16.500 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2024 - Ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν
Προσλήψεις 16.500 εργαζόμενων στο Δημόσιο εντός του 2024, που θα αφορά όλους τους τομείς και όλα τα υπουργεία, επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.
Δώσαμε σημασία σε τρεις άξονες με ιδιαίτερη βαρύτητα, στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, σε ό,τι έχει να κάνει με την κλιματική κρίση και ότι έχει να κάνει με την υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό.
Δείτε στο 7' 57'':
Τη μερίδα του λέοντος στις προσλήψεις έχει ο τομέας της Υγείας, όπου έχουν διαπιστωθεί πολλά και σημαντικά κενά στο έμψυχο δυναμικό (γιατροί, νοσηλευτές), ιδίως στην περίοδο της πανδημίας. Συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα προσληφθούν 6.500 γιατροί και νοσηλευτές. Οι εν λόγω προσλήψεις θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Παράλληλα και με γνώμονα την ενίσχυση των κρατικών δομών και λειτουργιών που αποδείχθηκαν ξανά ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές-πλημμύρες), θα γίνουν προσλήψεις στον τομέα της Κλιματικής Κρίσης.
Έμφαση θα δοθεί στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (διπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων, αξιοποίηση 700 θέσεων για εξειδικευμένο προσωπικό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - ΕΜΟΔΕ, χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί) στην κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, στην ενίσχυση κλάδων που σχετίζονται με την προστασία των δασών.
Επίσης προτεραιότητα στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, έχει υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που απαιτούν ανθρώπινο δυναμικό.
Ο προγραμματισμός προσλήψεων είναι απολύτως εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε εφαρμογή του κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Διευκρινίζεται ότι ο κανόνας του 1:1 εφαρμόζεται συνολικά σε όλο το Δημόσιο και όχι ανά κλάδο, γεγονός που επιτρέπει να καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρατηρούνται στους διαφορετικούς κλάδους, κατά περίπτωση.
Ειδικότερα ο αριθμός των προσλήψεων ανά υπουργείο, πέραν αυτών στο Υγείας, κατανέμεται ως εξής:
- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 1.160
- Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: 990
- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: 750
- Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: 388
- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 279
- Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: 208
- Υπουργείο Ναυτιλίας: 197
- Υπουργείο Πολιτισμού: 108
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 107
- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: 103
- Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 91
- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 80
- Υπουργείο Εξωτερικών: 48
- Υπουργείο Ανάπτυξης: 21
- Υπουργείο Τουρισμού: 19
- Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: 17
- Υπουργείο Εσωτερικών: 9
Οι υπόλοιπες προσλήψεις κατανέμονται σε λοιπούς φορείς όπως Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ.
Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
Για πρώτη φορά ύστερα από 14 χρόνια, οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν αυξήσεις στους μισθούς τους.
Με βάση το νέο μισθολόγιο, από τον Ιανουάριο του 2024 έλαβαν αύξηση 70 ευρώ στο βασικό μισθό, μεγαλύτερο επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ, αλλά και έμμεση αύξηση από 6,4 έως 18,3 ευρώ λόγω της μειωμένης παρακράτησης στο ποσό του φόρου από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.
Όπως προκύπτει από το νέο μισθολόγιο, το ετήσιο όφελος σε μέσα επίπεδα, ανά υπάλληλο, ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.