5 tips για να κρατάς το σπίτι σου πάντα καθαρό
Η διατήρηση ενός καθαρού σπιτιού μπορεί να φαντάζει δύσκολη και χρονοβόρα, ειδικά όταν η καθημερινότητα είναι γεμάτη υποχρεώσεις. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να την κάνεις όσο πιο εύκολη γίνεται
Η φροντίδα του σπιτιού σου είναι πέρα από κάθε αμφιβολία μια από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εργασίες που καλείσαι να υλοποιήσεις. Και μάλιστα, όχι μια φορά αλλά… ανά τακτικά διαστήματα. Αν θες δηλαδή ένα καθαρό και άνετο σπίτι και όχι ένα που θα σε κουράζει και θα σε απογοητεύει κάθε φορά που θα περνάς την είσοδό του.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Μυστικά για την φροντίδα σπιτιού δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως ορισμένα tips που εάν τα ακολουθήσεις θα καταφέρεις να κρατήσεις το χώρο σου καθαρό και άνετο. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη οργάνωση και όρεξη αλλά και… ορισμένα κατάλληλα εργαλεία. Πάμε να τα εξερευνήσουμε όλα παρέα.
1. Κάνε την καθαριότητα συνήθεια
Οι άνθρωποι γενικά, αρέσκονται στο να δημιουργούν συνήθειες. Μια πρωινή ρουτίνα για παράδειγμα ή κάποια καθημερινή συνήθεια στην εργασία μας ή στον τρόπο που δουλεύουμε μας βοηθάει σε αρκετά σημεία. Για αρχή, δεν θα χρειαστεί να δρούμε κάθε φορά με ιδιαίτερη σκέψη. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα μηχανικά, κερδίζοντας χρόνο για πιο παραγωγικές και δημιουργικές εργασίες. Επιπλέον, το να χτίζουμε συνήθειες συνδράμει στην εύρυθμη λειτουργία των όσων χρειαζόμαστε να κάνουμε.
Έτσι λοιπόν, το να δημιουργήσεις μια ρουτίνα καθαρισμού του σπιτιού σου μπορεί να φαντάζει δύσκολο αλλά θα καταστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα λυτρωτικό. Ξεκίνα με τα απλά. Προσπάθησε να στρώνεις κάθε πρωί το κρεβάτι σου και αφιερώνεις 5 με δέκα λεπτά καθημερινά για να τακτοποιείς τα διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιήσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας πίσω στη θέση τους. Μια καλή λύση για να μην εμφανίζεται κάθε τρεις και λίγο αυτή η απωθητική και εκνευριστική στοίβα πιάτων στο νεροχύτη είναι να τα πλένεις αμέσως μετά το φαγητό ή απλώς να τα φορτώνεις κατευθείαν στο πλυντήριο πιάτων σου. Όπως κατάλαβες, πρέπει να βρεις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες για να καθιερώσεις τις ρουτίνες καθαριότητας.
2. Προμηθεύσου με τα κατάλληλα «εργαλεία»
Η χρήση των κατάλληλων προϊόντων καθαρισμού μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την όλη διαδικασία αλλά να σε διευκολύνει προσωπικά και σε τεράστιο βαθμό. Σκέψου για παράδειγμα να μην βάζεις εσύ σκούπα αλλά να βάζει για εσένα η… σκούπα ρομπότ σου! Προφανώς και δεν πρέπει να της αφήσεις όλη τη δουλειά, αλλά θα αναγκαστείς να σκουπίσεις λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια του μήνα, μιας και το σπίτι θα είναι ήδη προσεγμένο χάρη στη σκούπα ρομπότ σου.
Αξίζει επίσης να επενδύσεις και σε έναν ατμοκαθαριστή. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον βαθύ καθαρισμό διαφόρων επιφανειών στο σπίτι σου. Πρακτικά, αυτές οι συσκευές λειτουργούν χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ατμού για να απολυμάνουν δάπεδα, πάγκους, πλακάκια και ταπετσαρίες, εξαλείφοντας τους επίμονους λεκέδες και τα βακτήρια χωρίς την ανάγκη σκληρών χημικών. Ιδανικό εργαλείο για ένα λαμπερό σπίτι.
3. Τακτικό καθάρισμα
Προηγουμένως σου μιλήσαμε για την ρουτίνα καθαριότητας. Ε λοιπόν αυτή έρχεται και δένει με το τακτικό καθάρισμα. Η ακαταστασία όχι μόνο κάνει το σπίτι σας να φαίνεται βρώμικο και κουραστικό στη θέαση αλλά δημιουργεί ταυτόχρονα περισσότερες επιφάνειες για τη συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς. Μην αφήνεις σε κάθε καρέκλα και από ένα παντελόνι όταν γυρνάς από τη δουλειά. Μην πετάς στον καναπέ κάθε μπλούζα που φόρεσες την εβδομάδα που μας πέρασε. Στο τέλος θα παλεύεις να καθίσεις πάνω σε ένα βουνό ρούχων και όχι απλώς να ξεκουραστείς στον άνετο καναπέ σου. Υιοθέτησε λοιπόν μια ρουτίνα ενός τακτικού καθαρισμού και επένδυσε σε λύσεις αποθήκευσης όπως κάδοι, καλάθια και ράφια. Καθόρισε επίσης συγκεκριμένες περιοχές για αντικείμενα όπως παπούτσια, τσάντες και άλλα ώστε να αποτρέψεις τη συσσώρευση τους σε άσχετους χώρους μέσα στο σπίτι.
4. Καθαριότητα στη στιγμή
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρείς το σπίτι καθαρό σε καθημερινή βάση είναι να υιοθετήσεις πλήρως τη φράση «καθαριότητα στη στιγμή». Αντί να αφήνεις τις δουλειές και τη βρωμιά να συσσωρεύεται και στο τέλος να χρειαστεί να την αντιμετωπίσεις συνολικά, προσπάθησε να δρας επί τόπου.
Σκούπισε τους πάγκους της κουζίνας μετά το μαγείρεμα. Πλύνε αμέσως τα βρώμικα πιάτα ή απλώς βάλε τα στο πλυντήριο πιάτων. Ενθάρρυνε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να υιοθετήσουν την εν λόγω συμπεριφορά ώστε ο καθένας να δρα αυτόνομα και όλοι μαζί για ένα καθαρό σπίτι κάθε ώρα και λεπτό.
5. Κανόνες εισόδου
Καθιέρωσε κανόνες σχετικά με την είσοδο όλων των μελών της οικογένειας στο σπίτι. Το να μπαίνει ο καθένας με λάσπες στα παπούτσια ή σέρνοντας βρώμικα αντικείμενα σε όλο το σπίτι δεν είναι σωστό. Μην αφήνεις να γίνεται. Ενθάρρυνε όλα τα μέλη του νοικοκυριού να βγάζουν στην είσοδο τα παπούτσια τους. Να τα τοποθετούν σε μια συγκεκριμένη θέση και να μην «σουλατσάρουν» φορώντας τα σε ολόκληρο το σπίτι. Τέλος, μην αμελήσεις να επενδύσεις και σε ποιοτικά και ανθεκτικά χαλάκια της εξώπορτας. Μια καλή ψάθα ή ένα σκληρό χαλί θα κρατήσει την πρώτη γραμμή βρωμιάς αποτελεσματικά.