Τσαούσογλου: Το εργοστάσιο των επίπλων που έχουμε καθίσει όλοι, παίρνει ξανά ζωή
Το όνομα Τσαούσογλου μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στους νεότερους όμως υπήρξε μία από τις κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες που μεσουρανούσε στον χώρο του επίπλου από την δεκαετία του ‘50 και για σαράντα χρόνια περίπου. Πυρήνας της ήταν το συγκρότημα εργοστασίων που εκτείνεται σε 32 στρέμματα και φιλοξενεί 15 κτήρια στην οδό Πειραιώς 260. Χθες όπως ανακοινώθηκε ολοκληρώθηκε η αγορά των εγκαταστάσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού με πωλητή την Εθνική Τράπεζα στην οποία είχε περιέλθει το συγκρότημα μετά την κατάρρευση της.
Οι συζητήσεις για την μεταβίβαση που διήρκεσαν ... 24 χρόνια είχαν αίσιο τέλος καθώς η αγορά του ακινήτου – που στοίχισε 12,6 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο τι σκοπεύει να μεταφέρει στις τεράστιες εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου το Υπουργείο Πολιτισμού, πέρα από το Ελληνικό Φεστιβάλ που έχει ήδη παρουσία εκεί από το 2006.
Τσαούσογλου: Ιστορία 100 ετών
Όπως προαναφέρθηκε το συγκρότημα της Πειραιώς 260 υπήρξε η καρδιά του ομίλου Τσαούσογλου από το 1954 και για αρκετές δεκαετίες. Ιδρυτής του ομίλου ήταν πίσω στο 1925 ο Ιωάννης Τσαούσογλου ο οποίος ίδρυσε, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μία μικρή επιπλοποιία στην Θεσσαλονίκη για να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Στα χρόνια που ακολουθούν, η ζήτηση αυξάνεται και η μονάδα παραγωγής μεταφέρεται στην Αθήνα όπου η εταιρεία εδραιώνεται στον χώρο.
Η δεύτερη γενιά, οι γιοί του Ιωάννη Τσαούσογλου, Χαράλαμπος, Λάζαρος και Ελευθέριος ήταν αυτοί που μεταμόρφωσαν την οικογενειακή επιχείρηση σε έναν κολοσσό, για τα ελληνικά δεδομένα, στο χώρο του επίπλου την μεταπολεμική περίοδο. Το 1954 και με πυρήνα το νέο εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς θα ιδρύσουν την Ελληνική Βιομηχανία Μεταλλικών Επίπλων (ΕΒΜΕ).
Από το σχολικό θρανίο έως το Ολυμπιακό στάδιο
Η ΕΒΜΕ θα γίνει σύντομα ο «εθνικός προμηθευτής» επίπλων. Από το εργοστάσιο, που φέρεται να αριθμούσε 600 εργαζόμενους στην εποχή της ακμή του, προμηθεύτηκαν και εξοπλίστηκαν με έπιπλα οι μεγαλύτεροι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η κατασκευή των καθισμάτων για το Ολυμπιακό Στάδιο Σπύρος Λούης, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το Παλαί ντε Σπορ στην Θεσσαλονίκη και το θέατρο Λυκαβηττού. Αν και δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι έχουν καθίσει ή χρησιμοποιήσει κάποιο έπιπλο της ΕΒΜΕ Τσαούσογλου καθώς ήταν ο προμηθευτής των θρανίων και των καρεκλών στο μεγαλύτερο μέρος των σχολείων της χώρας.
Καλοριφέρ, ξενοδοχεία και γκολφ
Παράλληλα με την ΕΒΜΕ δημιουργήθηκε και η Νεοστρώμ Α.Ε. η οποία εξόπλιζε με ξύλινα έπιπλα το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ξενοδοχείων. Η οικογένεια Τσαούσογλου δεν έμεινε μόνο στον εξοπλισμό των ξενοδοχείων καθώς ασχολήθηκε ενεργά με τον τουριστικό κλάδο τη δεκαετία του ’60 ιδρύοντας μαζί με τους συνεταίρους της κ. Γ. Φωκά, κ. Α. Ρέτσο και κ. Θ. Σβυριάδη το πρώτο ξενοδοχείο Electra στην Ερμού της γνωστής αλυσίδας, η οποία συνεχίζει την ανάπτυξή της μέχρι και σήμερα.
Την ίδια δεκαετία η οικογένεια Τσαούσογλου επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κέρκυρα, χτίζοντας το Corfu Hilton (σήμερα Corfu Holiday Palace) και δημιουργώντας το Corfu Golf Club (γήπεδο 18 οπών), που ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Στην ακμή του ο όμιλος Τσαούσογλου, σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου απασχολούσε 2.000 εργαζομένους.
Μία ακόμη δραστηριότητα του πολυσχιδούς ομίλου ήρθε μέσα από μία ακόμη εταιρεία, τη «Σωληνουργεία Αθηνών» στη Χαλκίδα, η οποία υπήρξε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής σωλήνων καλοριφέρ και λουτήρων στην Ελλάδα. Η τελευταία πέρασε στα χέρια της Μηχανικής του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου το 1994 με την λειτουργία της (σ.σ. ως Ελληνικά Σωληνουργεία πλέον) να διακόπτεται οριστικά τριάντα χρόνια αργότερα, το 2014.
Η δεύτερη ζωή της Τσαούσογλου
Την ίδια τύχη είχε και η παραγωγή επίπλων, με την Τσαούσογλου να υποκαθιστά την παραγωγή με εισαγωγές από οίκους με τους οποίους συνεργάζονταν και τα παλαιότερα χρόνια. Άλλωστε το υποθηκευμένο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς είχε περάσει στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας.
Μπορεί η Τσαούσογλου στον χώρο του επίπλου να μην είναι η κραταιά βιομηχανία που μεσουράνησε για σχεδόν μισό αιώνα όμως καταφέρνει να είναι σήμερα παρούσα σε εμβληματικά έργα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η προμήθεια και εγκατάσταση του συνόλου των καθισμάτων στο γήπεδο της ΑΕΚ, OPAP Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια καθώς και αυτών του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει τον εξοπλισμών νέων γραφείων εταιρειών όπως η Μυτιληναίος, Coca Cola Hellenic, Optima Bank, Αγγελμάρ, Dimand, Prodea Investment, Webhelp, Όμιλος Σαράντη, του διαμετακομιστικού κέντρου και των γραφείων της ACS Courier, των Μουσείων Μαστίχας Χίου και Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ.α. Στην τελευταία οικονομική χρήση που δημοσίευσε οικονομικά μεγέθη, αυτή του 2022, ο κύκλος εργασιών της Τσαούσογλου διαμορφώθηκε σε 4,31 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 36,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση με τα καθαρά κέρδη στα επίπεδα των 213 χιλ. ευρώ.