3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα έσοδα των παραγωγών ενέργειεας από τον Ιούλιο εώς και τον Οκτώβριο 2022
Με την είσοδο του Νοεμβρίου είχαμε τις νέες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος των παρόχων. Παρατηρούμε μία μείωση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Ανεξάρτητα τι λέει η κυβέρνηση, μετά από έρευνα, τον Νοέμβριο η επιδότηση θα είναι της τάξης του 60%, ενώ η επιδότηση τον Οκτώβριο ήταν 73%, και τον Σεπτέμβριο ήταν κοντά στο 81% .
Ωστόσο, το κόστος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι ελάχιστα αυξημένο, ως προς το κόστος των δύο προηγουμένων μηνών. Το συμπέρασμα είναι, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα συνεισφέρει λιγότερα χρήματα, ωστόσο αυτή δεν είναι λύση.
Λύση θα ήταν όταν χτυπήσεις με ουσιαστικά μέτρα και λογική την αιτία του προβλήματος . Οι προμηθευτές εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται την κατάσταση με τα ίδια αδικαιολόγητα κέρδη, σε βάρος του δημοσίου και των καταναλωτών. Ο λόγος που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αλλάξει το μαθηματικό μοντέλο υπολογισμού του ηλεκτρικού ρεύματος , ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός,.είναι ένα θέμα που προβληματίζει και δημιουργεί πολλά ερωτήματα, αν πράγματι δηλαδή η κυβέρνηση.επιθυμεί τελικά να βάλει τέλος στα υπερκέρδη των προμηθευτών, ενδεχομένως, γιατί τα συμφέροντα είναι αμφίδρομα.
Καλύτερα να μην μιλήσω για τον δείκτη της TTF του ολλανδικού χρηματιστηρίου, όπου τα αμοιβαία οικονομικά συμφέροντα των αγορών είναι τόσο μεγάλα, που δεν επιτρέπουν στους Ευρωπαίους να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Όπως θα ήταν να τεθεί πλαφόν στην τιμή της TTF ενέργειας του φυσικού αερίου. Ούτε αυτό το στοιχειώδες μέτρο δεν μπορεί να επιβάλλει η ΕΕ για να ανακουφίσει τους πολίτες της .
Πάμε να δούμε τα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος
Καταρχήν, μία παρατήρηση όσον αφορά με τα στοιχεία που αναφέρει καθημερινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ ), στον Πίνακα Παράδοσης των αποτελεσμάτων του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας . Δημοσιεύεται το επιστρεπτέο έσοδο από από αρχή εφαρμογής της διάταξης του αρμόδιου υπουργείου που ανέρχεται 2.326.512.197,13 ευρώ, ενώ δεν αναφέρεται το συνολικό έσοδο του παραγωγού από την αρχή της διάταξης, έστω και από της 1ης Ιουλίου. Γιατί κύριε Σκρέκα; Είναι κακό να το γνωρίζει ο λαός μας; Στον ίδιο πίνακα αναφέρεται το επιστρεπταίο έσοδο που κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ( ΤΕΜ ) των 2.326.512.197,13 ευρώ, όμως αυτό μετά από έρευνα, δεν αντιστοιχεί από εφαρμογής της διάταξης της 1ης Ιουλίου. Προφανώς αυτό το ποσό αναφέρεται και σε προηγούμενους μήνες.
Το γεγονός αυτό με προβλημάτισε και αποφάσισα να εκτιμήσω μαθηματικά τα έσοδα των προμηθευτών ενέργειας από εφαρμογής της διάταξης της 1ης Ιουλίου, με βάση τα στοιχείων της ΡΑΕ, που δημοσιεύονται καθημερινά και μελετώντας τα καθημερινά έσοδα των παραγωγών ενέργειας .
Με την εφαρμογή των εργαλείων της στατιστικής- πιθανοτήτων ( t - student probability ), με εκτίμηση 95%, διαπίστωσα τα ακόλουθα:
- Για τον μήνα Ιούλιο τα συνολικά κέρδη των παραγωγών ανήλθαν 1.006.617.000 ευρώ, με μέση τιμή των καθημερινών κερδών στα 32.471.000 ευρώ.
- Τον Αύγουστο τα συνολικά έσοδα των παραγωγών ανήλθαν 1.220.000.000 ευρώ με μέση τιμή των καθημερινών εσόδων 39.354.000 ευρώ .
- Τον Σεπτέμβριο τα συνολικά έσοδα των παραγωγών ανήλθαν στα 859.090.000 ευρώ , με μέση καθημερινή τιμή 27.712.000 ευρώ .
- Τον Οκτώβριο τα συνολικά έσοδα των παραγωγών ανήλθαν στο ποσό των 473.319.000 ευρώ με μέση καθημερινή τιμή των 15.268.000 ευρώ.
- Σύνολο για τους τέσσερις μήνες το ποσό εκτιμάται με προσέγγιση της τάξης του 95 % στα 3.559.026.000 ευρώ.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις εννέα ημέρες του Νοεμβρίου 129.622.000 ευρώ το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 3.688.688.000 ευρώ.
Τώρα, αναλογικά, τα έσοδα των παραγωγών για ένα έτος εκτιμώνται τουλάχιστον στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βλέπουμε πως συντελείται η αφαίμαξη του κρατικού προϋπολογισμού, λες και τρέχουν χρήματα από τα ταμεία του κράτους, και παράλληλα την δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι καταναλωτές.
Είναι γεγονός ότι παίχτηκε και συνεχίζει να παίζεται ένα "πάρτι " που εκμεταλλεύεται τον έλληνα πολίτη και παράλληλα δημιουργεί συνθήκες φτωχοποίησης στα ευαίσθητα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης, που τείνει να εξαφανιστεί .
Αν συνεχίσει η κυβέρνηση την ίδια πολιτική , οι παραγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος να εκμεταλλεύονται το κράτος, δηλαδή τους φορολογούμενους, και τους καταναλωτές, έχοντας ως δικαιολογία την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, πέρα των επιτρεπόμενων ανεκτών φυσιολογικών ορίων, σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια στην αγορά ,οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες για τη χώρα.
Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος