5+1 τελικοί της (σχεδόν) αήττητης Team USA που έμειναν στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων [vids]
ΗΠΑ και Γαλλία μονομαχούν για το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων και το Flash.gr θυμάται 5+1 αλησμόνητους τελικούς της Team USA.
Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι κορυφώνεται το βράδυ του Σαββάτου (10/08, 22:30, ΕΡΤ3) όσον αφορά το τουρνουά μπάσκετ με την αναμέτρηση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Γαλλία με φόντο το χρυσό μετάλλιο.
Ένα χρυσό μετάλλιο το οποίο έχουν κατακτήσει 16 φορές οι Αμερικάνοι στους 17 τελικούς που έχουν συμμετάσχει στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων επισφραγίζοντας σχεδόν σε κάθε διοργάνωση την διαχρονική κυριαρχία τους. Ωστόσο, δεν ήταν και λίγες οι φορές που η Team USA τα... χρειάστηκε για να κάμψει την αντίσταση των αντιπάλων της, ενώ υπάρχει και μια φορά που αρκέστηκε στο αργυρό μετάλλιο και η οποία ξετυλίγει το κουβάρι των 5+1 αλησμόνητων τελικών ανά τις δεκαετίες.
Το πιο αμφιλεγόμενο παιχνίδι μπάσκετ όλων των εποχών
Ο πιο παλιός και πιο χαρακτηριστικός τελικός που έχει να θυμάται κανείς με τη συμμετοχή των Αμερικανών, ήταν το 1972 όταν είχαν αρκεστεί στο αργυρό μετάλλιο και στην μοναδική τους ήττα μέχρι και σήμερα. Στη σκιά των συνθηκών του Ψυχρού Πολέμου που είχε στιγματίσει τις δυσχερείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης σε κάθε επίπεδο, ο τελικός του 1972 θεωρείται ως σκανδάλο για τους Αμερικανούς για την κατάληξη που είχε.
Κατόπιν μιας αρκετά ανταγωνιστικής εικόνας, ο τελικός έμεινε στην ιστορία για τις... τρεις επαναφορές που έκαναν οι Σοβιετικοί στην τελευταία νικητήρια επίθεσή τους. Ο Νταγκ Κόλινς με δύο βολές έγραφε το 50-49, τρία δευτερόλεπτα για το τέλος. Οι Αμερικάνοι άρχισαν να πανηγυρίζουν, όμως οι διαιτητές είχαν σταματήσει το παιχνίδι στην επαναφορά των Σοβιετικών για να δώσουν καθυστερημένα ένα τάιμ-άουτ που είχε ζητήσει ο προπονητής της Ένωσης.
Μετά από αυτό, η δεύτερη επαναφορά γίνεται ξανά ανεπιτυχώς, βρίσκοντας τους Αμερικανούς να πανηγυρίζουν εκ νέου, αλλά ξανά το παιχνίδι διακόπηκε γιατί το χρονόμετρο δεν είχε ρυθμιστεί στα τρία δευτερόλεπτα. Εν τέλει, αφού λύθηκε και αυτό το πρόβλημα, η τρίτη επαναφορά της ΕΣΣΔ ήταν και η φαρμακερή αφού ο Μπέλοφ πέτυχε τους δύο πόντους σε νεκρό χρόνο κάτω από το καλάθι από πάσα ολοκλήρου γηπέδου.
Έτσι, χάρισε το χρυσό μετάλλιο στην άλλοτε υπερδύναμη, βρίσκοντας τους ανθρώπους των ΗΠΑ να διαμαρτύρονται αλλά μάταια, ενώ ακόμα και σήμερα όσοι ζουν μετά από χρόνια, δεν δέχονται το αργυρό μετάλλιο.
Η «Dream Team» συστήνεται και βάζει το κερασάκι σε μια διοργάνωση - παράσταση για ένα ρόλο
Στη Βαρκελώνη του 1992, επιτρέπεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ να παρατάξουν ομάδα που θα απαρτίζεται από επαγγελματίες ΝΒΑερς, και οι Αμερικάνοι το πηγαίνουν σε άλλο επίπεδο. Με την σύνθεση που αναμενόταν να καθηλώσει το παγκόσμιο μπασκετικό κοινό και να ανοίξει της πύλες αυτού που λέμε σήμερα «Global Game» (σ.σ. παγκόσμιο παιχνίδι), η Team USA κάνει πάρτι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Καταλονίας και με αποκορύφωμα κερδίζει την σπουδαία Κροατία των Πέτροβιτς, Ράτζα και Κούκοτς με το ανεπανάληπτο 117-85.
Με οδηγό τον αείμνηστο Τσακ Ντέιλι και τους θρύλους του αθλήματος Τζόρνταν, Μάτζικ, Μπερντ, Ρόμπινσον, Γιούιν, Ντρέξλερ, Στόκτον, Μαλόουν, Μπάρκλεϊ, Μάλιν, Πίπεν αλλά και Λέτνερ (μοναδικός μη ΝΒΑερ, επιλέχθηκε αντί του Ρόι Τάρπλεϊ) δικαιολογείται απόλυτα ο μέσος όρος των 117.3 πόντων και των 44 πόντων διαφοράς ανά ματς στο τουρνουά.
Ένα prequel του παρόντος και το «κάρφωμα του θανάτου»
Στο Σίδνεϊ του 2000, οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα να υπερασπιστούν τα χρυσά τους σκήπτρα και μάλιστα να το κάνουν απέναντι στους -φετινούς αντιπάλους τους- Γάλλους με σκορ 85-75 στον τελικό. Ωστόσο, στην ιστορία δεν είχε μείνει μόνο αυτός ο μεταξύ τους τελικός, αλλά και ο αγώνας που είχαν δώσει λίγες μέρες πριν στο πλαίσιο των ομίλων.
Και αυτό γιατί σε εκείνον τον αγώνα, ο «αέρινος» Βινς Κάρτερ μας χαρίζει ένα από τα πιο... τρομακτικά καρφώματα στην ιστορία του αθλήματος, περνώντας πάνω από τον ύψους 2.18μ. Φρεντερίκ Βάις και κάνοντάς τον... poster όπως λένε οι Αμερικάνοι (σ.σ. αφίσα) που θα θυμάται ακόμα και σήμερα.
Η εξιλέωση των Αμερικανών και οι μαχητές Ισπανοί στον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών
Προερχόμενοι από την «χάλκινη» αποτυχία της Αθήνας του 2004 αλλά και του 2006 στο Μουντομπάσκετ, η Team USA παρατάσσει στο Πεκίνο του 2008 μια σύνθεση που δουλευόταν αρκετό καιρό και απαρτιζόταν από τους κορυφαίους σταρ της εποχής, ώστε να επιστρέψει στο «χρυσό» σκαλί και να αποκτήσει το προσωνύμιο «Redeem Team» (σ.σ. ομάδα λύτρωσης).
Η παρέα των Κόμπι Μπράιαντ, Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Γουέιντ, Κρις Πολ, Κρις Μπος και Ντουάιτ Χάουαρντ, ήταν αγριεμένη όμως δοκιμάστηκε για τα καλά στον τελικό από τους σπουδαίους Ισπανούς των αδερφών Γκασόλ, του ούτε 18 χρόνων -τότε- παιδί θαύματος Ρίκι Ρούμπιο, του Γκαρμπαχόσα, των Φερνάντεθ, Ναβάρο και Καλντερόν για να δώσουν ενδεχομένως τον κορυφαίο τελικό που έγινε ποτέ σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η ποιότητα της Team USA μίλησε την ύστατη στιγμή και το χρυσό πήγε στην Αμερική με το τελικό σκορ 118-107.
Το sequel του Πεκίνου στο Λονδίνο, ίδια εικόνα αλλά και ίδιο το αποτέλεσμα
Τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στο Λονδίνο του 2012, η Team USA παρατάσσει για ακόμα μια φορά εκλεκτή σύνθεση των κορυφαίων σταρ με ηγέτες τους Λεμπρόν Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ, Καρμέλο Άντονι, Κρις Πολ και πάντα τον αείμνηστο Κόμπι Μπράιαντ, μαζί με τους νέους ακόμα Ράσελ Γουέστμπροκ, Τζέιμς Χάρντεν και Άντονι Ντέιβις.
Οι Ισπανοί ήταν και πάλι δυνατοί, είχαν και πάλι τους ηγέτες τους με τα αδέρφια Γκασόλ, τους Ναβάρο, Γιουλ, Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ, Καλντερόν αλλά και τον ανερχόμενο Ιμπάκα, ενώ είχαν και πάλι μια άκρως ανταγωνιστική εικόνα μέχρι την λήξη. Ωστόσο το τέλος βρήκε και πάλι χρυσούς τους Αμερικανούς χάρη στο τελικό σκορ 107-100.
Ο τελικός του COVID, και το αγχωτικό χρυσό πριν το φετινό remake
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα μείνουν στην ιστορία για τους πρωτόγνωρους λόγους της πανδημίας του κορωνοϊού που τους ανάγκασε να μετατεθούν το καλοκαίρι του 2021. Με άδεια στάδια, με συνθήκες απομόνωσης και δίχως την παραδοσιακή ατμόσφαιρα του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, οι Ιάπωνες διοργανωτές έβαλαν τα δυνατά τους για να διασφαλίσουν την υγεία των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Από το τουρνουά του μπάσκετ δεν έλειψαν οι συγκινήσεις με αποκορύφωμα τον δραματικό τελικό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Γαλλία. Παρά την παρουσία παικτών κλάσης όπως οι Κέβιν Ντουράντ, Νταμιάν Λίλαρντ, Τζέισον Τέιτουμ, Ντρέιμοντ Γκριν και Ντέβιν Μπούκερ, η όλη εικόνα της Team USA ήταν ασταθής και η ανωτερότητά της τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Αυτό αποδεικνύεται και από το τελικό 87-82 με το οποίο έκαμψαν δύσκολα την αντίσταση των ικανών Γάλλων που είχαν οδηγηθεί από τους Νάντο ντε Κολό, Ρούντι Γκομπέρ, Βενσάν Πουαριέ, Νικολά Μπατούμ και Εβάν Φουρνιέ.
Έστω και με... την ψυχή στο στόμα, οι Αμερικάνοι πήραν το χρυσό, οι Γάλλοι αρκέστηκαν στο αργυρό μετάλλιο και το βράδυ του Σαββάτου (10/08, 22:30, ΕΡΤ3) αναμένουμε το remake του φετινού τελικού.
Αναλυτικά όλοι οι τελικοί των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων:
Βερολίνο 1936: ΗΠΑ - Καναδάς 19-8
Λονδίνο 1948: ΗΠΑ - Γαλλία 65-21
Ελσίνκι 1952: ΗΠΑ - Σοβιετική Ένωση 36-25
Μελβούρνη 1956: ΗΠΑ - Σοβιετική Ένωση 89-55
Ρώμη 1960: ΗΠΑ - Σοβιετική Ένωση 81-57
Τόκιο 1964: ΗΠΑ - Σοβιετική Ένωση 73-59
Πόλη του Μεξικού 1968: ΗΠΑ - Γιουγκοσλαβία 65-50
Μόναχο 1972: Σοβιετική Ένωση - ΗΠΑ 51-50
Μόντρεαλ 1976: ΗΠΑ - Γιουγκοσλαβία 95-74
Λος Άντζελες 1984: ΗΠΑ - Ισπανία 96-65
Βαρκελώνη 1992: ΗΠΑ - Κροατία 117-85
Ατλάντα 1996: ΗΠΑ - Γιουγκοσλαβία 95-69
Σίδνεϊ 2000: ΗΠΑ - Γαλλία 85-75
Πεκίνο 2008: ΗΠΑ - Ισπανία 118-107
Λονδίνο 2012: ΗΠΑ - Ισπανία 107-100
Ρίο ντε Τζανέιρο 2016: ΗΠΑ - Σερβία 96-66
Τόκιο 2021: ΗΠΑ - Γαλλία 87-82