Πάπας Φραγκίσκος: Το κρασί είναι «δώρο Θεού», πιείτε άφοβα
Ο Πάπας Φραγκίσκος «εξομολογήθηκε» ότι το κρασί «είναι ένα δώρο από τον Θεό» και «μια αληθινή πηγή χαράς» για τους καταναλωτές του – λόγια που ενστερνίστηκαν αμέσως οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί που αγωνίζονται ενάντια στις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις για την υγεία.
Ο Φραγκίσκος έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια ενός ιδιωτικού ακροατηρίου στο Βατικανό με οινοποιούς από όλη την Ιταλία. Καλωσορίζοντας το κοινό του, αστειεύτηκε: «Φαίνεται σαν μεθυσμένος παπάς», προτού συνεχίσει λέγοντας ότι «το κρασί, η γη, οι αγροτικές δεξιότητες και η επιχειρηματικότητα είναι δώρα από τον Θεό – ο Δημιουργός μας τα εμπιστεύτηκε γιατί, με την ευαισθησία και την ειλικρίνειά μας, τα κάνουμε αληθινή πηγή χαράς».
Ωστόσο, ο ποντίφικας κάλεσε επίσης τους οινοπαραγωγούς να προβληματιστούν σχετικά με τις «ηθικές ευθύνες» που συνεπάγεται η εργασία τους, όπως η αντιμετώπιση των εργαζομένων και του περιβάλλοντος με σεβασμό, ενθαρρύνοντας τις υγιεινές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Domenico Pompili, τον επίσκοπο της Βερόνας, πριν από την εμπορική έκθεση κρασιού Vinitaly που πραγματοποιείται στη βόρεια ιταλική πόλη κάθε Απρίλιο. Το κλειδί για την κατανάλωση κρασιού είναι το μέτρο, είπε ο Πομπίλι. «Το είπε ο Άγιος Παύλος – ένα ποτήρι είναι καλό για να σου φτιάξει τη διάθεση, αλλά με μέτρο».
Οι κανονισμοί που θέλει να επιβάλει η ΕΕ - Αντιδράσεις από Ιταλία
Η Ιταλία αντέκρουσε τις προτάσεις να καταστούν υποχρεωτικές οι προειδοποιήσεις για την υγεία για τα αλκοολούχα ποτά σε ολόκληρη την ΕΕ, αφού η Ιρλανδία έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει το μέτρο. Η κίνηση στην Ιρλανδία, η οποία αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες από την Ιταλία, την Ισπανία και έξι άλλα κράτη της ΕΕ, θα οδηγήσει στην τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών για την υγεία σε μπουκάλια κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών από το 2026.
Αν και η ημερήσια κατανάλωση κρασιού στην Ιταλία μειώνεται σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια, έχει σημειωθεί αύξηση της πιο μέτριας κατανάλωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Istat, της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Οι ιταλικοί οινικοί σύλλογοι αναφέρονται συχνά σε αυτό για να υποστηρίξουν ότι οι Ιταλοί έχουν μια πιο υγιή σχέση με το κρασί σε σύγκριση με τους ομολόγους τους που κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση στη βόρεια Ευρώπη.
Ο Federico Bricolo, πρόεδρος του Veronafiere, που διοργανώνει το Vinitaly, είπε ότι ο φόρος τιμής του Πάπα στο κρασί ήταν μια υπενθύμιση ότι το ποτό είναι «σύμβολο της παράδοσης και ενός κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου οικονομικού συστήματος».
«Και όλα στο όνομα μιας ευχάριστης διάθεσης που ενώνει», πρόσθεσε.
Ο Φραγκίσκος έχει υποστηρίξει το κρασί στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια ενός παπικού ακροατηρίου το 2016, είπε ότι το κρασί ήταν αναπόσπαστο μέρος μιας γαμήλιας γιορτής. «Ένα γαμήλιο πάρτι όπου κανένα κρασί δεν κάνει τους νεόνυμφους να ντρέπονται, φανταστείτε ότι τελειώνετε το γαμήλιο πάρτι πίνοντας τσάι», είπε.
Το κρασί είναι επίσης ένα κρίσιμο στοιχείο της καθολικής μάζας. Το 2014, έρευνα διαπίστωσε ότι η πόλη του Βατικανού κατανάλωνε περισσότερο κρασί κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα.