43η γιορτή ΠΣΑΠΠ: Συγκίνησε με την αφιέρωση του στον Νίκο Σαργκάνη ο Μπαντής (vid)
Συγκίνησε με την αφιέρωση του στον Νίκο Σαργκάνη, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ, Γιώργος Μπαντής κατά την έναρξη της 43ης γιορτής του ποδοσφαίρου.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σε γνωστό ξενοδοχείο των Αθηνών η «43η
Γιορτή του ΠΣΑΠΠ», μία εκδήλωση θεσμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο όπου
θα βραβευτούν οι καλύτεροι και οι καλύτερες της σεζόν 2023/24, εντός και
εκτός αγωνιστικών χώρων.
Το Action 24 ως official broadcaster της εκδήλωσης μεταδίδει απευθείας τη μεγάλη εκδήλωση, μέσα από την τηλεοπτική του συχνότητα.
Ο Νίκος Σαργκάνης έφυγε το πρωί της Κυριακής (08/12), βυθίζοντας σε θλίψη το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το «φάντομ», όπως τον αποκαλούσαν αγωνίστηκε και στους δύο «αιωνίους», αλλά και στην Καστοριά και τον Αθηναϊκό. Παράλληλα, γνωρίζοντας την καθολική αναγνώριση από όλους τους φιλάθλους της χώρας ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας όλων των εποχών.
Η 43η γιορτή του ΠΣΑΠΠ, δεν θα μπορούσε να μην τον τιμήσει, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών, Γιώργο Μπαντή να τον μνημονεύει κατά την έναρξη της εκδήλωσης. Ο πρόεδρος του συνδέσμου, αναφέρθηκε στον θρυλικό κίπερ, ενώ δήλωσε πως ο Νίκος Σαργκάνης διατέλεσε ενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΣΑΠΠ.
Δείτε το βίντεο:
Ποιος ήταν ο Νίκος Σαργκάνης:
Ο θρυλικός τερματοφύλακας γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1954 και διέπρεψε κατά τη διάρκεια του '80, αγωνιζόμενος κυρίως στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, ενώ είχε και 58 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδας.
Το «φάντομ» του ποδοσφαίρου της χώρας μας, εντάχθηκε στον Ηλυσιακό, όπου και αναδείχθηκε το 1966, σε ηλικία 12 ετών, ενώ 1969 σε ηλικία 15 ετών έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο.
To 1977, πήρε μεταγραφή στην Καστοριά, με την όποια έκανε και ντεμπούτο στην Α' Εθνική, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Κάτω από τα γκολπόστ της ομάδας της Καστοριάς, πραγματοποίησε μεγάλες εμφανίσεις, με αποκορύφωμα την πορεία της επαρχιακής ομάδας προς την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος την σεζόν 1979-80, επικρατώντας του Ηρακλή με 5-2 στον τελικό.
Η κλήση του στην εθνική ομάδα της χώρας μας το 1980, συνδυάστηκε με την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Στον Πειραιά θα περάσει τα επόμενα πέντε χρόνια της καριέρας του, καταγράφοντας 144 συμμετοχές, σημειώνοντας μάλιστα τέσσερα γκολ. Με την ερυθρόλευκη φανέλα πανηγύρισε τρία, διαδοχικά, πρωταθλήματα (1981-1983), ενώ την σεζόν 1980/81 έκανε ντάμπλ κατακτώντας και το Κύπελλο Ελλάδος.
Το 1985, μεταγράφηκε στον «αιώνιο αντίπαλο», τον Παναθηναϊκό, όπου και εκεί αγωνίστηκε πέντε χρόνια. Στα πράσινα, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, το 1986 και το 1990 αλλά και τρία Κύπελλα, το 1986, το 1988 και το 1989, με τον τελικό του 1988 να μένει στην ιστορία. Το κύπελλο κρίθηκε στα πέναλτι, με τον θρυλικό τερματοφύλακα να ευστοχεί σε ένα και αποκρούει δύο, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση.
Το 1990, μεταπήδησε στον Αθηναϊκό, όπου και μαζί του έφτασε έως τον τελικό του κυπέλλου το 1991, ενώ είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος με τέσσερις διαφορετικές ομάδες και ο πρώτος που το έχει κατακτήσει με τρείς διαφορετικούς συλλόγους.
Ως φιναλίστ του κυπέλλου, η ομάδα από την Αθήνα αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων την σεζόν 1991/92, όπου αντιμετώπισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Νίκος Σαργκάνης και στους δύο αγώνες, ήταν εκπληκτικός, αφού με τις αποκρούσεις του, κράτησε ανέπαφη την εστία του. Αμφότερα τα ματς έληξαν με 0-0, με τον επαναληπτικό να οδηγείται στην παράταση και την ελληνική ομάδα να ηττάτε με 2-0.
Με την Εθνική, έκανε ντεμπούτο στις 15 Οκτωβρίου του 1980, στην ιστορική νίκη της Ελλάδας με 1-0 στην Κοπεγχάγη επί της Δανίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982, με τον τότε τερματοφύλακα του Ολυμπιακού να... κατεβάζει ρολά. Αποκορύφωμα στην εκπληκτική του εμφάνιση, ήταν η αντίδραση του στο βολέ του Σίμονσεν από κοντά. Μάλιστα, ανάγκασε τις εφημερίδες της Δανίας να του αφιερώσουν πρωτοσέλιδα. «Το ελληνικό φάντομ απογειώθηκε», «Ο άνθρωπος με πέντε χέρια», «Ο τερματοφύλακας σαρανταποδαρούσα», «Ένας 100χειρας στην Κοπεγχάγη» ήταν μόνο μερικά από τα διθυραμβικά σχόλια που διάβαζε κανείς για τον Έλληνα κίπερ. Οι Δανοί τον παρομοίασαν με τα γνωστά μαχητικά, με το παρατσούκλι αυτό να τον συνοδεύει για όλη του την μετέπειτα ζωή. Συνολικά με την Ελλάδα αγωνίστηκε 58 φορές από το 1980 έως το 1991.