Taste Atlas: Με 4 ποτά στη λίστα των κορυφαίων η Ελλάδα - Νέκταρ Θεών η τσικουδιά
Με έντονη την ελληνική παρουσία για ακόμα μία φορά, δημοσιεύθηκε η λίστα του Taste Atlas. Ο βιωματικός ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός για παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, συγκεντρώνει αυθεντικές συνταγές, κριτικές και ερευνητικά άρθρα σχετικά με δημοφιλή συστατικά και πιάτα. Ιδρύθηκε τον 2015 από τον Κροάτη δημοσιογράφο και επιχειρηματία Ματίγια Μπάμπιτς.
Τώρα σειρά είχαν τα οινοπνευματώδη ποτά, με τη χώρα μας να μην καταφέρνει να παίρνει την πρώτη θέση, αλλά να εκπροσωπείται με 4 συμμετοχές. Η τσικουδιά, το τσίπουρο, το κονιάκ Μεταξά και το ούζο είναι επισήμως στη λίστα με τα 79 καλύτερα οινοπνευματώδη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην κορυφή της λίστας είναι το ουίσκι Speyside Scotch, ενώ οι Σκωτσέζοι καταλαμβάνουν τις επτά από τις 79 θέσεις.
Η ελληνική εκπροσώπηση στη λίστα
Η τσικουδιά κατετάγη δωδέκατη με βαθμολογία 4,2 στα 5.
«Είναι κρητικό απόσταγμα και παίζει κεντρικό ρόλο στην κρητική φιλοξενία. Σερβίρεται συνήθως καλά παγωμένο και είναι ένα εξαιρετικό απεριτίφ ή χωνευτικό. Μερικές φορές τα βότανα και το ξύσμα εσπεριδοειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρωματικά. Η τσικουδιά παραδοσιακά αποστάζεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, συνήθως σε μικρούς, οικογενειακούς χάλκινους αποστακτήρες. Το τελικό προϊόν είναι ένα διαυγές, ισχυρό και άχρωμο ποτό με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που μπορεί να κυμαίνεται από 40% έως 65%», αναφέρει το Taste Atlas.
Το τσίπουρο ήταν 21ο με 4,1 στα 5.
«Σύμφωνα με μαρτυρίες, παράχθηκε για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα από ορθόδοξους μοναχούς. Το ποτό έρχεται στην αρχική του, καθαρή μορφή, αλλά ορισμένοι οινοπνευματοποιοί το εμποτίζουν με βότανα που παραδοσιακά αναμιγνύεται με νερό. Μπορεί κανείς να το απολαύσει καλύτερα καλά παγωμένο και σερβιρισμένο σε σφηνάκια ενώ συνοδεύει ελληνικούς μεζέδες. Στην Κρήτη παρόμοιο ποτό με πιο έντονο άρωμα ακούει στο όνομα τσικουδιά», λέει ο ταξιδιωτικός οδηγός.
Το κονιάκ Μεταξά βρέθηκε στην 46η θέση με βαθμολογία 3,7.
«Είναι ένα δημοφιλές ελληνικό κονιάκ και έχει έναν μυστικό συνδυασμό βοτάνων και αρωματικών. Τα υλικά ωριμάζουν χωριστά σε δρύινα βαρέλια πριν αναμειχθούν και αρωματιστούν με βότανα. Κάθε μείγμα στη συνέχεια παλαιώνει για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το Μεταξά έχει πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα και είναι γνωστό για την απαλή και έντονη γεύση και τα αρώματά του που θυμίζουν λουλούδια, εσπεριδοειδή, αποξηραμένα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά. Διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις, με σήμανση τρία, πέντε, επτά ή δώδεκα αστέρια: Κάθε αστέρι αντιπροσωπεύει πόσο καιρό έχει παλαιώσει το ποτό που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1888 από τον Σπύρο Μεταξά στον Πειραιά. Σερβίρεται συνήθως σκέτο», γράφει το Taste Atlas.
Το ούζο έλαβε 3,5 στα 5 κερδίζοντας την 54η θέση.
«Το ούζο είναι μια από τις πιο γνωστές ελληνικές σπεσιαλιτέ του οποίου η παραγωγή ξεκίνησε το 1830. Αραιώνεται με νερό και αρωματίζεται με γλυκάνισο και διάφορα βότανα. Οι Έλληνες προτιμούν να πίνουν ούζο με νερό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μια χαρακτηριστική θολή εμφάνιση. Στην Ελλάδα, το ούζο συνηθίζεται να το απολαμβάνουν μαζί με τους παραδοσιακούς μεζέδες και πρέπει πάντα να το πίνετε αργά», συμβουλεύει το Taste Atlas.