25 Δεκεμβρίου: Στην Ουκρανία έκαναν Χριστούγεννα με σειρήνες αεροπορικού συναγερμού
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ανήμερα των Χριστουγέννων η Ουκρανία, των πρώτων εν μέσω πολέμου, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν το πρωί της Κυριακής στο Κίεβο, αλλά και σε όλες τις ουκρανικές περιφέρειες.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι ο συναγερμός ενδέχεται να κηρύχθηκε λόγω απογείωσης ρωσικών αεριωθουμένων στη Λευκορωσία. Πάντως, το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τα παραπάνω.
Υποδομές από τον "Ψυχρό Πόλεμο" - Γιατί η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να ρέει στην Ουκρανία
Η Ουκρανία θέλει να τριπλασιάσει τον αριθμό των κέντρων, όπου οι κάτοικοι της μπορούν να έχουν ζεστασιά, νερό και άλλες δυνατότητες διαβίωσης -τα λεγόμενα "αήττητα κέντρα", σχολιάζει η Handelsblatt.
Περίπου 5000 τέτοιες εγκαταστάσεις σε θερμαινόμενες σκηνές ή οχήματα υπάρχουν μέχρι στιγμής στις πόλεις. Οι άνθρωποι ζεσταίνονται σε αυτά, φορτίζουν τις μπαταρίες των κινητών τους τηλεφώνων και άλλων συσκευών, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Η ζήτηση για αυτούς τους σταθμούς έκτακτης ανάγκης με το προκλητικό όνομα (σ.σ. "αήττητα κέντρα") θα μπορούσε να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Η Ρωσία "θα κάνει τα πάντα για να στερήσει από τους Ουκρανούς την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το νέο έτος", δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Σμιχάλ.
Ο ρωσικός στρατός δεν τα έχει καταφέρει ακόμη, παρά μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σε ενεργειακές υποδομές από τον Οκτώβριο. Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αρχίζει να ρέει και πάλι μετά τις διακοπές ρεύματος στις περισσότερες περιοχές της χώρας - και μαζί με αυτό το νερό και η θερμότητα - δεν οφείλεται μόνο στα ακούραστα συνεργεία επισκευής των προμηθευτών ενέργειας και των διαχειριστών του δικτύου. Δύο τυχερές συμπτώσεις βοηθούν.
Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή την άνοιξη, η ουκρανική ενεργειακή βιομηχανία βρισκόταν στη μέση ενός εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος περιελάμβανε την αναγόμωση πολλών υποσταθμών. Οι μεγάλοι υποσταθμοί, μαζί με τους διακόπτες υψηλής τάσης σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν τους προτιμώμενους στόχους των Ρώσων πιλότων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολητών πυραύλων. Όμως, χάρη στο πρόγραμμα ανακατασκευής, ο κρατικός διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς Ukrenergo είχε ένα απόθεμα από μετασχηματιστές με τους οποίους μπορούσε να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό που είχε πληγεί.
"Είναι 40 ετών και δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί, αλλά λειτουργούν", δήλωσε ο Ντένις Σάβκα, ειδικός στην αγορά ενέργειας στην επενδυτική εταιρεία Dragon Capital στο Κίεβο. Στην πραγματικότητα, οι μετασχηματιστές έπρεπε να αποσυναρμολογηθούν και να ανακυκλωθούν. "Αλλά ευτυχώς αυτό δεν συνέβη." Τώρα, σύμφωνα με τον Σάβκα, οι παλιοί μετασχηματιστές βγαίνουν από την αποθήκη, εγκαθίστανται και συμβάλλουν στην αντιστάθμιση μέρους των ζημιών του πολέμου.
Αλλά ο αναλυτής είπε ότι είναι αμφίβολο πόσο καιρό θα διαρκέσει η υποδομή αυτή. Η Ρωσία επιτίθεται στους στόχους της αρκετές φορές. Το αφεντικό της Ukrenergo, Βολοντιμίρ Κουντρίτσκι προειδοποίησε πρόσφατα ότι ξεμένει από χρησιμοποιημένο υλικό.
Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιασμένο για ανθεκτικότητα
Η δεύτερη ευτυχής συγκυρία είναι, από όλα τα πράγματα, η κοινή κληρονομιά με τη Ρωσία: "Το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα εξακολουθεί να είναι σχεδιασμένο από τη σοβιετική εποχή για μεγάλη ανθεκτικότητα σε περίπτωση πολέμου", δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα Ουκρανίας Αντρέας Ούμλαντ του Κέντρου Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών της Στοκχόλμης.
"Η σοβιετική σκέψη ήταν πολύ μιλιταριστική και η Ουκρανία επωφελείται από αυτό τώρα". Σύμφωνα με τον ενεργειακό αναλυτή Σάβκα, η χώρα διαθέτει υποσταθμούς υψηλής τάσης δυναμικότητας 68.000 μεγαβόλτ-άμπερ, αρκετό για να υπερδιπλασιάσει την κατανάλωση σε περιόδους αιχμής.
Σύμφωνα με τον Σάβκα, η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρούς κινητούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στις πόλεις της. Οι Ουκρανοί πρέπει επίσης να αυτοσχεδιάσουν με μικρές ενεργειακές υποδομές: Όσοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, αποκτούν μπαταρίες που μπορούν να φορτιστούν μεταξύ των διακοπών ρεύματος και να τροφοδοτούν για λίγο τις συσκευές κουζίνας, τις λάμπες και τους υπολογιστές με ηλεκτρική ενέργεια. Μια άλλη παραλλαγή είναι οι μπαταρίες αυτοκινήτων που μετατρέπονται σε οικιακές μπαταρίες.
Μικρές γεννήτριες που λειτουργούν με καύσιμα - πολλές από αυτές δωρεές από το εξωτερικό - είναι επίσης μέρος του αποθέματος. Στέκονται σε αυλές, μπροστά από καταστήματα και εστιατόρια. Στο Κίεβο, είπε ο Ούμλαντ, υπάρχει ένας νέος καθημερινός ήχος: "Το κροτάλισμα των γεννητριών".