Texit: Το όνειρο ενός ανεξάρτητου Τέξας εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης στις ΗΠΑ
«Μια ανεξάρτητη και αυτόνομη κυβέρνηση», αυτό είναι το όνειρο του Ντάνιελ Μίλερ, όπως και μερικών άλλων Τεξανών που λαχταρούν ένα «Texit», την αποχώρηση της πολιτείας τους – η οποία ήταν ανεξάρτητη πριν σχεδόν 200 χρόνια – από τις ΗΠΑ.
Εμπνευσμένοι από το Brexit, την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, οι οπαδοί αυτού του διαζυγίου θεωρούν ότι θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα με το Μεξικό, ένα ζήτημα για το οποίο αντιπαρατίθενται οι πολιτειακές αρχές με την Ουάσινγκτον.
«Αυτό που ξέρουμε εδώ στο Τέξας, ο μόνος τρόπος να ασφαλίσουμε τα σύνορα και να έχουμε μια λογική μετανάστευση είναι να κάνουμε ό,τι και 200 άλλες χώρες του κόσμου και να έχουμε μια χώρα με ανεξάρτητη και αυτόνομη κυβέρνηση», δήλωσε ο Ντάνιελ Μίλερ, πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος του Τεξας (Texas Nationalist Movement).
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κίνημα, που σχηματίστηκε το 2005, δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στην επίτευξη του στόχου του.
Το 1863 το Τέξας πέτυχε την ανεξαρτησία του από το Μεξικό. Εννέα χρόνια αργότερα έγινε η 28η πολιτεία των ΗΠΑ.
Ο Μίλερ πιστεύει ότι το Τέξας έχει κοινή ιστορία και συμφέροντα με τις υπόλοιπες ΗΠΑ, αλλά τονίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κατανοεί τα προβλήματα των κατοίκων της πολιτείας.
Η επιθυμία των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας; Η πολιτεία τους να υιοθετήσει νόμο που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ωστόσο το αμερικανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει.
Πιο Τεξανός από Αμερικανός
Το αποσχιστικό κίνημα στο Τέξας υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά παραμένει στο περιθώριο, σύμφωνα με τον Τζόσουα Μπλανκ, διευθυντή ερευνών στο πανεπιστήμιο του Τέξας.
Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν «δημιούργησε μια κατάσταση την οποία (οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας του Τέξας) επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν προκειμένου να κάνουν πιο γνωστές τις θέσεις τους και να τις παρουσιάσουν ως πιο πειστικές από όσο είναι στην πραγματικότητα», σημειώνει.
Στη διάρκεια συγκέντρωσης σε εστιατόριο μπάρμπεκιου στο Τέξας η Μίστι Ουόλτερς, μια νοικοκυρά περίπου 50 ετών, δήλωσε: «Είμαστε αντιμέτωποι με εισβολή», αναφερόμενοι στον αριθμό ρεκόρ των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που πέρασαν τα σύνορα με το Μεξικό το 2023.
Ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να επισκεφθούν το Τέξας αύριο Πέμπτη.
«Το Τέξας πρέπει να υψώσει τη φωνή του και να προστατεύσει καλύτερα τους πολίτες του», τόνισε η Ουόλτερς, πεπεισμένη ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της πολιτείας νιώθουν «περισσότερο Τεξανοί από Αμερικανοί».
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στο Texas Politics Project δείχνει ότι το 26% των κατοίκων της πολιτείας νιώθουν πάνω απ’ όλα Τεξανοί. Ένα ποσοστό που παραμένει σταθερό: πριν δέκα χρόνια ήταν 27%.
«Και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι το 26% τάσσεται υπέρ ενός αιματηρού διαζυγίου με τις ΗΠΑ», υπογραμμίζει ο Μπλανκ.
Το αποσχιστικό κίνημα τροφοδοτείται «από την ιδέα ότι υπάρχει μια ομοιογενής αμερικανική κουλτούρα που συνδέεται με τους λευκούς». «Και η κρίση στα σύνορα ενισχύει τους φόβους όσων έχουν το όραμα αυτής της αμερικανικής κουλτούρας», εξηγεί.
Αδύνατη η ειρηνική απόσχιση
Στο Ιγκλ Πας, μια πόλη στο νότιο Τέξας, ο κυβερνήτης Άμποτ εγκατέστησε συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό και έθεσε υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών επιβολής της τάξης μια περιοχή που ονομάζεται Σέλμπι Παρκ, κατά μήκος του ποταμού Ρίο Γκράντε.
Όλα αυτά αψηφώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε νομική διαδικασία εναντίον του Τέξας, υπενθυμίζοντας ότι ο έλεγχος των συνόρων είναι αρμοδιότητα των ομοσπονδιακών αρχών.
Ο Ντάνιελ Μίλερ θεωρεί ότι η αντιπαράθεση αυτή αποτελεί σύμβολο “μιας σχέσης μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των πολιτειών που έχει διαρραγεί”.
Αντίθετα όμως με την εξέγερση εναντίον του Μεξικού, οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας του Τέξας πιστεύουν ότι θα την πετύχουν ειρηνικά.
Όχι και πολύ πιθανό, σύμφωνα με τον Τζόσουα Μπλανκ: “Το Τέξας δεν θα μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί ειρηνικά. Οι ΗΠΑ δεν θα διαπραγματευθούν με ευνοϊκό προς εκείνο τρόπο”.