4η Ιουλίου 2021: Οι ΗΠΑ γιορτάζουν την Εθνική τους Ανεξαρτησία [vid & pics]
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εορτάζουν την επέτειο της 4ης Ιουλίου, η οποία σηματοδοτεί την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του έθνους από την Μεγάλη Βρετανία, το 1776.
Φέτος, οι ΗΠΑ γιορτάζουν 245 χρόνια ανεξαρτησίας. Ο αγώνας του Αμερικανικού λαού για την ελευθερία και την δημοκρατία σε μια άκρως σκοτεινή περίοδο για την ανθρωπότητα, ήταν η σπίθα για να γεννηθούν στη συνέχεια αντίστοιχες επαναστάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ιστορική αναδρομή
Στις αρχές του 18ου αιώνα είχαν διαμορφωθεί 13 βρετανικές αποικίες στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής (Μασαχουσέτη, Νιού Χαμσάιρ, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Κονέκτικατ, Ροντ Άιλαντ, Νέα Υερσέη, Ντελαγουέρ, Μέριλαντ, Βιργινία, Νότια και Βόρεια Καρολίνα και Γεωργία).
Μεταξύ τους υπήρχαν σημαντικές διαφορές, αλλά και πολλές ομοιότητες κυρίως ως προς τους θεσμούς και την κοινή καταγωγή των κατοίκων τους.
Το καθοριστικό βήμα για την αποκοπή του ομφάλιου λώρου των 13 αποικιών που τους συνέδεε με την μητέρα-πατρίδα στάθηκε η επιβολή πρόσθετων φόρων από τη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να καλυφθούν οι πολεμικές της δαπάνες από τον Επταετή Πόλεμο με τη Γαλλία (1756-1763).
Οι νέοι φόροι σε μια σειρά από προϊόντα, όπως η ζάχαρη και το τσάι, καθώς και ο φόρος χαρτοσήμου στις εφημερίδες και τα εμπορικά έγγραφα, εξόργισαν τους αποίκους, επειδή δεν είχε ζητηθεί η γνώμη τους, σύμφωνα με την αγγλοσαξονική παράδοση.
Η αντίδραση των αποικιών μεγάλωσε, όταν στις 17 Δεκεμβρίου 1773 κάτοικοι της Βοστώνης μεταμφιεσμένοι σε Ινδιάνους έριξαν στη θάλασσα 340 κιβώτια τσαγιού, που ανήκαν στην Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών, στην οποία το βρετανικό στέμμα είχε εκχωρήσει ειδικά προνόμια.
Ο βασιλιάς Γεώργιος Γ’ διέταξε το κλείσιμο του λιμανιού και τη στρατιωτική κατοχή του. Τότε οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης κάλεσαν σε βοήθεια τις υπόλοιπες αποικίες. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1774 συνήλθαν στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας οι εκπρόσωποι των 13 αποικιών και συγκρότησαν το Ηπειρωτικό Κογκρέσο, όπως το αποκάλεσαν.
Η συνέλευση των 56 εκπροσώπων διακήρυξε την επιθυμία των αποίκων να διοικούνται μόνοι τους, ενώ απηύθυνε στο βασιλιά μια διακήρυξη δικαιωμάτων. Η ρήξη επήλθε στις 14 Απριλίου 1775, όταν βρετανικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με ντόπιους πολιτοφύλακες στο Λέξινγκτον και το Κόνκορντ της Μασαχουσέτης.
Ο βασιλιάς κήρυξε τους αποίκους επαναστάτες και το Ηπειρωτικό Κογκρέσο, αφού συνήλθε δεύτερη φορά στις 10 Μαΐου 1775, αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο κατά του αγγλικού στέμματος και ανέθεσε τη διοίκηση των στρατευμάτων και της πολιτοφυλακής στο μεγαλοκτηματία και στρατιωτικό Τζορτζ Ουάσινγκτον, που αργότερα έγινε ο πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους των ΗΠΑ.
Το προηγούμενο διάστημα στο Ηπειρωτικό Κογκρέσο είχαν διαμορφωθεί δύο τάσεις: η μία, από τους «Νομιμόφρονες» μεγαλοκτηματίες των Νότιων αποικιών (Βιρτζίνια, Νότια και Βόρεια Καρολίνα και Γεωργία), που επεδίωκαν τη συνεννόηση και το συμβιβασμό με το Λονδίνο, και η άλλη από τους «Πατριώτες» αστούς των Βορείων αποικιών, που πίστευαν ότι μόνο με την πλήρη ανεξαρτησία θα μπορούσε να διασφαλιστεί η ελευθερία και η δική τους ανάπτυξη.
Στην αρχή ήταν μειοψηφία μέσα στους κόλπους της συνέλευσης, αλλά η βρετανική αδιαλλαξία είχε ως αποτέλεσμα την τελική επικράτησή τους.
Οι δύο αυτές τάσεις θα εκδηλωθούν και πάλι στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν Νότιοι και Βόρειοι θα συγκρουστούν στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
Στις 2 Ιουλίου 1776, το Ηπειρωτικό Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας και δύο ημέρες αργότερα, 4 Ιουλίου 1776, έδωσε στη δημοσιότητα τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, που ήταν έργο του δικηγόρου και μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον.
Η Διακήρυξη αυτή, που απευθυνόταν «προς την κοινή γνώμη όλης της ανθρωπότητας», αποτέλεσε την πρώτη πρακτική εφαρμογή των πολιτικών αρχών του Διαφωτισμού.
Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας ή Αμερικανική Επανάσταση ήταν μακροχρόνιος και επίπονος.
Έως τις αρχές του 1778 ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος μέσα στους κόλπους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Στη συνέχεια διεθνοποιήθηκε, καθώς η Γαλλία (1778), η Ισπανία (1779) και η Ολλανδία (1780) συμμάχησαν με τις αποικίες εναντίον της Βρετανίας.
Η ανεξαρτησία των ΗΠΑ επιτεύχθηκε τελικά με τη Συνθήκη των Παρισίων της 3ης Σεπτεμβρίου 1783.
Σήμερα: Ο Λευκός Οίκος εορτάζει τα γενέθλια του Αμερικανικού έθνους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να τιμήσει την 245η επέτειο του αμερικανικού έθνους με μια παραδοσιακή γιορτή, ανυπομονώντας για την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία του νέου κορoνoϊού.
[caption id="attachment_1827958" align="alignnone" width="1200"] [/caption]
Έπειτα από ένα διάλειμμα, το οποίο πέρασε αγοράζοντας κερασόπιτες στο Μίσιγκαν, προτού διανυκτερεύσει, σε μια ήρεμη βραδιά, στο σπίτι της οικογένειάς του στο Ντέλαγουερ, ο Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στον Λευκό Οίκο, όπου θα υποδεχθεί περίπου 1.000 καλεσμένους για μπέργκερ και πυροτεχνήματα.
Πρόκειται για μια γλυκιά δόση νοσταλγίας, σε μια χώρα εξαντλημένη από τους περιορισμούς της πανδημίας του νέου κορωναϊού και τις δυσκολίες, εμπόδια τα οποία ναι μεν χαλάρωσαν, όμως δεν εξαφανίστηκαν με την ευρεία διαθεσιμότητα των εμβολίων.
Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν σχεδόν όλες οι εκδηλώσεις πέρυσι και οδήγησε σε μια χαμηλών τόνων ορκωμοσία, τον Ιανουάριο, του Δημοκρατικού προέδρου, ο οποίος αναγκάστηκε να απαρνηθεί τα παραδοσιακά επίσημα γκαλά.
https://www.youtube.com/watch?v=U6e7xVjH1aA
Σημάδια κανονικότητας καταγράφονται πλέον στις ΗΠΑ, όπου οι πολίτες ταξιδεύουν και συναθροίζονται χωρίς μάσκες, αν και ο Μπάιντεν δεν κατάφερε για λίγο να πετύχει τον στόχο του, του να έχει χορηγήσει στο 70% των Αμερικανών ενηλίκων τουλάχιστον μία δόση έως σήμερα. Η κυβέρνηση υπολογίζει τον αριθμό σε περίπου 67%, καθώς μερίδα των πολιτών αντιδράει στον εμβολιασμό.
«Την Κυριακή, θα γιορτάσουμε την ανεξαρτησία μας ως έθνος, όπως και την πρόοδό μας εναντίον του ιού», είπε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια ομάδα δασκάλων. «Τις επόμενες ημέρες, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ακόμη αρχή».
https://www.youtube.com/watch?v=0r-kwI5_4Gc
Το βράδυ του Σαββάτου 3/7 στον Λευκό Οίκο, υψώθηκε καπνός από τις παραδοσιακές ψησταριές όπου ψήνονταν τα μπιφτέκια, καθώς οι υπάλληλοι προετοίμαζαν τα πιάτα για τη σημερινή εκδήλωση.
Ανοικτές οι πόρτες για το κοινό
Σε μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, οι πόρτες του Λευκού Οίκου θα είναι ανοικτές για εκατοντάδες προσκεκλημένους, στη μαζικότερη έως σήμερα εκδήλωση εκεί επί προεδρίας Μπάιντεν.
Στη γιορτή, στους κήπους του Λευκού Οίκου, έχουν κληθεί να παραστούν εργαζόμενοι των υπηρεσιών πρώτης γραμμής, που βοήθησαν στη διαχείριση της πανδημίας και οικογένειες στρατιωτικών. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εκφωνήσει λόγο και θα πραγματοποιηθεί, επίσης, ένα σόου πυροτεχνημάτων, διάρκειας 17 λεπτών.
Η κατοικία του Αμερικανού προέδρου είχε σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από το κοινό τους τελευταίους μήνες, με τα πρωτόκολλα Covid να προβλέπουν μειωμένη πρόσβαση για ξεναγήσεις, ενώ τοποθετήθηκε επιπλέον περίφραξη, μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο αμερικανικό Καπιτώλιο.
Το εύρος της εκδήλωσης έχει βεβαίως περιοριστεί, σε σύγκριση με άλλα χρόνια, μια αναφορά στους 600.000 Αμερικανούς που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωναϊό. Άλλωστε, η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα έχει θέσει τη χώρα σε συναγερμό, σχετικά με το ενδεχόμενο μια νέας αναζωπύρωσης της επιδημίας μεταξύ των ανεμβολίαστων πολιτών.