Η στάση της Ελλάδας για την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Η ψήφος αυτή δεν σημαίνει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ούτε συνιστά διμερή αναγνώριση
Η Ελλάδα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, συντασσόμενη με την πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να υπερψηφίσει την συμμετοχή της Παλαιστίνης με ειδικά δικαιώματα (enhanced partnership) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η ψήφος αυτή δεν σημαίνει αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ούτε συνιστά διμερή αναγνώριση.
Η Ελλάδα θα καταθέσει επεξηγηματική δήλωση της ψήφου στην οποία, μεταξύ άλλων, θα υπογραμμίζεται ότι η θετική ψήφος βασίζεται στη θέση αρχής ότι η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος πρέπει να είναι αποτέλεσμα αμοιβαίας συμφωνίας στη βάση της λύσης δύο κρατών.
Θα επισημαίνεται ακόμη ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η βία και να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου πολιτικού ορίζοντα για τους Παλαιστινίους, ορίζοντα, ο οποίος θα εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ.
Τουλάχιστον 4 ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη
Η Ισπανία η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, δήλωσε αργά την Πέμπτη, ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πριν από μία ψηφοφορία στον ΟΗΕ αργότερα σήμερα σχετικά με την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάρτιο πως η Ισπανία και η Ιρλανδία, μαζί με τη Σλοβενία και τη Μάλτα, συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ, θεωρώντας πως μια λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης.
"Είναι μια συμβολική ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από ένα κράτος, αναγνωρίζει τη βούληση αυτό το κράτος να υπάρχει", ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως το Βέλγιο και άλλες χώρες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν.