Στηρίζουμε Ούρσουλα, διερευνητικές επαφές, πενθήμερη εκδρομή
Τελευταία νέα από το «μέτωπο Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός στο Νταβός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και όπως λένε οι πληροφορίες, η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε την υποστήριξη του, μια και του είπε πως θα είναι υποψήφια τον Ιούνιο και πάλι για την θέση της Προέδρου της Ε. Επιτροπής. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υποσχέθηκε στήριξη από την χώρα μας. Μετά από αυτό, προκύπτουν δυο συμπεράσματα.
Το πρώτο, ότι πάρα τα περί του αντίθετου λεγόμενα, ο κ Μητσοτάκης προσανατολίζεται να προτείνει και πάλι τον Μαργαρίτη Σχοινά για Επίτροπο και μάλιστα Αντιπρόεδρο της Επιτροπής με ενισχυμένες αρμοδιότητες και το δεύτερο ότι δεν ισχύουν τα όσα ορισμένοι διέδιδαν (ίσως και εκ προσωπικού ενδιαφέροντος) ότι ο κ Μητσοτάκης θέλει να πάρει την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα οι τελευταίοι έλεγαν πως προωθεί τοπ γάμο ομοφύλων, για να το έχει «φτιάχνει προφίλ» μια και θεωρείται φιλελεύθερο ευρωπαϊκό μέτρο.
Και επειδή είχε σχεδιάσει να συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό το νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια, αποφάσισε να ανακοινωθούν χθες τα μέτρα στήριξης της οικογένειας. Βέβαια η γρίπη του πρωθυπουργού αλλάξει λίγο το χρονοδιάγραμμα και δεν ξέρω αν το πρόβλημα λύνεται επειδή οι γυναίκες θα πάρουν μεγαλύτερο επίδομα για κάθε γέννα.
Το σκληρό δίλλημα
Από τα ερτζιανά, έκανε το ντεμπούτο του ως εκπρόσωπος τύπου της Νέας Αριστεράς, ο Κωστής Καρπόζηλος. Μάλιστα μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, θέλησε να εξηγήσει τι είναι η Νέα Αριστερά λέγοντας ανάμεσα στα άλλα: «Η Νέα Αριστερά δεν θέλει να είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να είναι το σημείο συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικές διαδρομές. Ανθρώπων που αναφέρονται στην Αριστερά, στην κεντροαριστερά, ανθρώπων οι οποίοι μέχρι χθες δεν ασχολούνταν με την πολιτική με τον τρόπο που ξέρουμε…».
Ωραία βέβαια τα λόγια, μόνον που αυτή την στιγμή στην Νέα Αριστερά, έχουν μπροστά τους ένα μεγάλο δίλημμα. Το αν θα κατέβουν ή όχι στις Ευρωεκλογές. Κι αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά κάτω από το όριο του 3% και κάτι τέτοιο θα καταστρέψει το κόμμα στα πρώτα του βήματα. Οπότε οι σκέψεις για το αν θα πρέπει να οργανωθούν , ξεχνώντας τις ευρωεκλογές και προσανατολιζόμενοι στις εθνικές εκλογές, είναι σε πρώτο πλάνο.
Άγνωστες προθέσεις
Σε ένα κρίσιμο ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα όσοι σχεδιάζουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, ιδίως αυτά του Πολεμικού Ναυτικού. Θα προχωρήσει η συζήτηση για την αγορά των αμερικανικών φρεγατών Constellation, για τις οποίες είχε αρχίσει αλληλογραφία ο προηγούμενος αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Δρυμούσης ή όχι. Και σε αυτό η αρχική απάντηση πρέπει να είναι σύντομη μια και οι Αμερικανοί, που είναι θετικοί, περιμένουν να δουν τι θα γίνει τώρα με τις αλλαγές.
Ίσως μάλιστα, αν ο πρωθυπουργός πάει τελικά τις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ (αν ξεπεράσει την ασθένεια του) να πρέπει εκεί, έστω και παρεμπιπτόντως που λένε, να δείξει τις ελληνικές προθέσεις. Άσε που το θέμα φαίνεται να είναι κρίσιμο και για τα ελληνικά ναυπηγεία.
Διερευνητικές επαφές
Ο πρόεδρος Ανδρουλάκης είναι γενικά αρνητικός στις συζητήσεις για «σύσφιξη δεσμών» με τον Σύριζα και αυτό γιατί εκτιμά πως κάτι τέτοιο και θα σταματήσει τις διεργασίες για επιστροφή ψηφοφόρων στο κόμμα αλλά και θα δημιουργήσει «λάθος εικόνα» στην κοινωνία. Δεν βλέπουν όμως όλοι έτσι τα πράγματα. Γιατί μαθαίνω ότι ορισμένα στελέχη , όχι από τον στενό προεδρικό πυρήνα είναι η αλήθεια, όλο και επαφές έχουν με στελέχη του Σύριζα, όλο και συζητούν το θέμα.
Για παράδειγμα, ο Κώστας Σκανδαλίδης, μαθαίνω ότι κάλεσε σε γεύμα τον Κ. Ζαχαριάδη του Σύριζα και συζήτησαν γενικώς για το αν μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία, αρχικά στον δήμο της Αθήνας και στην συνέχεια γενικότερα στην πολιτική. Δεν ξέρω που κατέληξαν, ξέρω όμως πως και οι δυο δεν κατάφεραν να εκλέγουν βουλευτές καθώς και πως και οι δυο δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι «στον στενό κύκλο» των π[προέδρων των κομμάτων τους…..
Αναπληρωτής υπουργός
Κυκλοφόρησε χθες, στα «πηγαδάκια» αποστράτων, στην Λάρισα, στο περιθώριο της αλλαγής Διοικητή στην Στρατιά. Ο πρωθυπουργός, έλεγαν μεταξύ τους οι συγκεκριμένοι απόστρατοι, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ορίσει αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, άνθρωπο από το στενό περιβάλλον του που θα ασχοληθεί με αμυντικούς εξοπλισμούς και Ευρωπαϊκά κονδύλια. Και αυτός δεν θα είναι πρώην στρατιωτικός. Δύσκολο το βλέπω, τουλάχιστον για σύντομα, αλλά επειδή οι απόστρατοι που το συζητούσαν έχουν και πρόσβαση στην Πειραιώς αλλά και στο Μαξίμου και μάλιστα αρκετά ψηλά, το σημειώνω.
Εκδρομικός τύπος
Χίλια ευρώ προσέφερε στην μαθητική κοινότητα της Γ’ Λυκείου στις Σπέτσες για να ενισχύσει την πενθήμερη εκδρομή τους, ο Πρόεδρος του Σύριζα Στ. Κασελάκης. Και δεν μπορώ πάρα να επαινέσω την πράξη του. Όμως θα πρέπει να επισημάνω πως η κάθε τέτοιου είδους κινήσεις (όπως και οι φιλανθρωπίες) πρέπει να γίνονται χωρίς «θόρυβο και δημοσιότητα». Γιατί όταν ανακοινώνονται με φωτογραφίες και δηλώσεις, τότε γίνονται απλώς κινήσεις προβολής Και θα μπορούσε να πει κανείς κλασσική λαϊκίστικη τακτική.
Μεγάλη διαδρομή
Στο Λονδίνο, σήμερα το μεσημέρι, η ΔΕΗ παρουσιάζει το νέο της πρόσωπο στους ξένους επενδυτές με στόχο προσέλκυση κεφαλαίων. Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση θεωρεί ότι ο όμιλος βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας του, έχοντας να παρουσιάσει εκτός από τα φαντασμαγορικά οικονομικά δεδομένα (μετοχή κεφαλαιοποίηση κλπ) τις πρόσφατες εξαγορές της Enel Ρουμανίας και της Κωτσόβολος. Η τελευταία, με δεδομένο ότι ήταν εταιρεία της βρετανικής Dixon’s μέχρις ότου την αγόρασε η ΔΕΗ, πιθανόν να έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές, που θέλουν να καταλάβουν το νέο μοντέλο λειτουργίας της ελληνικής εταιρείας.
Σε αυτά θα προστεθούν, η επέκταση στις ΑΠΕ, η ψηφιοποίηση και η φρέσκια εικόνα που έχει αποκτήσει ο ελληνικός όμιλος. Το ερώτημα είναι εάν η εταιρεία που ξεκίνησε αυτή την περίοδο με τη μετοχή στα 2,5 ευρώ, και σημερινή τιμή στα 12,5 ευρώ, έχει αγοραστικό ενδιαφέρον σήμερα. Θα μάθω πως τα εισέπραξαν όλα αυτά οι ξένοι και θα σας ενημερώσω.
Με σβηστή μηχανή
Διάβαζα δεξιά αριστερά τις τελευταίες ημέρες για το ότι το καλοκαίρι (τον Ιούνιο συγκεκριμένα) ολοκληρώνεται η δεύτερη θητεία του προέδρου του ΣΕΒ και πως ότι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δεν έχει ανοίξει τα «χαρτιά» του για το αν θα επιδιώξει και μία τρίτη θητεία στο «τιμόνι» του Συνδέσμου. Υποθέτω λοιπόν, ότι ο πρόεδρος ενδεχομένως να κάνει μια «έρευνα αγοράς» για το πώς βλέπουν διάφοροι παράγοντες την παραμονή του, έξι μήνες προτού τεθεί το θέμα επί τάπητος, για να προσδιορίσει και τη στρατηγική του, σχετικά.
Όχι και το ότι θα αλλάξει κάτι, δηλαδή στον Σύνδεσμο των Βιομηχανιών. Η λεγόμενη old guard, το έχει κάνει σαφές. Στο προεδρείο δεν υπάρχει χώρος για εκπροσώπους των εταιρειών που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Οπότε προχωρά με τους ίδιους, ή σε κάθε περίπτωση, πρόσωπα που για κάποιο λόγο έχουν το “approval” των παλαιών τζακιών της βιομηχανίας. Το ερώτημα που θέτω, και μην το θεωρήσετε «κακία», είναι ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε ο ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια, που να αναδείξουν το ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας, ή να κάνει κάτι χρήσιμο και για τους υπόλοιπους;
Και δεν εννοώ το να επικοινωνούμε μεταξύ μας το «τι καλοί που είμαστε», αλλά να αναλάβουμε πρωτοβουλίες νέου θεσμικού τύπου και με αποτύπωμα, σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Οπότε, για να πω και την κακία μου τώρα, εάν ο ΣΕΒ δεν αλλάξει πρόσωπο και πρακτική, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία εάν ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος θα παραμείνει ή όχι στη θέση του...