2025: Μήνυμα αισιοδοξίας από τους πολιτικούς αρχηγούς με το βλέμμα στους ευάλωτους
Τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών έχουν κοινωνικό πρόταγμα.
Τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2025, αλλά και τα κύρια πεπραγμένα της το 2024 επισημαίνει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας το κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας και αντιπαραβάλλοντας το με την αστάθεια που διαπιστώνεται τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να παραδεχθεί αστοχίες κατά το έτος, που σε λίγες ώρες απέρχεται τόνισε όμως ότι «σε έναν ασταθή πλανήτη η Ελλάδα μένει σταθερή και σ' ένα περιβάλλον καθήλωσης, εκείνη προχωρεί. Έτσι, στην αυγή του 2025, αντικρίζουμε με ρεαλισμό τις δυσκολίες, ώστε, με σχέδιο και δουλειά, να τις κάνουμε νέες ευκαιρίες».
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στον καθένα μας αναλογεί το δικό του μερίδιο ευθύνης για την πρόοδο
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάνοντας έναν απολογισμό του έτους αναφέρει ότι το 2024, ήταν μια χρονιά με υψηλό συμβολισμό για τη χώρα μας καθώς συμπληρώνονται 50 έτη από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, και σημειώνει πως καθώς ο κόσμος μας γίνεται πλέον όλο και πιο περίπλοκος απέναντι στην πολιτική αστάθεια και τις πολεμικές συγκρούσεις, η πατρίδα μας συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Ως το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας προβάλλει την ποιότητα της δημοκρατίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της καλεί τους πολίτες σε ενδυνάμωσή της δημοκρατίας, σε πείσμα εκείνων που την υποτιμούν και την αμφισβητούν στον πυρήνα της. «Στον καθένα μας αναλογεί το δικό του μερίδιο ευθύνης για την πρόοδο, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή, όχι μόνο για τις παρούσες, αλλά και τις μελλοντικές γενιές. Η ενότητα και η σύμπνοια είναι αυτή που διαχρονικά δικαιώνει τους Έλληνες και την μακρά πορεία τους στην ιστορία» σημειώνει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναλυτικά το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Το 2024 ήταν μια χρονιά με υψηλό συμβολισμό για τη χώρα μας. Η επέτειος των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στάθηκε αφορμή για αποτίμηση και αναστοχασμό. Τα σπουδαία κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, η δημοκρατική και θεσμική ομαλότητα, η ευρωπαϊκή κατεύθυνση και η εδραιωμένη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στα προηγμένα Κράτη αποτελούν τα πιο ισχυρά εφόδιά μας για το μέλλον. Η ελληνική και η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα είναι αναπόσπαστες. Καθορίζουν τον πολιτειακό μας ορίζοντα, καθώς και τον τρόπο ζωής μας. Οι Έλληνες κατάφεραν πολλά, άντεξαν στις οξείες και αλλεπάλληλες κρίσεις και διατήρησαν ακλόνητη την πίστη τους στις θεμελιώδεις αξίες της κοινωνικής και πολιτικής μας συνύπαρξης. Σε καιρούς ταραγμένους και αβέβαιους, με την πολιτική αστάθεια να επικρατεί στην καρδιά της Ευρώπης και τις πολεμικές συγκρούσεις να συνεχίζονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η πατρίδα μας συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Επιδεικνύοντας σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προσήλωση στον διάλογο, δίχως να υποχωρεί σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, απέναντι σε κάθε λογής αναθεωρητισμό.
Ο κόσμος μας γίνεται πλέον όλο και πιο περίπλοκος, κρύβει μεγάλες διακινδυνεύσεις και μεταβολές για τις σύγχρονες δημοκρατίες, ακόμη και τις πιο αναπτυγμένες. Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και υπαρξιακές. Υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και απαιτούν διαρκή εγρήγορση και συνέργειες στο εξωτερικό, μείζονες συναινέσεις και στοχευμένες δημόσιες πολιτικές στο εσωτερικό. Για την ανάσχεση των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, τη διασφάλιση της πολύτιμης ενεργειακής επάρκειας, την επωφελή και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, την ανατροπή των δυσοίωνων δημογραφικών προβλέψεων, την τολμηρή μεταρρύθμιση του Κράτους προς όφελος των πολλών, ιδίως των ευάλωτων συμπολιτών μας. Κανείς δεν πρέπει να μένει στο περιθώριο, κανείς δεν πρέπει να νιώθει αόρατος και αποκλεισμένος. Το βάθος και η ανθεκτικότητα της δημοκρατίας βρίσκονται στην εμπιστοσύνη στην Πολιτεία, στην εκπλήρωση των προσδοκιών μας από αυτήν, στο δυνατό, καθολικό συναίσθημα του ανήκειν σε μια ανοικτή και δίκαιη κοινωνία.
Κοινός παρονομαστής μας, αξιακός και θεσμικός, πρέπει να είναι οι βασικές και αξεπέραστες αρχές του πολιτισμού μας, η ελευθερία, η ισότητα και η αλληλεγγύη. Η πολιτική πράξη προϋποθέτει την αδιάλειπτη επαφή με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Τη σύνθεση του γενικού και του εθνικού συμφέροντος, μακριά από μικροπολιτικές και συγκυριακές σκοπιμότητες. Την επίτευξη της εύλογης ισορροπίας ανάμεσα στα ατομικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως μέλη του κοινωνικού συνόλου. Το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας είναι η ποιότητα της δημοκρατίας και η ενδυνάμωσή της, σε πείσμα εκείνων που την υποτιμούν και την αμφισβητούν στον πυρήνα της. Στον καθένα μας αναλογεί το δικό του μερίδιο ευθύνης για την πρόοδο, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή, όχι μόνο για τις παρούσες, αλλά και τις μελλοντικές γενιές. Η ενότητα και η σύμπνοια είναι αυτή που διαχρονικά δικαιώνει τους Έλληνες και την μακρά πορεία τους στην ιστορία.
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Εύχομαι το 2025 να φέρει σε όλες και όλους υγεία και ευτυχία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε έναν ασταθή πλανήτη η Ελλάδα μένει σταθερή
Η αύξηση μισθών και συντάξεων, η μείωση των φόρων και η πάταξη της φοροδιαφυγής, εμβληματικά έργα όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά και μερικές από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια κυριάρχησαν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αποχαιρετούμε το ταραγμένο 2024 εν μέσω σοβαρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών στη γειτονιά μας και στον κόσμο. Υποδεχόμαστε, όμως, το 2025 με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που, παρά τα εμπόδια, κρατά το τιμόνι της στραμμένο στην πρόοδο, δυναμώνοντας την άμυνα και την οικονομία της και προσπαθώντας, μέρα με την ημέρα, να κάνει καλύτερη τη ζωή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Ήταν πολλά όσα κατακτήσαμε μαζί μέσα σε δώδεκα μήνες. Ύστερα από χρόνια αυξήθηκαν μισθοί και συντάξεις, οι φόροι και η ανεργία συνέχισαν να μειώνονται, ενώ είδαμε αλλαγές και έργα που κάποιοι πίστευαν ότι δεν γίνονται: από την επιστολική ψήφο ή τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μέχρι τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και, βέβαια, το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Μεγάλες αλλαγές, όμως, που ήδη αποτελούν πραγματικότητα.
Το 2024 είχε, ασφαλώς, και προβλήματα. Τη χώρα μας, όπως και άλλες, την χτύπησε η κλιματική κρίση. Όπως και στην εσωτερική σκηνή δεν έλειψαν οι αστοχίες. Όμως, το ξαναλέω: σε έναν ασταθή πλανήτη η Ελλάδα μένει σταθερή και σ’ ένα περιβάλλον καθήλωσης, εκείνη προχωρεί. Έτσι, στην αυγή του 2025, αντικρίζουμε με ρεαλισμό τις δυσκολίες, ώστε, με σχέδιο και δουλειά, να τις κάνουμε νέες ευκαιρίες.
Από αύριο, άλλωστε, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα δουν βελτιωμένες αποδοχές και μειωμένες τις εισφορές τους. Οι επαγγελματίες θα ελαφρυνθούν από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ ξεκινά και το Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ». Από τη νέα χρονιά, επίσης, μηδενίζονται ή μειώνονται πολλές τραπεζικές επιβαρύνσεις. Τον Απρίλιο αυξάνονται και πάλι ο βασικός μισθός και οι αμοιβές στο Δημόσιο, για να ακολουθήσει η νέα στήριξη των Ενστόλων μας.
Το ημερολόγιο θέλει, τέλος, την Ελλάδα να προχωρά γρήγορα στην αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, με νέα σχολεία, με ψηφιακούς πίνακες διδασκαλίας στις τάξεις και με πολλά ηλεκτρικά λεωφορεία στις πόλεις. Ένα κράτος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα παραλαμβάνει την πρώτη του φρεγάτα Belh@rra, δίπλα στα μαχητικά Rafale και τα πολλά αναβαθμισμένα F-16.
Μία χώρα που δίνει σημασία στα μεγάλα ζητήματα, αλλά και σε όσα φαίνονται ίσως μικρά, όμως κρύβουν μεγάλους κινδύνους: από τη βαριά εγκληματικότητα μέχρι τη νεανική παραβατικότητα και τα γήπεδα χωρίς βία και από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τους ενήλικες μέχρι μέτρα προστασίας από την ψηφιακή εξάρτηση των παιδιών και την αλόγιστη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
Αφήνουμε πίσω, λοιπόν, τις φουρτούνες και τη μιζέρια του χθες. Νιώθω, βέβαια, πως καμία πρόοδο δεν πρέπει ποτέ να τη θεωρούμε αρκετή. Όμως αυτή είναι πλέον ορατή, πολύ περισσότερο αν σκεφτούμε τον δρόμο που διανύσαμε έως τώρα, κάτι που μας δίνει νέα αυτοπεποίθηση ώστε ενωμένοι να κάνουμε τις ελπίδες βεβαιότητες, τα βήματα της πατρίδας να τα κάνουμε άλματα, από το σήμερα που ζούμε στο αύριο που θέλουμε.
Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους, με υγεία και πολλά χαμόγελα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.
Ν. Ανδρουλάκης: Ζούμε σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον
Τον κεντρικό στόχο του για δημιουργία ενός περιβάλλοντος κοινωνικής ασφάλειας με ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του ελληνικού λαού, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη:
«Αφήνουμε πίσω μας ένα σημαντικό ορόσημο, τη συμπλήρωση μισού αιώνα μεταπολίτευσης, γι' αυτό οφείλουμε με αυτοκριτική, διορατικότητα και σχέδιο να ανοίξουμε ως κοινωνία το βήμα μας για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Έχουμε ακόμη να πετύχουμε πολλά ώστε η κοινωνία μας να γίνει πιο δίκαιη, η Δημοκρατία μας πιο ποιοτική και η πατρίδα μας πιο ανθεκτική. Ο ελληνικός λαός απαιτεί περισσότερη αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Γι' αυτό οφείλουμε να έχουμε πυξίδα μας στόχους, που ενισχύουν τη διάκριση των εξουσιών, που βάζουν στο επίκεντρο την ισχυρή δημόσια υγεία και την ισχυρή δημόσια παιδεία.
Να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής ασφάλειας για τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και βεβαίως τη νέα γενιά. Με μια οικονομία πιο παραγωγική, που τα οφέλη της θα κατανέμονται δίκαια.
Μόνο έτσι θα μειωθούν πραγματικά και αποφασιστικά οι ανισότητες, που σήμερα διευρύνονται, δίνοντας ελπίδα και προοπτική στο σύνολο του ελληνικού λαού.
Δεν πρέπει, όμως, από την άλλη να ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
Με πολέμους να συνεχίζονται στην ευρύτερη γειτονιά μας και με τη διεθνή κοινότητα αδύναμη να επιβάλλει τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Γι' αυτό η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας και η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι για εμάς προτεραιότητα.
Εύχομαι ο καινούριος χρόνος που θα ανατείλει, να φωτίσει τον δρόμο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Να είναι μια καλύτερη χρονιά, με λιγότερη μοναξιά αλλά με περισσότερη αγάπη και ανθρωπιά για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά.
Χρόνια πολλά, με υγεία και ευτυχία!»
Σωκράτης Φάμελλος: Να έχουν όλες οι οικογένειες και όλα τα παιδιά τα αυτονόητα
Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αγωνίζεται για έναν δίκαιο κόσμο, αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος και εύχεται πρόοδο και δημοκρατία.
Το μήνυμα του Σωκράτη Φάμελλου έχει ως εξής: «Εύχομαι από καρδιάς το 2025 να φέρει σε όλη την ελληνική κοινωνία μόνο φωτεινές και καλύτερες μέρες. Για να έχουν όλες οι οικογένειες και όλα τα παιδιά τα αυτονόητα: Ένα ζεστό σπίτι, ένα κανονικό τραπέζι, φάρμακα, γιατρό, δάσκαλο ή δασκάλα. Και να έχουν μια ισχυρή πολιτεία, η οποία να εξασφαλίζει καλούς μισθούς, αξιοπρεπές εισόδημα αλλά και αξιοπρεπείς συντάξεις. Αλλά και μια Ευρώπη της προόδου, της δημοκρατίας, που πρώτα απ' όλα θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα της ειρήνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αγωνίζεται για έναν δίκαιο κόσμο. Χρειάζεται όμως να συμμετέχουμε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια. Και να μπορέσουμε με αλληλεγγύη και συμμετοχή να πετύχουμε τον στόχο για μια καλύτερη κοινωνία. Εύχομαι από καρδιάς να έχουμε μια καλή και δημιουργική χρονιά. Αυτό είναι πρόοδος».
Αλέξης Χαρίτσης: Δεν έχουμε την πολυτέλεια οι ευχές μας να μείνουν τυπικές ευχές
«Τη νέα χρονιά, δεν έχουμε την πολυτέλεια οι ευχές μας να μείνουν τυπικές ευχές.Σε έναν κόσμο όπου πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου, η ειρήνη δεν είναι απλώς μια λέξη· είναι ανάγκη» τονίζει ο αρχηγός της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Αναλυτικά το μήνυμά του:
Τη νέα χρονιά, δεν έχουμε την πολυτέλεια οι ευχές μας να μείνουν τυπικές ευχές. Σε έναν κόσμο όπου πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου, η ειρήνη δεν είναι απλώς μια λέξη· είναι ανάγκη. Σε μια χώρα που αδικεί τους πολίτες της, η δικαιοσύνη δεν είναι απλώς μια λέξη· είναι ανάγκη.
Σε μια κοινωνία που ζει με την ανασφάλεια, η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια λέξη· είναι ανάγκη. Η σκέψη και η αγάπη μας στους ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές: σε νοσοκομεία, σε μοναχικά διαμερίσματα, σε στρατόπεδα προσφύγων, αλλά και σε όσους εργάζονται ασταμάτητα.
Πάνω απ’ όλα, στα παιδιά.
Στα παιδιά μας, που αξίζουν έναν καλύτερο κόσμο.
Υγεία, αγάπη και να είναι το 2025 η αρχή για μια νέα ζωή.