16χρονη ξυλοδαρμός: Σοκ στην Ερμού - Με εντολή 15χρονης η επίθεση [vid]
Σοκ έχει προκαλέσει ο άγριος ξυλοδαρμός μιας 16χρονης κοπέλας στην Ερμού. Όπως είπε το θύμα στις Αρχές, η εντολή για την επίθεση δόθηκε από μία 15χρονη, με την οποία γνωρίζονταν, αλλά, όπως τόνισε, δεν μπορεί να καταλάβει τι την οδήγησε σε αυτή την πράξη.
Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι προς απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου 2021, την ώρα που η 16χρονη περπατούσε στην Ερμού μαζί με δύο φίλους της. Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε η 15χρονη και μόλις την είδε φώναξε 4 «μπράβους», τους οποίους είχε πληρώσει, σύμφωνα με την καταγγελία του θύματος.
Η 15χρονη τότε έδωσε εντολή να επιτεθούν στην 16χρονη. Ξυλοκόπησαν την κοπέλα και τα άλλα δυο παιδιά που ήταν μαζί της και επιχείρησαν να την πνίξουν. Τα τρία παιδιά μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό. Οι Αρχές εξετάζουν αντιζηλία ως λόγο της επίθεσης.
Ανήλικοι παραβάτες
Το προφίλ των ανήλικων παραβατών στη χώρα μας σκιαγραφείται ως εξής: πρόκειται στη συντριπτική πλειοψηφία τους για αγόρια ηλικίας 14-18 ετών, προέρχονται από οικογένειες με σοβαρές δυσλειτουργίες, με τις εν λόγω δυσλειτουργίες να χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις ορατές και μη ορατές. Οι ορατές αφορούν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, συχνά πολλαπλά και δύσκολα στη διαχείρισή τους, όπως οικονομικά ή/και ψυχοκοινωνικά, γονείς που μπορεί να έχουν συγκρουστεί οι ίδιοι με τον ποινικό νόμο, να είναι εξαρτημένοι από ουσίες ή/ και αλκοόλ, να βρίσκεται ο ένας ή και οι δύο γονείς στη φυλακή, να έχουμε θάνατο ή εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας από τον ένα γονέα και αδυναμία του άλλου για μία σειρά σημαντικών και κρίσιμων λόγων να αναλάβει μόνος του τις ευθύνες της ανατροφής των παιδιών κ.λπ.
Οι μη ορατές μπορούν να συνοψιστούν στη φτωχή ή ακόμα και στην παντελή έλλειψη επικοινωνίας γονέων-παιδιών, επίσης σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τους χαρακτηριζόμενους «συναισθηματικά απόντες» γονείς, δηλαδή γονείς που είναι παρόντες-απόντες αδυνατώντας να καλύψουν τις πολύ αυξημένες ανάγκες του ανήλικου σε συναισθηματικό-ψυχολογικό επίπεδο, όπως και γονείς που εφαρμόζουν πολύ σκληρές μεθόδους πειθάρχησης ή, στον αντίποδα, γονείς που δεν βάζουν όρια στα παιδιά τους, τα οποία τελικά αφήνονται ανεξέλεγκτα, ή ακόμα γονείς που είναι ασυνεπείς στη συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά περνώντας τους με την εν λόγω στάση τους διφορούμενα μηνύματα. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να έχουμε αντιστροφή ρόλων, δηλαδή τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας να αναλαμβάνουν τον ρόλο του γονέα για να προστατεύσουν τα μικρότερα μέλη της οικογένειάς τους.
Ένα άλλο στοιχείο που συνθέτει το προφίλ του ανήλικου παραβάτη είναι η κακή σχέση του με το σχολείο, που συνιστά μία πολύ σοβαρή πτυχή του θέματος. Πρόκειται για ανήλικους με πολύ χαμηλές σχολικές επιδόσεις, που εγκαταλείπουν πρώιμα τις σχολικές τους σπουδές. Ειδικότερα, η πλειοψηφία των ανήλικων φέρεται να έχει ολοκληρώσει με χαμηλές επιδόσεις τη βασική εκπαίδευση. Ωστόσο, μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που την έχουν διακόψει, πριν την ολοκληρώσουν. Καταλαβαίνουμε ασφαλώς τη σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς ένα παιδί που στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών ή και πολύ μικρότερο, έχοντας ολοκληρώσει μόνο τη βασική εκπαίδευση (ή ούτε καν αυτή), βρεθεί στους δρόμους χωρίς ισχυρά εφόδια, μπορεί εύκολα να γίνει βορά του οποιουδήποτε επιτήδειου και να εμπλακεί σε παράνομες δράσεις ακόμα και σε ειδεχθή εγκλήματα.
Οι πολύ χαμηλές επιδόσεις αυτών των ανήλικων στο σχολείο και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη σχολική ζωή τούς οδηγούν και σε μία διάψευση των προσδοκιών τους, με συνέπεια να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και να μη θέτουν στόχους για την προσωπική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη και αργότερα για την επαγγελματική τους εξέλιξη, όπως καταγράφεται σε αρκετές περιπτώσεις.
Πολύ σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι ένας αξιοσημείωτος αριθμός ανήλικων εμφανίζει εμπλοκή με εξαρτησιογόνες ουσίες. Επίσης ένα ποσοστό αυτών των νέων αντιμετωπίζει ψυχοκοινωνικά ζητήματα.
Διαχρονικά, στην παραβατικότητα ανηλίκων, εφηβικής κατά κύριο λόγο ηλικίας, συμπεριλαμβάνονται τρεις μεγάλες κατηγορίες αδικημάτων που είναι οι εξής:
- Σωματικές βλάβες.
- Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας (κυρίως κλοπές).
- Παραβάσεις ειδικών ποινικών νόμων.