25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά
Αποτελεί παράδοση κάθε 25η Μαρτίου να τα συνδυάζουμε και να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι που έχει λευκό και πυκνό κρέας, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Η σκορδαλιά είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται από πατάτες ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν πώς καθιερώθηκε η συγκεκριμένη παράδοση, με τις δύο επικρατέστερες να συνδέουν το εν λόγω πιάτο με την Ορθοδοξία και τις διατροφικές συνήθειες των αγωνιστών του 1821.
Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, ο μπακαλιάρος ήταν εύκολα προσβάσιμος, έτσι οι αγωνιστές του 1821 συνήθιζαν να τον καταναλώνουν. Η σκορδαλιά έκανε το πιάτο πιο γευστικό και κάλυπτε την αλμύρα του ψαριού.
Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, η κατανάλωσή του συνδέεται με τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Σαρακοστή - περίοδος νηστείας πριν από το Πάσχα), κατά τη διάρκεια της οποίας οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι αποφεύγουν τα κρέατα.
Ο μπακαλιάρος, ως ψάρι, θεωρείται καθαρός, σύμφωνα με τον Κανόνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, η παρασκευή της σκορδαλιάς χωρίς λαδερά ή ζυμαρικά την καθιστά κατάλληλη για νηστεία.