ΗΠΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης
Οι μαζικές διαμαρτυρίες των φοιτητών στις ΗΠΑ υπέρ της Παλαιστίνης και κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην άλλη πλευρά το Ατλαντικού.
Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ σε κάποια πανεπιστήμια έχουν στηθεί ακόμα και καταυλισμοί, όπως στο MIT και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Ακόμα, φοιτητές κλείστηκαν μέσα σε ένα κτίριο στο Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τη Washington Post, οι διαδηλώσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια πίεση σε μέλη των πανεπιστημιακών κοινοτήτων, με ορισμένους να ανησυχούν για φαινόμενα αντισημιτισμού, τη στιγμή που άλλοι υποστηρίζουν ότι ορισμένα ιδρύματα στερούν το δικαίωμα των φοιτητών στην ελεύθερη έκφραση.
«Διακόψτε κάθε σχέση με όπλα»
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων εδώ και δεκαετίες, αλλά η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου και η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, έφεραν το θέμα στο προσκήνιο στην κοινότητα των φοιτητών. Τους τελευταίους έξι μήνες, οι φοιτητικές διαμαρτυρίες έχουν ενταθεί σε διάφορα σημεία, ενώ συχνά «φουντώνουν» μετά από κάθε νέο τραγικό περιστατικό στη Γάζα, όπως η πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο.
Διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Στον απόηχο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και του πολέμου που ακολούθησε, οι φοιτητές διαδηλώνουν σε μεγάλο βαθμό σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν ή σκοτώθηκαν στη σύγκρουση. Ειδικά σε εύπορα ιδρύματα, όπως στο Γέιλ και στο Κολούμπια, οι διαδηλωτές απαιτούν επίσης να απεμπλακούν τα πανεπιστήμιά τους από σχέσεις με κατασκευαστές όπλων και εργολάβους αμυντικών εξοπλισμών, οι οποίοι, με τη σειρά τους, σχετίζονται με το Ισραήλ.
Οι «καταυλισμοί αλληλεγγύης»
Ενώ οι φοιτητές έχουν προχωρήσει σε διαδηλώσεις ήδη από το φθινόπωρο, οι εντάσεις φούντωσαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς ορισμένοι φοιτητές κατέλαβαν χώρους και γραφεία σε πανεπιστημιουπόλεις. Φοιτητές της Κολούμπια έστησαν σκηνές, ακριβώς τη στιγμή που η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Μινούς Σαφίκ, κατέθεσε σε ακρόαση στο Κογκρέσο σχετικά με τον χειρισμό του καταγγελλόμενου αντισημιτισμού από το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.
Την επόμενη μέρα, η Σαφίκ κάλεσε το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης για να διαλύσει τον καταυλισμό, οδηγώντας στη σύλληψη περισσότερους από 100 φοιτητές. Μέσα σε λίγες μέρες, «καταυλισμοί αλληλεγγύης στη Γάζα» ξεπήδησαν σε πανεπιστημιουπόλεις στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη και το Μίσιγκαν.
Τη Δευτέρα (22/04), η αστυνομία συνέλαβε 47 φοιτητές του Γέιλ που είχαν καταλάβει τους χώρους της πανεπιστημιούπολης το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αίτημα τη διακοπή κάθε σχέσης με κατασκευαστές όπλων. Οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια μέρα. Σε μια άλλη διαδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας, η αστυνομία συνέλαβε φοιτητές και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αφού οι επικεφαλής του πανεπιστημίου ζήτησαν τη βοήθεια των Αρχών για να διαλύσουν έναν καταυλισμό στο χώρο του πανεπιστημίου.
Τι μέλλει γενέσθαι
Με το ακαδημαϊκό έτος να τελειώνει τις επόμενες εβδομάδες, οι διαμαρτυρίες είναι πιθανό να υποχωρήσουν. Ωστόσο, αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για την ανάγκη περισσότερων μέτρων καταστολής στις πανεπιστημιουπόλεις.
Ο γερουσιαστής Τζος Χάουλι ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να αναπτύξει την Εθνική Φρουρά για να προστατεύσει τους Εβραίους φοιτητές, εξαιτίας των διαδηλώσεων «υπέρ της Χαμάς» στις πανεπιστημιουπόλεις.
Σε έναν πρόσφατο χαιρετισμό του για το Πάσχα, ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις πρόσφατες πράξεις «παρενόχλησης και τις εκκλήσεις για βία κατά των Εβραίων». «Αυτός ο κραυγαλέος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει καμία απολύτως θέση στις πανεπιστημιουπόλεις ή οπουδήποτε στη χώρα μας», ανέφερε ο Αμερικανός των ΗΠΑ.
Αντιπροσωπεία των Ρεπουμπλικανών της Βουλής από τη Νέα Υόρκη, έστειλαν επιστολή καλώντας την πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, να παραιτηθεί για την αποτυχία της να «διασφαλίσει ότι οι μαθητές μπορούν να έχουν ένα ασφαλές ακαδημαϊκό περιβάλλον».