Θέλετε να «κάψετε» το λίπος στην κοιλιά; Φάτε περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα
Όσο μεγαλώνουμε το «σωσίβιο» στην κοιλιά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για ασθένειες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Αλλά το εμφανές λίπος στην κοιλιά, από το οποίο οι περισσότεροι παλεύουν να... γλιτώσουν, δεν είναι ο κύριος ένοχος για προβλήματα στην υγεία, όπως αποδεικνύεται.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της New York Post, η μεγαλύτερη ευθύνη για τυχόν ασθένειες αποδίδεται από τους επιστήμονες στις κρυμμένες, τοξικές εναποθέσεις γνωστές ως σπλαχνικό λίπος, που είναι θαμμένες πολύ κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, συνωστίζονται στα όργανά μας και τελικά δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο σώμα μας όσο περνά ο χρόνος.
«Το σπλαχνικό λίπος, σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, συσσωρεύεται βαθιά μέσα στις κοιλιακές κοιλότητες και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων κινδύνων για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους καρκίνους», ανέφερε χαρακτηριστικά στο iNews η Nichola Ludlam-Raine του Nic's Nutrition.
Και ενώ είναι γνωστό πως είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από το λίπος στην κοιλιά -ρωτήστε όποιον το έχει δοκιμάσει- υπάρχουν κάποια καλά νέα για το υποκείμενο σπλαχνικό λίπος καθώς, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, είναι σχετικά εύκολο να το χάσεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή αυτού του είδους το λίπος μεταβολίζεται πιο γρήγορα – το σώμα σας μπορεί ακόμη και να το ξεφορτωθεί καθώς ιδρώνετε ή ουρείτε, όπως λένε οι ειδικοί. Με άσκηση και δίαιτα για χρονικό διάστημα 2-3 μηνών, υπόσχονται ότι θα δείτε εμφανή αποτελέσματα.
Αλλά η δίαιτα δεν σημαίνει στέρηση, τουλάχιστον όχι στις μέρες μας. Για καλύτερα αποτελέσματα, πολλοί διατροφολόγοι και γιατροί συμφωνούν, πως πρέπει να συνεχίσετε να τρώτε κανονικά – απλώς πρέπει να τρώτε καλύτερα.
Ακολουθούν μερικά από τα τρόφιμα που οι επιστήμονες συστήνουν για να εξαλείψετε το σπλαχνικό λίπος:
Το θαυματουργό κίμτσι
«Κίμτσι; Δεν ξεκινήσαμε καλά...» σίγουρα αναρωτιούνται οι περισσότεροι αναγνώστες. Κι όμως, μία μερίδα την ημέρα με κίμτσι (kimchi), ένα κλασικό πιάτο λαχανικών που είναι διαδεδομένο στη Βόρεια και Νότια Κορέα κι έχει αρχίσει να βρίσκεται στα ράφια γνωστών σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 11%, σύμφωνα με μια μελέτη σε σχεδόν 116.000 Κορεάτες που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.
Όπως υποστηρίζει η μελέτη, οι λάτρεις του κίμτσι ήταν πιθανό να έχουν μικρότερη μέση, χάρη στα ζωντανά βακτήρια που περιέχει και καταπολεμούν την παχυσαρκία. Το εν λόγω τουρσί (γιατί για τουρσί πρόκειται) είναι «χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, βακτήρια γαλακτικού οξέος, βιταμίνες και πολυφαινόλες», είπαν οι ερευνητές.
Τι γίνεται με τις άπαχες πρωτεΐνες;
Το λευκό κρέας, το ψάρι, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα φασόλια και τα αυγά αποτελούν εξαιρετικές προτάσεις για να «κάψετε» το λίπος, όπως σημειώνει η Priya Tew, ειδική διαιτολόγος από την Dietitian UK, αρκεί να προχωρήσετε και σε άλλες θετικές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα παραπανίσια κιλά.
«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν ή να αποτρέψουν το κοιλιακό λίπος, αντίθετα είναι μια προσέγγιση του τρόπου ζωής. Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι είναι καλή για την αρτηριακή πίεση, την υγεία της καρδιάς και τη γενική μας υγεία», συμπλήρωσε.
Είναι η μεσογειακή διατροφή καλή για την απώλεια λίπους στην κοιλιά;
«Μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους σε ασφαλή επίπεδα», δήλωσε η Llinos Connolly, Clinical Services Sister στο Benenden Health. Αυτή η ποικιλόμορφη διατροφή δίνει έμφαση στην υγιεινή κατανάλωση φρούτων, φυλλωδών πράσινων λαχανικών και υγιεινών λιπών -όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς (chia + λιναρόσπορος)- καθώς και σε τροφές πλούσιες σε Ωμέγα 3, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί.
Η Priya Tew συνιστά επίσης πολλά φρούτα και λαχανικά ως μέρος της διατροφής - επτά έως εννέα μερίδες την ημέρα, μαζί με ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως.
«Αν τρώτε με αυτόν τον τρόπο και παραμένετε δραστήριοι, θα βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει υγιές μακροπρόθεσμα», σημείωσε.
Υπάρχουν λιπαρές τροφές που είναι καλές για εμάς;
Ξεκάθαρα! Η Priya Tew μας συμβουλεύει να τσεκάρουμε τα λεγόμενα ως «υγιεινά λιπαρά», όπως για παράδειγμα, ελιές, ελαιόλαδο και αβοκάντο.
«Η ενσωμάτωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός στη διατροφή κάποιου μπορεί να είναι ευεργετική», αναφέρει από την πλευρά του ο διατροφολόγος και health coach, Yasmeen Alsumait.
«Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο σολομός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να εξουδετερώσουν την ανάπτυξη του σπλαχνικού λίπους. Αυτά τα υγιή λίπη παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών και στην προώθηση της μεταβολικής υγείας».
Το σωτήριο ελληνικό γιαούρτι
Στο άρθρο της New York Post γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο «δικό μας» γιαούρτι, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για όσους προσπαθούν να «κάψουν» το σπλαχνικό λίπος.
«Γεμάτο με προβιοτικά, προάγει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο έχει συνδεθεί με τη μείωση του σπλαχνικού λίπους», επισημαίνει ο Yasmeen Alsumait.
«Τα προβιοτικά στο ελληνικό γιαούρτι μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας σε μια πιο υγιή κατανομή του βάρους», είπε.
Μην ξεχνάτε το ξινολάχανο
Το κίμτσι μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές ζυμωμένο φαγητό αυτές τις μέρες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να επιλέξουμε απλές old fashioned προτάσεις, όπως το ξινολάχανο.
«Το ξινολάχανο μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών», λέει ο Alsumait. «Η βελτιωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και τον μεταβολισμό, επηρεάζοντας δυνητικά παράγοντες που σχετίζονται με τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους».
Ένα μπολ με βρώμη μπορεί να κάνει τη διαφορά
«Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τροφές ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, για να βοηθήσετε στη μείωση του σπλαχνικού λίπους», αναφέρει η Llinos Connolly. «Η αύξηση της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας θα διασφαλίσει ότι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες λαμβάνεται επίσης υπόψη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν την παράδοση της τροφής στα έντερα, όπου διασπώνται σε λιπαρά οξέα που αποτελούν κύρια πηγή διατροφής».
Οι μελέτες δείχνουν, εξηγεί η Connolly, ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της όρεξης σας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.
«Μαζί, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και η μεσογειακή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και τελικά στο σπλαχνικό λίπος», λέει.