Όταν η τεχνολογία νίκησε την ανθρωπότητα - Η ήττα του κορυφαίου Κασπάροφ
Πριν από 28 χρόνια, μια ημέρα σαν και σήμερα, στις 10 Μαΐου του 1996, ο άνθρωπος έβγαζε το συμπέρασμα... ότι η ζωή τελικά ίσως και να μπορεί να συνεχιστεί χωρίς την παρουσία του. Η ημέρα που η τεχνολογία, νίκησε τον ανθρώπινο νου και μας άφησε όλους άναυδους, μέσα από μια σειρά γεγονότων πρωτόγνωρη και τελείως απροσδόκητη.
Ο κορυφαίος, ο θρυλικός Κασμπάροφ, ο καλύτερος σκακιστής που πέρασε ποτέ από την γη, γνώρισε την ήττα από τον υπερ-υπολογιστή «Deep Blue». Μια ήττα που άλλαξε την σκέψη όλων, όσων αναφορά όλα εκείνα που θα έρχονταν στην πορεία.
Είναι γνωστό, ότι για να παίξεις σκάκι, πρέπει να διαθέτεις και τις ανάλογες, ικανότητες. Ευφυΐα, έμπειρο νου και πολλές μα πολλές γνώσεις. Ο Γκάρι Κασπάροφ, είχε λίγο από όλα, ή για να το θέσουμε καλύτερα τα είχε όλα. Απέναντι του βρήκε, μια μηχανή. Ποιος να το πίστευε τότε, ότι ένα απλό μηχάνημα, θα μπορέσει να φέρει τα πάνω κάτω, και να επικρατήσει απέναντι σε έναν από τους εξυπνότερους ανθρώπους. Το Deep Blue, αυτή η μηχανή εξέλιξης, έφερε μια «επανάσταση» που μπορεί στην αρχή να μας γοήτευσε αλλά στο τέλος μας... τρομοκράτησε.
«Kasparov vs Deep Blue»
Η Ημέρα της 10ης Μαΐου, μόλις είχε ξημερώσει στην πόλη της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Εκατοντάδες άνθρωποι, είχαν πάρει ήδη θέσεις από νωρίς, ίσως για να περάσουν τον χρόνο τους με κάτι ιδιαίτερο, και πρωτόγνωρο, αλλά η τελευταία σκέψη τους πριν φύγουν από εκεί, θα ήταν τελείως διαφορετική.
Η μάχη φάνταζε άνιση, από την μια ο κορυφαίος, σκακιστής και από την άλλη ένα παλιακό μηχάνημα, το οποίο δεν ενθουσίαζε. Ο Κασπάροφ, γνώριζε, τις ικανότητες του, εκείνες άλλωστε τον είχαν φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούσε να συγκριθεί με κανέναν. Μέχρι και σήμερα κρατάει το ρεκόρ αυτού που βρέθηκε για περισσότερο σερί διάστημα στην κορυφή της κατάταξης του FIDE.
Η πρώτη κίνηση άνηκε στο Deep Blue, ακολούθησαν στην συνέχεια οι βασικές πρώτες κινήσεις των δύο «παικτών». Λίγο μετά όμως, όταν θα έφτανε η 13η κίνηση για τον Κασπάροφ, το πράγμα θα δυσκόλευε πολύ. Το έβλεπαν ακόμη και εκείνοι που δεν ήταν γνώστες. Στο πρόσωπό του αντίκρυζαν τον φόβο, και το άγχος, το πλήρη πανικό, σε κάθε του κίνηση που έπρεπε να κάνει όταν ερχόταν η σειρά του, στην καθυστέρηση που έφτανε και την μισή ώρα για να κουνήσει ένα πιόνι. Ίσως τότε, να κατάλαβε για πρώτη φορά τι επρόκειτο να γίνει. Ίσως τότε, να κατάλαβε ότι απέναντί του είχε κάτι που θα άλλαζε την πορεία ολόκληρης της τάξης των πραγμάτων, και του ανθρώπου.
Η ήττα ήταν αναπόφευκτη, μέσα σε μια δόση απελπισίας του προσπάθησε να κάνει μπλόφα, η οποία εξελίχθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Ο Deep Blue μπορούσε, να διαβάσει σε δευτερόλεπτα 200 εκατομμύρια υπολογισμούς, για να νικήσει. Η τεχνολογία δεν διαθέτει συναισθηματισμούς, και ο υπερ-υπολογιστής δεν... ήξερε από μπλόφες. Το απίθανο της υπόθεσης είναι ότι του απάντησε στέλνοντας «Δε σε πιστεύω. Δεν ξέρω ποιος είσαι ή τι είσαι αλλά θα σε κερδίσω». Μετά από συνολικά 37 κινήσεις του, ηττήθηκε. Το λάθος του ότι σκέφτηκε ανθρώπινα απέναντι από μια άψυχη κατασκευή. Ο ανθρώπινος τρόπος σηματοδότησε και την πρώτη ήττα της ανθρωπότητας από την τεχνολογία. Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας βγάλει από τη βολή μας» . Μια δήλωση που κρύβει πίσω της μια σκληρή αλήθεια και την τωρινή πραγματικότητα.
«Η γοητεία της τεχνολογίας, το μέλλον και ο... άνθρωπος»
Όσο, τα χρόνια κυλούν, και φτάνεις στο μέλλον, μετά ξανά φτάνεις και μετά ξανά φτάνεις, βλέπουμε εκατομμύρια πράγματα να αλλάζουν γύρω μας. Άλλα μπορεί να μας γοητεύουν και άλλα να μας... τρομάζουν. Σε αυτή την κατηγορία ίσως να ανήκει και η η τεχνολογία. Σίγουρα σε γοητεύει στην αρχή, αλλά ο τρόπος και η ταχύτητα που εξελίσσεται σε... φοβίζει. Μοιάζει σαν ένας τρόπος, σαν μια προσπάθεια που παραγκωνίζει την ανθρώπινη φύση.
Η αλήθεια είναι ότι από τα πιο απλά πράγματα, η τεχνολογία σου έχει «λύσει» τα χέρια. Από το κινητό, που είναι η βασική συνήθειά μας, και εξελίσσεται σε αναγκαίο μέσο ακόμα και για κάποιες εργασίες, μέχρι το τρόπο που τρως, κοιμάσαι, περνάς χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Από το πιο ασήμαντο, μέχρι το πιο σημαντικό, η τεχνολογία μας έχει εισχωρήσει κατά κύριο λόγο στην ζωή μας, και έχει «βυθιστεί» σε αυτή. Εκείνο όμως, το... βύθισμα ίσως να μετατραπεί μελλοντικά σε κάτι που να τρομάζει.
Ιδέες υπάρχουν πολλές από χιλιάδες. Απόψεις, οι οποίες λογοκρίνουν τα γεγονότα. «Η τεχνολογία δεν μας βοηθάει.» »Τα ρομπότ θα ελέγχουν τις ζωές μας.» «Τα ρομπότ θα μας πάρουν τις δουλειές». Και άλλα τέτοια πολλά. Το γεγονός όμως είναι ένα. Δεν ξέρουμε που μπορεί να φθάσει η τεχνολογία που σίγουρα εξελίσσεται... τρομακτικά γρήγορα. Δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο, θα μας πλαισιώσει η τεχνολογία. Υπάρχει ένα κενό για το μέλλον. Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι οι φόβοι, να μην γίνουν πραγματικότητα. Και να «χωνέψουμε» ότι η τεχνητή νοημοσύνη, δεν είναι πλέον φαντασία αλλά το πρόσφατο μέλλον.
Ευαγγελία Φάκα