7 Ιουλίου ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Στο flash.gr αποφύγαμε επιμελώς να εμπλακούμε σε γραπτά-σενάρια περί ανασχηματισμού την προηγούμενη εβδομάδα και παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις διαψεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου μέσα στο Σαββατοκύριακο.
«Δεν είναι η ώρα να ξοδευτεί ένα χαρτί τόσο νωρίς» μας έλεγε αξιόπιστη πηγή και τα υπόλοιπα τα είδατε πώς εξελίχθηκαν μέχρι και τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ όπου τόνισε πως η κυβέρνηση «αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσει τα άμεσα δεινά της Υγειονομικής κρίσης να δει πώς θα απορριφθεί η αρχική φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και στη συνέχεια να αξιολογήσει ουδέτερο πολιτικό χρόνο».
Η κυβέρνηση εξάλλου διατηρεί το κεκτημένο θετικό κλίμα της επιτυχημένης διαχείρισης της πρώτης φάσης πανδημίας. Προβλήματα υπάρχουν με αρκετούς υπουργούς και ακόμα περισσότερους υφυπουργούς αλλά καλύπτονται πίσω από το επιτελικό κράτος που διαχειρίζεται τα μείζονα επαρκώς και με δοκιμασμένα εργαλεία που απεμπόλισαν οι προκάτοχοί της (διαφημιστική προβολή).
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πάντως ότι το καύσιμο της επικοινωνιακής επιτυχίας του «Μένουμε σπίτι και κρεμόμαστε από τα χείλη του Τσιόδρα» κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ενόψει Μάλιστα του δύσκολου οικονομικού και ίσως υγειονομικού χειμώνα αναμφισβήτητα θα χρειαστεί οπωσδήποτε μία επανεκκίνηση με «φρέσκα πόδια»όπως θα έλεγαν και στο βρετανικό ποδόσφαιρο.
Και καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρέσκεται στους συμβολισμούς πιθανότατα θα επιλεγεί η συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη στις εκλογές στις αρχές Ιουλίου του 2019. Οι εκλογές έγιναν στις 7/7 Οπότε ας κρατήσουμε την ημερομηνία με τα εφτάρια ως ορόσημο. Έτσι ο Μητσοτάκης με τα γούρικα εφτάρια θα τρολάρει και τον Τσίπρα που χθες μιλώντας στο ανοιχτό αμφιθέατρο της πλατείας Κουμουνδούρου με τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έσκασε στα γέλια με την πτώση ενός μπάνερ που όλοι απέδωσαν στο ξαφνικό μικρό μπουρίνι που προκάλεσε η αναφορά του επωνύμου Μητσοτάκης
Ο σμπάρος που θα "παίξει" όπως λένε και στην Κρήτη ο Κυριάκος πρέπει να πιάσει πολλά τρυγόνια. Το βασικό μοτίβο θα είναι η «σφαγή» υφυπουργών όπως διαφαίνεται. Υφυπουργοί που πέρασαν και δεν ακούμπησαν, που και να σας γράψουμε τα ονόματά τους πιθανότατα δεν τους γνωρίζετε ενώ ζήτημα είναι αν τους ακούσατε πάνω από μια-δυο φορές τον τελευταίο χρόνο.
Με αυτόν τον τρόπο θα κρατηθεί ζέστη και η κοινοβουλευτική ομάδα καθώς το rotation δεν έβλαψε ποτέ κανέναν προπονητή όταν γίνεται τη σωστή στιγμή. Οι τοποθετήσεις θα έχουν και χαρακτήρα γεωγραφικής κατανομής προκειμένου η κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους και με τις 13 περιφέρειες της χώρας. Επίσης θα βελτιωθεί και η ποσόστωση φύλου που είχε σχολιαστεί αρνητικά πέρσι.
Υπάρχουν οι SOS προς αποχώρηση (π.χ Βρούτσης, Θεοχάρης, Αυγενάκης) αλλά δεν θα λείψουν και οι μετακινήσεις υπουργών. Είτε πήγαν καλά είπε είναι αναγκαίο να δημιουργήσουν μετακινούμενοι, χώρο, για προσθήκες που θα διαμορφώσουν ευρύτερες συμμαχίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που ενδιαφέρει πολύ τον Μητσοτάκη καθώς βαρέθηκε να ακούει ότι «ελέγχει την κυβέρνηση αλλά όχι το κόμμα». Και δεν είναι βέβαια μόνο το κόμμα.
Για παράδειγμα η υπουργοποίηση της Όλγας Κεφαλογιάννη και πιθανότητα στο πλαίσιο που αυτή είχε ζητήσει πριν από ένα χρόνο με διευρυμένες αρμοδιότητες στον πολιτισμό. Η κίνηση αυτή όχι μόνο θα αποκαταστήσει ένα ρήγμα που έχει δημιουργηθεί, αλλά θα κατευνάσει και κέντρα επιρροής που μπορούν να παράξουν συμμαχίες και σε άλλα επίπεδα εκτός του εσωτερικού της Νέας Δημοκρατίας. Ή τουλάχιστον να περιορίσουν ζυμώσεις που παρατηρούνται προς τα κεντροαριστερά. Ένα ζήτημα απάντα ανοιχτό που συναρτάται και με τα παραπάνω είναι και το αν θα συστρατευτούν με υπουργικά γαλόνια και κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως αποκάλυψαν «καραμανλικοί κύκλοι» την προηγούμενη εβδομάδα. Και ξέρετε ότι οι Καραμανλικοί με το ΠΑΣΟΚ έχουν μία αλλεργία αντίθετα με τον πρωθυπουργό.
Η έλευση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου θεωρείται επίσης πολύ πιθανή. Οι πιο τολμηροί μάλιστα τη συνδέουν και με μία πολύ ενδεχόμενη αλλαγή του κλίματος στα ελληνοτουρκικά. Μένει να δούμε αν αυτός που θα πρέπει να ανησυχεί ή να απλά να μετακομίσει είναι ο κ. Δένδιας ή ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Μην αποκλείσετε επίσης την αποκατάσταση κάποιων εκ των Σαμαρικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε με εξωκοινοβουλευτικές κινήσεις να βελτιώσει σε ένα βαθμό τις σχέσεις του με τον πρώην Πρωθυπουργό τακτοποιώντας σε δημόσιους οργανισμούς ανθρώπους του κ. Σαμαρά (π.χ Δημήτρης Σταμάτης στο Παρακαταθηκών και Δανείων). Αν αυτές οι κινήσεις επιστεγαστούν και με κάποιες υφυπουργοποιήσεις όχι απλώς θα συνεχιστεί η ηρεμία αλλά θα σπάσει και ένα πιθανό μέτωπο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο εγγύς μέλλον. Και εξηγούμαστε.
Ακόμα και αν κάποιος διακεκριμένος αποφάσιζε να αλλάξει ρότα γιατί κάποιες από τις βασικές μεγάλες υποθέσεις για τον ίδιο δεν πάνε τόσο καλά, δεν θα μπορούσε να βρει πολλά στηρίγματα ή συνοδοιπόρους στην κοινοβουλευτική ομάδα από τη στιγμή που κάποιοι θα είναι πεσμένοι με τα μούτρα στα... κυβερνητικά καθήκοντα.
Όσο για το πλαίσιο, για το κλίμα στο οποίο θα εργαστεί το νέο σχήμα, μου το περιέγραψε χθες το μεσημέρι στο Open ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος βλέπει τα πράγματα στην Οικονομία να γίνονται το Φθινόπωρο μαύρα και άραχλα. Όχι πως πήγαιναν και καλά μέχρι την πανδημία αρκεί κανείς να δει τα αποτελέσματα της εκκίνησης του προϋπολογισμού ή τους περίπου 212.000 περισσότερους ανέργους του τρέχοντoς Απριλίου σε σχέση με τον περσινό. Και δεν έφταιξε μόνο η πανδημία. ένει να δούμε ποιες και ποιοι θα αναζητήσουν λεπτά υφάσματα για τα υπουργικά κοστούμια και ταγέρ ντάλα καλοκαιριάτικα.