Σαρωτικός Πύρρος Δήμας σαν σήμερα, «χορός» μεταλλίων από τον κορυφαίο αρσιβαρίστα
Η ελληνική άρση βαρών έχει ζήσει «χρυσές» μέρες και το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1995 της Γκουανγκζού στην Κίνα (16-26 Νοεμβρίου 1995), έχει μείνει αξέχαστο.
Η ομάδα του Χρήστου Ιακώβου, είχε πραγματοποιήσει την καλύτερή της πορεία σε διοργάνωση. Υπήρχαν οι προδιαγραφές για κάτι... μεγάλο και προφανώς τα αποτελέσματα στο τέλος της διοργάνωσης «μιλήσανε» από μόνα τους.
Μπροστάρης ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει 2 χρυσά μετάλλια και 1 αργυρό. Μέσα σε όλα, «έσπασε» και παγκόσμιο ρεκόρ, με 212 κιλά στο ζετέ. Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε τεθεί αντιμέτωπος με τον Γερμανό Μαρκ Χούστερ.
Άπαντες περιμένανε έναν δυνατό αγώνα, ωστόσο ο Δήμας ήταν ελαφρύτερος σε κιλά και από νωρίς είχε φροντίσει να πάρει προβάδισμα, σηκώνοντας 10 κιλά περισσότερα από τον αντίπαλό του.
Με την τρομερή του παρουσία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας, ο Πύρρος Δήμας είχε φτάσει τα 3 χρυσά μετάλλια, με το πρώτο του να ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, ενώ ακολούθησε χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
Ο μετέπειτα δεύτερος χρυσός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα με τα ελληνικά χρώματα Κάχι Καχιασβίλι, είχε «σαρώσει» στα 99 κιλά, με 2 χρυσά (επολέ ζετέ, σύνολο), 1 χάλκινο (αρασέ), 3 πανελλήνια ρεκόρ και ισοφάριση του παγκοσμίου ρεκόρ στο επολέ ζετέ.
Αυτές δεν ήταν όμως οι μοναδικές επιτυχίες για την τρομερή ελληνική ομάδα άρσης βαρών.
Ο Βαλέριος Λεωνίδης (64κ.) είχε κερδίσει 3 αργυρά πίσω από τονΤούρκο θρύλο του αθλήματος, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Αυτή η αγωνιστική κόντρα των δυο τους, ήταν η αρχή για μία δυνατή φιλία, αλλά και έναν αγώνα στην Ατλάντα λίγα χρόνια αργότερα, με τον εκφωνητή να λέει για τον αγώνα ότι είναι «Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην ιστορία του σπορ».
Ο Βίκτωρ Μήτρου (76κ.) είχε 2 χάλκινα (επολέ ζετέ, σύνολο), η Γιώτα Αντωνοπούλου (83κ.) 3 χάλκινα στα 83 κιλά και η Μαρία Χριστοφορίδου (64 κ.) 1 χάλκινο μετάλλιο (σύνολο).
Η Ελλάδα είχε φύγει από την Κίνα με 18 συνολικά μετάλλια στις «αποσκευές» της σε αρασέ, επολέ ζετέ και σύνολο (6 χρυσά, 4 αργυρά, 8 χάλκινα). Μία επιτυχία που της είχε δώσει την τρίτη θέση παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατηγορία.