6η μέρα πολέμου στο Ισραήλ: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα με ρουκέτες και από τις δύο πλευρές – Στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν, θα δει αύριο τον Αμπάς
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με εκατοντάδες άμαχους νεκρούς και τραυματίες, καθώς το Ισραήλ «διεξάγει μεγάλης κλίμακας πλήγμα» σε στόχους της Χαμάς στη Γάζα, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίς την Πέμπτη.
Από το πρωί ηχούν σειρήνες για ρουκέτες σε πολλές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη όπως το Even Yehuda, το Tayibe, το Ariel και το Kfar Yona ενώ εκρήξεις ακούγονται είτε από κρούσεις είτε από αναχαιτίσεις. Μάλιστα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ μετά τις ισραηλινές επιδρομές με στόχο «αμάχους» σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα. “Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασέμ (Σ.τ.Σ: η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) εκτόξευσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν αμάχους στους καταυλισμούς Αλ Σάτι και Αλ Τζαμπάλια”, ανέφερε η Χαμάς.
Ανταποκριτές του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί προς τον καταυλισμό Αλ Σάτι και στη βόρεια Γάζα.
🚨Sirens sounding in central Israel🚨
— Israel Defense Forces (@IDF) October 12, 2023
Παράλληλα μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Γάζα όπου όλες οι υποδομές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από το Ισραήλ.
Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες των ΗΠΑ, Ισραήλ, ΟΗΕ και Αιγύπτου για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό η Αίγυπτος συναινεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά απορρίπτει οποιαδήποτε κίνηση για τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον θύλακα.
Την ώρα, που η Χαμάς κρατάει δεκάδες ανθρώπους ως ομήρους, 300.00 ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα μάχης είναι σε αναμονή για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Ερωτηθείς εάν επίκειται ισραηλινή χερσαία εισβολή, ο εκπρόσωπος του IDF αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους είπε στο CNN ότι δεν θα τηλεγραφούσε τις προθέσεις του Ισραήλ, προσθέτοντας: «Όλες οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς πρέπει να αφαιρεθούν από τον χάρτη».
Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Νετανιάχου: «Θα συντρίψουμε τη Χαμάς»
Νωρίτερα την Τετάρτη, στο Ισραήλ ανακοινώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και η συγκρότηση του «πολεμικού υπουργικού συμβουλίου».
Επιπλέον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε σε ένα δραματικό, έκτακτο διάγγελμα. «Αφήνουμε κάθε άλλη σκέψη στην άκρη… Η μοίρα της χώρας μας κρέμεται από μια κλωστή» δήλωσε, ανακοινώνοντας την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.
Έχοντας δίπλα του τον αρχηγό του κεντρώου κόμματος της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση θα συντρίψει τη Χαμάς, τους μαχητές της οποίας αποκάλεσε «άγρια ζώα» και «βάρβαρους» ενώ υπογράμμισε ότι κάθε μέλος της Χαμάς πρέπει ήδη να θεωρεί τον εαυτό του νεκρό. «Πολεμούμε έναν σκληρό εχθρό, έναν εχθρό που είναι χειρότερος από το ISIS», είπε, προσθέτοντας «και θα τον συντρίψουμε και θα τον εξαλείψουμε, όπως ο κόσμος συνέτριψε και εξάλειψε το ISIS».
«Ο λαός του Ισραήλ είναι ενωμένος και σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι ενωμένη», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς είπε πως η συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει μήνυμα στους εχθρούς του Ισραήλ. «Αυτήν την ώρα, είμαστε όλοι στρατιώτες του Ισραήλ», διεμήνυσε. «Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!», τόνισε.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως είχε ζητήσει ο Γκαντς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο Μπένι Γκαντς.
Μια θέση στο πολεμικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα.
NOW – Netanyahu: “Every Hamas operative will die. Hamas is ISIS.”pic.twitter.com/KGHbfsigiV
— Disclose.tv (@disclosetv) October 11, 2023
Βαρύς ο απολογισμός την 6η μέρα του πολέμου
Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 1.200, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων.
Η ΔΕΕΣ σε επαφή με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων – Τεράστια ανθρωπιστική κρίση
Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ- ICRC) βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς και τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα στο Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.
Η ΔΕΕΣ κάλεσε εξάλλου “τις δύο πλευρές να περιορίσουν τα δεινά των αμάχων”. “Ως ουδέτερος μεσολαβητής είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε ανθρωπιστικές επισκέψεις, να διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των ομήρων και των μελών των οικογενειών τους όπως και οποιαδήποτε απελευθέρωση”, υπογράμμισε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιοχή της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής.
Η κράτηση ομήρων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και όλοι όσοι κρατούνται θα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι, πρόσθεσε ο Καρμπόνι.
Δεκάδες Ισραηλινοί και αλλοδαποί – στρατιώτες, άμαχοι, γυναίκες και παιδιά– πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν καταμετρήσει 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επίσημη απελευθέρωση ομήρων.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε επίσης μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, επίσημη πηγή στο AFP.
Ο αξιωματούχος της ΔΕΕΣ εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για την τύχη των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.
Το Ισραήλ επέβαλε πλήρη πολιορκία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, διακόπτοντας την παροχή νερού, ηλεκτρικού και καυσίμων.
Καθώς η ηλεκτροδότηση στη Γάζα έχει διακοπεί, “τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα νεογνά που βρίσκονται στις θερμοκοιτίδες και τους ηλικιωμένους ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Οι αιμοκαθάρσεις έχουν σταματήσει και δεν μπορούν να γίνουν ακτινογραφίες”, υπογράμμισε ο Καρμπόνι.
“Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκροτομεία”, κατήγγειλε, τονίζοντας ότι ήδη η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δύσκολη. “Κανένας γονέας δεν θέλει να είναι αναγκασμένος να δίνει βρόμικο νερό σε ένα παιδί που διψά”, σημείωσε.
Πάνω από 338.000 εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας
Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.
Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Αύριο θα συναντηθεί με Αμπάς στην Ιορδανία
Στο Ισραήλ βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς ηγέτες. O αμερικανός ΥΠΕΞ, που προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ έχει προγραμματιστεί να συνομιλήσει σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στην Ιορδανία, που θα είναι ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είπε στους δημοσιογράφους λίγο πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για το Ισραήλ, ότι θα μεταφέρει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ. «Στεκόμαστε αποφασιστικά ενάντια στην τρομοκρατία».
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, και να αποτρέψει την έκρηξη ενός ευρύτερου πολέμου.
Η παρουσία πάντως του Μπλίνκεν στο Ισραήλ κρίνεται επισφαλής, καθώς η Χαμάς δεν έχει σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών σε ένα ευρύ γεωγραφικό τόξο εντός του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος ενώ βρισκόταν σε πόλη στο νότιο Ισραήλ, υποχρεώθηκε να μεταβεί εσπευσμένα σε καταφύγιο, καθώς ηχούσαν οι σειρήνες προειδοποίησης.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλεί το Ισραήλ να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου και προειδοποιεί το Ιράν «να προσέχει»
Απευθυνόμενος σε ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου στις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών των ΗΠΑ στα ανοικτά του Ισραήλ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τεχεράνη. «Καταστήσαμε σαφές στους Ιρανούς: Να προσέχετε!», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη αναβαθμίζοντας το επίπεδο επικινδυνότητας.
Η ταξιδιωτική οδηγία για τη Γάζα παραμένει στο «Επίπεδο 4 – Μην ταξιδεύετε». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Τρομοκρατικές ομάδες, μοναχικοί λύκοι και άλλοι βίαιοι εξτρεμιστές συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Οι τρομοκράτες και οι βίαιοι εξτρεμιστές ενδέχεται να επιτεθούν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας τουριστικές τοποθεσίες, συγκοινωνιακούς κόμβους, αγορές, εμπορικά κέντρα και εγκαταστάσεις τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι επιθέσεις μπορεί να γίνουν στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα χωρίς προειδοποίηση».
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο χθες Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 κρατών προειδοποίησε εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου.
Το Ισραήλ διεξάγει πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ και τους συμμάχους του στη Δύση, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο ο στρατιωτικός βραχίονας του κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, με πάνω από 1.200 νεκρούς. Οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπέρασαν τους χίλιους χθες Τετάρτη.
Η ανακοίνωση της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ» προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης.
Κατά τον Χουσάμ Ζακί, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων και τις επιθέσεις εναντίον τους και από τις δυο πλευρές. Τόνισαν πως πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως.
Στον αραβικό κόσμο δεν μοιάζει μολαταύτα να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν –που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος– κάνουν ασκήσεις ισορροπίας, παρότι κράτη του Κόλπου, ανάμεσά τους το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, κατηγόρησαν το Ισραήλ για την κλιμάκωση. Ομοίως η Σαουδική Αραβία, που επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση η οποία «στερεί» από τους Παλαιστίνιους τα «δικαιώματά της».
Ο πρόεδρος του Ιράν συζητά με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας
Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό πως συνομίλησαν αφότου άρχισε διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων των δυο κρατών, αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων, νωρίτερα φέτος.
Τη συνδιάλεξη απασχόλησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος και ο πρίγκιπας έδωσαν έμφαση στην «ενότητα του ισλαμικού κόσμου».
Ιρανοί πολιτικοί εκφράστηκαν επαινετικά για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο, την πιο πολύνεκρη στο εβραϊκό κράτος από καταβολής του, πάντως η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Η Σαουδική Αραβία θεωρείται προστάτιδα δύναμη των Παλαιστινίων.
Το Ριάντ κάλεσε το Σάββατο να τερματιστεί αμέσως η κλιμάκωση της βίας, κρίνοντας πως η επίθεση της Χαμάς οφειλόταν στη «στέρηση από τον παλαιστινιακό λαό των νομίμων δικαιωμάτων του» που προσάπτει στο Ισραήλ.