4ήμερη εργασία: Η πρώτη εταιρεία που το εφαρμόζει στην Ελλάδα
4ήμερη εργασία: Φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για 4ήμερη εργασία στην Ελλάδα. Η Grant Thornton υιοθετεί το μέτρο για το σύνολο του προσωπικού της, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο και όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας, μέσα από την παροχή επιπλέον ημερών αδείας είναι μόνο μία από τις δράσεις που υλοποιεί η εταιρεία.
Ένα επιπλέον προνόμιο για τους εργαζόμενους είναι η αποχώρησή τους νωρίτερα από τη δουλειά κάποιες συγκεκριμένες ημέρες τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grant Thornton, Βασίλη Καζά, πρόκειται για μία κίνηση που αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το θέμα της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και αρκετούς μήνες, με αρκετές εταιρείες να «πειραματίζονται» για το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρύτερα.
Δοκιμές γίνονται ή έχει συζητηθεί να γίνουν μεταξύ άλλων από εταιρείες στη Βρετανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ή ακόμα και τη Νέα Ζηλανδία.
Διάλειμμα στην εργασία: Κάθε πόση ώρα μπορείτε να κάνετε
Το διάλειμμα θα χορηγείται μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 που ίσχυε πριν) και θα έχει ανώτατο όριο τα 30 λεπτά την ημέρα.
Με τον τρόπο αυτό όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο αφενός καθίστανται ευνοϊκότερες οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του διαλείμματος στους εργαζόμενους και αφετέρου αποφεύγονται καταχρηστικές πρακτικές όπως η χορήγηση μεγάλης διάρκειας διαλείμματος (π.χ. 1 ώρα ημερησίως), με αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου εργασίας με τις ίδιες απολαβές.
Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι ο χρόνος του διαλείμματος δεν αποτελεί χρόνο εργασίας. Σε επιχειρήσεις στις οποίες λόγω της φύσης και της έντασης της εργασίας απαιτείται η χορήγηση διαλείμματος μεγαλύτερης διάρκειας των 30 λεπτών, αυτή είναι δυνατή στο πλαίσιο της διαβούλευσης, μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Καθιερώνεται ενιαία διακοπή χρονικής διάρκειας τουλάχιστον 3 ωρών για τους εργαζόμενους που απασχολούνται κατά πλήρες ημερήσιο, αλλά διακεκομμένο ωράριο.
Επιτρέπεται στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης να παρέχουν, εφόσον συμφωνούν, εργασία πέρα από τη συμφωνημένη και σε ώρες που δεν είναι συνεχόμενες με το ωράριό τους, με προσαύξηση 12% επί της αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα, όπως ίσχυε άλλωστε και μέχρι σήμερα. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ήδη ότι σε περίπτωση που η επιπλέον εργασία ζητείται να παρασχεθεί σε ωράριο συνεχόμενο του μερικού ωραρίου, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παράσχει την επιπλέον εργασία, εκτός εάν η άρνησή του δεν αντίκειται στην καλή πίστη. Σε κάθε περίπτωση ισχύει ανώτατο όριο που είναι μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζόμενου.
Το όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών αυξάνεται στις 150 ώρες το χρόνο και μέχρι 3 ώρες ημερησίως σε όλους τους κλάδους της οικονομίας ενώ παράλληλα ισχύει η διάταξη (άρθρο 6 του Π.Δ. 88/1999) σύμφωνα με την οποία ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών, τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και της υπερεργασίας. Οι υπερωρίες αμείβονται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40 %.
Αλέξης Μητρόπουλος: Τί σημαίνει η 4ήμερη εργασία
Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, εξήγησε στο OPEN τί σημαίνει η 4ημερη εργασία και πώς θα τίθεται σε ισχύ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «είναι ουσιαστικά η πρόβα τζενεράλε του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη που μπορεί εργοδότης να ζητά από το προσωπικό του να δουλεύει πέρα από το 8ωρο 9ωρο και 10ωρο και ενώ οι δύο παραπάνω ώρες για 102 χρόνια αμειβόντουσαν ως υπερωρία, να συμψηφίζονται και να δίδονται σε άλλη περίοδο του έτους και να δουλεύει το προσωπικό λιγότερο».
«Άρα δεν θα αμείβεται για αυτό που δουλεύει υπερωρία, αλλά θα συμψηφίζεται» τόνισε έπειτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο εργοδότης θα το ζητάει αλλά θα πρέπει να συναινεί και ο εργαζόμενος».
Ο καθηγητής, τέλος, έκανε λόγο για μία «ακραία θεσμική εισήγηση» που τώρα, «όπως γράφει η εφημερίδα, αρχίζει να εφαρμόζεται. Δηλαδή δεν θα πληρώνονται οι υπερωρίες αλλά θα συμψηφίζονται μία άλλη περίοδο του έτους όπου δεν θα υπάρχουν δουλειές, θα υπάρχει διευθέτηση του παραπανίσιου ωραρίου με το υπολειπόμενο αλλά θα στερείται της πληρωμής της προσαύξησης των υπερωριών το προσωπικό».
https://www.youtube.com/watch?v=DTOB0BtiROw