4 τρόποι για να εμποδίσετε οποιονδήποτε να «κλέψει» το Wi-Fi σας
Εάν το δίκτυό σας είναι αργό ή λειτουργεί περίεργα, είναι πιθανό κάποιος να κλέβει το σήμα σας.
Η ταχύτητα του Wi-Fi σας έχει μειωθεί τον τελευταίο καιρό; Οι συσκευές σας αποσυνδέονται συνεχώς από το δίκτυο; Σας έχουμε άσχημα νέα. Μάλλον κάποιος κλέβει το Wi-Fi σας.
Ανεξάρτητα από το αν είναι κάποιος που γνωρίζετε δίπλα σας, ένας εντελώς άγνωστος που περνά από τη γειτονιά ή απλώς κακό λογισμικό που υπάρχει σε κάποια κακοφτιαγμένη ιστοσελίδα, η κακή πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα σας έχουμε 4 τρόπους για να το σταματήσετε.
1. Δείτε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας
Πολλοί από τους σημερινούς δρομολογητές δικτύου διαθέτουν συνοδευτικές εφαρμογές για κινητά . Αυτές οι εφαρμογές σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε και να ελέγχετε το δίκτυό σας απευθείας από το τηλέφωνό σας. Ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης του δρομολογητή σας για να δείτε αν υπάρχει κάποια εφαρμογή για αυτό.
Μέσα στην εφαρμογή, αναζητήστε ένα μενού που ονομάζεται "συνδεδεμένες συσκευές" ή κάτι παρόμοιο. Θα πρέπει να δείτε μια λίστα συσκευών που είναι συνδεδεμένες αυτήν τη στιγμή στο Wi-Fi του σπιτιού σας. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα και κάντε απολογισμό του τι υπάρχει στο σπίτι σας που συνδέεται στο διαδίκτυο.
Αν δείτε μια ενεργή συσκευή που σαφώς δεν είναι δική σας, όπως ένας υπολογιστής με Windows όταν η οικογένειά σας έχει μόνο Mac ή ίσως ένα άγνωστο iPad , αυτό είναι ενδεικτικό ότι κάποιος άλλος χρησιμοποιεί το Wi-Fi σας.
Εάν ο δρομολογητής σας είναι μερικών ετών, ενδέχεται να μην προσφέρει εφαρμογή. Ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε μια λίστα συνδεδεμένων συσκευών μέσω της πύλης web του δρομολογητή σας . Ελέγξτε το εγχειρίδιό σας για οδηγίες πρόσβασης.
2. Αναζητήστε «άγνωστες συσκευές»
Στη λίστα των συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυό σας, μερικές φορές υπάρχουν στοιχεία με μυστηριώδεις ετικέτες όπως «Άγνωστη συσκευή».
Για να αναγνωρίσετε αυτές τις μυστηριώδεις συσκευές, ξεκινήστε αναζητώντας τις διευθύνσεις MAC και IP τους στην εφαρμογή ή την πύλη web του δρομολογητή σας. Στη συνέχεια, βρείτε αυτές τις πληροφορίες στις συνδεδεμένες συσκευές σας. Ορισμένα προϊόντα Wi-Fi έχουν στην πραγματικότητα τυπωμένη τη διεύθυνση MAC τους, αλλά μπορείτε επίσης να τα βρείτε στις ρυθμίσεις της συσκευής.
Μόλις νομίσετε ότι έχετε εντοπίσει το εν λόγω gadget, αποσυνδέστε το εάν μπορείτε. Εάν εξαφανιστεί από τη λίστα των συνδεδεμένων συσκευών σας, τότε αυτή είναι η απάντησή σας.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν άγνωστα αντικείμενα που παραμένουν, ακόμα και αφού απενεργοποιήσετε κάθε πιθανή συσκευή. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με άγνωστα στοιχεία όπως αυτό που χρησιμοποιούν ενεργά δεδομένα δικτύου. Αυτοί μπορεί να είναι μη εξουσιοδοτημένοι χρήστες ή λογισμικό. Απενεργοποιήστε τα αμέσως για να είστε ασφαλείς.
3. Βεβαιωθείτε ότι το δίκτυο Wi-Fi σας είναι ασφαλές
Εάν δεν χρησιμοποιείτε ήδη κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση στο Wi-Fi του σπιτιού σας, σταματήστε τώρα και ρυθμίστε την προστασία με κωδικό πρόσβασης. Αφήνοντας το δίκτυό σας ανοιχτό , οποιοσδήποτε μπορεί να το χρησιμοποιήσει, ακόμη και να κλέψει τους κωδικούς πρόσβασής σας.
Χρησιμοποιείτε ήδη κωδικό πρόσβασης; Εάν βρείτε ύποπτες συσκευές στο δίκτυό σας, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε - ειδικά αν δεν το έχετε κάνει από τότε που αποκτήσατε το δρομολογητή σας.
Είναι πάντα συνετό να χρησιμοποιείτε τα πιο αυστηρά διαθέσιμα πρωτόκολλα ασφαλείας. Για το Wi-Fi, αυτό συμβαίνει με το πιο πρόσφατα εφαρμοσμένο, το WPA2. Επιλέξτε αυτήν την επιλογή εάν μπορείτε στις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας.
4. Μείνετε ενημερωμένοι
Καλό θα ήταν να ελέγχετε τακτικά για ενημερώσεις υλικολογισμικού και λογισμικού και εφαρμόστε τα όταν είναι διαθέσιμα.
Αυτό δεν σημαίνει να κάνετε ενημερώσεις μόνο στον δρομολογητή σας, αλλά σε οτιδήποτε συνδέεται με το οικιακό Wi-Fi. Φορητοί υπολογιστές, τηλέφωνα, τάμπλετ , διακόπτες φώτων, ηχεία, ψυγεία κ.λπ.