Πως η επικοινωνία τρέφει την πανδημία
Μέσα σε ένα χρόνο χάθηκε ο πληθυσμός μιας πόλης όπως το Μεσολόγγι. Μιλήσαμε για την πρόληψη, μείναμε σπίτι και όμως "καταφέραμε" να φτάσουμε μετά από ένα χρόνο και με δώδεκα χιλιάδες νεκρούς να έχουμε το θράσος να μαλώνουμε για το αν θα πρέπει π.χ να έχουν μουσική ή όχι τα καταστήματα εστίασης.
[caption id="attachment_1811928" align="alignnone" width="620"] Ο 66χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης από την Αμαλιάδα Ηλείας στις 12 Μαρτίου του 2020 κατεγράφη επίσημα ως ο πρώτος νεκρός Έλληνας από κορονοϊό. Από τους ελάχιστους μη διάσημους που μάθαμε κάποια πράγματα για αυτόν...[/caption]
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γίναμε χοντρόπετσοι, συνηθίσαμε στον κορονοϊό; Αδικούμε το Νίκο Χαρδαλιά; Ας τα πάρουμε από το τέλος...
Η Ελληνική πολιτεία έχει "ποντάρει όλα τα λεφτά" της (μας) στα εμβόλια για το οριστικό τέλος της πανδημίας. Εν μέρει ορθόν, όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις ή τη μία του μονοδοσικού ήταν έως χθες Παρασκευή 28/5/21 μόλις το 18,9% των κατοίκων της χώρας, δηλαδή 1.967.849 άνθρωποι ενώ πλήρως και μερικώς εμβολιασμένοι μαζί δεν ξεπερνούν το 33,9% (3.532.565). Το τείχος ανοσίας αργεί.
[caption id="attachment_1811911" align="alignnone" width="158"] Οι ημερήσιοι αριθμοί του ΕΟΔΥ την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021. Σήμερα Σάββατο κατεγράφησαν άλλοι 29[/caption]
Όχι ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά εκεί υπάρχει μία διαφορά. Ενώ εμείς συνεχίζουμε να θρηνούμε (; θα το δούμε και αυτό παρακάτω) δεκάδες νεκρούς την ημέρα άλλες χώρες πού βρέθηκαν και σε χειρότερη θέση από μας έχουν σχεδόν ξεμπερδέψει με τις ανθρώπινες απώλειες. Για παράδειγμα η Πορτογαλία που το χειμώνα ζητούσε η διεθνή βοήθεια στις 23 Μαΐου είχε μηδέν νεκρούς ενώ εμείς 38 ( τις επόμενες ημέρες μάλιστα ανέβηκε ο ημερήσιος αριθμός)
Ο πραγματικός λόγος που κινδυνεύουμε να μας βρει ο Οκτώβριος του 2021 με τέταρτο κύμα πανδημίας έστω και ήπιο, είναι ότι συνειδητά αυτοί που θα έπρεπε να δείχνουν στον κόσμο με κάθε λεπτομέρεια τη φρίκη του κορονοϊου κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί προκειμένου να προστατέψουν την πολιτική επικοινωνία. Αυτό συνέβαινε συστηματικά και πριν αλλά πιο έντονα τις τελευταίες εβδομάδες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες που επί Τραμπ στοίβαζαν τους νεκρούς σε φορτηγά ψυγεία και επί Μπάιντεν βγάζουν τις μάσκες και αναπνέουν ελεύθερα, ο Τύπος ασχολήθηκε με τις ανθρώπινες ιστορίες των ανθρώπων που έφυγαν. Υπήρξαν πρωτοσέλιδα με τα όνόματά τους. Οι φωτογραφίες τους. Μίλησαν οι δικοί τους άνθρωποι.
Στην Ελλάδα περιοριστήκαμε στις στατιστικές τις παραινέσεις και την καταστολή. Αντίθετα με καταστροφές του παρελθόντος (Μάκιστος, Μάνδρα, Μάτι) όπου δραματοποιήθηκαν μία προς μία οι περιπτώσεις ανθρώπινων απωλειών και δημιουργήθηκε τουλάχιστον μία ευαισθητοποίηση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, σε αυτή συγκυρία μάθαμε ελάχιστα για τους ανθρώπους εκτός από τις ηλικίες τους και τα υποκείμενα νοσήματα τους, αν είχαν. Σε κάποιες περιπτώσεις μόνο που δεν ακούστηκε ότι φταίγανε κιόλας!
Και ως γνωστόν τα ψέματα χωρίζονται σε μικρά μεγάλα και στατιστικές.
Παραδείγματος χάριν. Δεν χρειάζεται να πείσεις για την αναγκαιότητα των εμβολίων συγκρίνοντας τα ή μιλώντας για τις παρενέργειες. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Βγάλε στην τηλεόραση αυτόν που επιβίωσε οριακά να μιλήσει μία ώρα ή τον συγγενή του νεκρού για να πείσεις για την αλήθεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού! Όχι όμως. Καμία σκληρή ανθρώπινη ιστορία στον αέρα για να μη χαλάσει το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης του κορονοϊού.
Καμία κάμερα έξω από τα νοσοκομεία. Ακόμα και μία φωτογραφία ξένου δημοσιογραφικού πρακτορείου από τους εκατοντάδες πρόχειρους τάφους στον περασμένο μαύρο χειμώνα της Θεσσαλονίκης, δεν πρέπει να είδε ποτέ τηλεοπτικό φως. Και αν δεν το δούνε πως θα το πιστέψουν ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες που βλέπουν κυρίως τηλεόραση.
Σε λίγο εκτιμώ ότι δεν θα αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης ούτε οι αριθμοί. Θα υπάρξει και ένα δίμηνο με σχεδόν μηδενικά στοιχεία λόγω καλοκαιριού όπου ακόμα και θα θριαμβολογήσουμε!
Όμως μη έχοντας κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα ο κορονοϊός πιθανώς θα μας απειλήσει και το ερχόμενο φθινόπωρο γιατί πολλοί δεν θα έχουν προσέξει ή δεν θα έχουν εμβολιαστεί όπως συμβαίνει με ένα εκατομμύριο Έλληνες 60 έως 69 ετών αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Γιατί κανείς δεν τους έδειξε με λεπτομέρεια τη φρίκη του κορονοϊού.
Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των 12 χιλιάδων ανθρώπων που χάθηκαν μέχρι σήμερα. Κανένα ευχολόγιο για το αύριο. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από όλους ειδικά στην αρχή έχει πλέον επικρατήσει η ανάγκη να επανεκκινήσει η οικονομία και σε λίγο η πανδημία θα υπάρχει χωρίς να είναι καν είδηση.