σωστή επιτήρηση των ανήλικων παιδιών κυρίως όταν μπαίνουν στο νερό.
Δυστυχώς, οι παιδικοί πνιγμοί στη χώρα μας είναι πάρα πολύ συχνοί και οφείλονται σε αρκετούς παράγοντες.
Ένας από αυτούς έχει προαναφερθεί και είναι φυσικά το φαγητό. Ένας δεύτερος είναι το γεγονός ότι τα παιδιά ακόμη δεν γνωρίζουν σωστό κολύμπι με αποτέλεσμα να παρασυρθούν εύκολα από ρεύματα και να φτάσουν σε σημεία όπου δεν πατώνουν.
Εκεί ο πνιγμός μπορεί να έρθει διότι είτε το μπρατσάκι έχει φύγει από το χέρι είτε επειδή το ανήλικο παιδί έχει πιει μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού. Οι γονείς οφείλουν να είναι κοντά στα παιδιά και κυρίως σε εκείνα που είναι μικρής ηλικίας.
Οι ηλικιωμένοι
Όπως τα παιδιά, έτσι και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια που εισέρχονται στη θάλασσα καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να γνωρίζουν απαραίτητα καλό κολύμπι. Προτιμότερο θα είναι να επιλέγουν να κολυμπούν παρέα με κάποιον φίλο, που επίσης κολυμπάει καλά.
Να μπαίνουν και βγαίνουν από το νερό σταδιακά και όχι απότομα. Δηλαδή, να βρέχουν σιγά – σιγά τα πόδια, τα χέρια και το κεφάλι και μετά μπορούν να βουτήξουν ολόκληρο το σώμα. Εάν κατά τη διάρκεια του μπάνιου υπάρχουν κρύα ρεύματα τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να κινούν τα πόδια τους προκειμένου να γίνεται σωστή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.
Το κολύμπι θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με την ακτή και όχι κάθετη ούτε να απομακρύνονται από την παραλία. Είναι προτιμότερο να παραμένουν στα ρηχά και να κάνουν το μπάνιο τους εκεί που πατάνε και φυσικά να μην παραμένουν πάρα πολλή ώρα μέσα στο νερό.
Το μπάνιο πρέπει να αποφεύγεται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες που το νερό είναι πιο κρύο όπως επίσης και το μεσημέρι που σημειώνονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα.
Συστήνεται να φορούν καπέλο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νερό και φυσικά φορώντας αντηλιακό ακόμη και υπό σκιά.