4η δόση εμβολίου Covid: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα - Οι αλλαγές στον βασικό εμβολιασμό
Από αύριο, & Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την 4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού για περίπου 400.000 πολίτες ηλικίας άνω των 80 χρόνων, σύμφωνα με την ηλικιακή προτεραιοποίηση που είχε ακολουθηθεί και στην πρώτη φάση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων.
Την επόμενη εβδομάδα πρόσβαση στα ραντεβού θα έχουν οι πολίτες ηλικίας 70 έως 79 χρόνων και στη συνέχεια όσοι είναι ηλικίας 60 έως 69 χρόνων.
Το όφελος από την αναμνηστική δόση
«Η δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας στους ηλικιωμένους», υπογράμμισε η καθηγήτρια. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο στη θωράκιση έναντι του κορονοϊού, που στην Ελλάδα όμως λαμβάνει ακόμη πιο κρίσιμη διάσταση καθώς οι νοσηλευόμενοι ασκούν μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ όλο το διάστημα της πανδημίας. Χθες οι νοσηλευόμενοι ήταν περισσότεροι από 3.500 σε απλές κλινικές και σε ΜΕΘ covid.
Όπως είχε πει χαρακτηριστικά στην αμέσως προηγούμενη ενημέρωση προ 20ήμερου, η κυρία Θεοδωρίδου «έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι η τέταρτη δόση δεν προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την τρίτη δόση. Όμως για τα ηλικιωμένα άτομα, και αυτές οι μικρές αλλαγές της ανοσιακής ενίσχυσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
Αλλαγές στον βασικό εμβολιασμό
Οι ειδικοί συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, που έχει ως κύριο στόχο την προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Όσον αφορά την προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή «Omicron» και έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί σύντομα, ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση.
«Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου. Παρέθεσε δε τις αλλαγές που θα ισχύουν εφεξής για όσους ξεκινούν τον βασικό εμβολιασμό τους έναντι του κορονοϊού.
Ειδικότερα, διευρύνεται πλέον το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του βασικού εμβολιασμού με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna έναντι του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό. Από 3 εβδομάδες για το Pfizer και 4 εβδομάδες για το Moderna, το μεσοδιάστημα επεκτείνεται στις 8 εβδομάδες, δηλαδή δύο μήνες μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.
Το πιο σύντομο μεσοδιάστημα, των τριών εβδομάδων, εξακολουθεί να συστήνεται για άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και εκείνων που έχουν ανάγκη ταχείας ανοσοποίησης.
«Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ανοσογονικότητα και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυξάνεται όταν το μεσοδιάστημα υπερβαίνει τις 4 εβδομάδες, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μειώνεται ο μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος της μυοκαρδίτιδας ιδιαίτερα σε άρρενες ηλικίες 12 έως 39 ετών» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Η αναμνηστική δόση εξακολουθεί να συστήνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.
Τι αλλάζει στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων
Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου. Η δόση θα πρέπει να χορηγείται 3 μήνες μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης.
Επίσης, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου- η ομάδα αυτή περιλαμβάνει παιδιά παχύσαρκα, με σακχαρώδη διαβήτη, με καρδιαγγειακά νοσήματα κα. - χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.