12.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί λόγω ευλογιάς - Τεράστια οικονομική καταστροφή
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει προσλάβει το πρόβλημα με την ευλογιά των αιγοπροβάτων, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση.
Για μεγάλη κινητοποίηση έκανε λόγο ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Φωτείνιας, αναφορικά με το θέμα της ευλογιάς. Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, δήλωσε: «Από τις 20 Αυγούστου μας ταλαιπωρεί η ευλογιά. Έχουμε θανατώσει περίπου 60 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στον Έβρο και μιλάμε για πάνω από 10.000 αιγοπρόβατα. Σε επίπεδο Περιφέρειας έχουμε 12.000 αιγοπρόβατα σε θανατώσεις».
Όσον αφορά την προέλευση της νόσου, ο κ. Φωτείνιας εμφανίστηκε σίγουρος ότι είναι η Τουρκία. «Ενδημεί εκεί και κάθε φορά που έχει αναζωπύρωση στην περιοχή, μεταναστεύει και σε μας».
Τόνισε ότι ο ιός είναι πάρα πολύ ανθεκτικός. «Στη βοσκή μπορεί να αντέξει για δύο μήνες στο περιβάλλον. Στο στάβλο μπορεί να αντέξει για έξι μήνες. Φοβόμαστε λοιπόν τη μετάδοση».
Σχετικά με το πού εντοπίζεται αυτή τη στιγμή το νόσημα, ο κ. Φωτείνιας είπε ότι είναι στον Έβρο, σε Ροδόπη και Καβάλα ενώ στην Ξάνθη ξεκίνησε ήδη ο καταρροϊκός πυρετός.
Ερωτηθείς αν υπάρχει λύση, απάντησε ότι το μόνο που μπορεί να εφαρμοστεί είναι η θανάτωση των αιγοπροβάτων. «Με το που εντοπίζεται ένα θετικό κρούσμα, θανατώνεται όλο το κοπάδι και τηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας».
Μετάδοση σε άνθρωπο
Ο κ. Φωτείνιας υπογράμμισε ότι η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. «Δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Και όποιοι περιορισμοί γίνονται είναι για να μην επεκταθεί το νόσημα στην ηπειρωτική Ελλάδα», είπε.