Ο Μυτιληναίος μένει Ελλάδα, Βούλγαροι επενδυτές drones στην Καβάλα
Όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ , το κόμμα προσομοιάζει με ρεάλιτι. Ίσως γιαυτό χρειάζονταν και παρέμβαση ενός σκηνοθέτη όπως ο Νίκος Σούλης, ο οποίος πλέον είναι ειδικός σε θέματα Στέφανου Κασσελάκη γιατί έκανε τα βίντεο με τα οποία τον γνωρίσαμε (τον Στέφανο όχι τον Σούλη). Γιαυτό και μίλησε στην ΕΡΤ για την συνεργασία του με τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ, τον χαρακτήρισε «ένα καλό παιδί» και τόνισε πως του άρεσε που «οι συνεννοήσεις γινόταν άμεσα, χωρίς διαμεσολαβητές». Μόνον στην συνεννόηση με την Ομπρέλα φαίνεται ότι χρειάζεται μεσολαβητές.
Αλλά και στην άλλη πλευρά της πολιτικής σκηνής, κυριαρχεί η επιφάνεια των πραγμάτων. Όπως ότι προβλημάτισε κάποιους η παρουσία του υπουργού Εργασίας Αδώνιδος Γεωργιάδη, στην εκδήλωση για τον Κ. Σημίτη. Ο ίδιος, όπως μαθαίνω, σε όσους τον ρωτούν απαντά πως από την μια ήθελε να τιμήσει θεσμικά έναν πρώην πρωθυπουργό της χώρας αλλά και γιατί ήθελε να τιμήσει έναν «εκσυγχρονιστή», αφού όπως λέει και ο ίδιος, με τον τρόπο και την δράση του είναι εκσυγχρονιστής. Έχει κι αυτός δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται.
Τα παραλειπόμενα εκδήλωσης
Επειδή τον τελευταίο καιρό δεν έχω πολύ δουλειά και πλήττω, είπα ως Ανιχνευτής να περάσω από την εκδήλωση για την πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής.
Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα και οι εξώστες, με «όλες τις φυλές» της Νέας Δημοκρατίας. Να σας πω δυο-τρία πραγματάκια μια και τα άλλα θα τα έχετε διαβάσει.
Οι ομιλητές έκαναν αναφορά στον παρευρισκόμενο πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη αλλά και στους δυο πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, που ήταν επίσης στην πρώτη σειρά. Ε, σε όλες τις σχετικές αναφορές το χειροκρότημα μετά το όνομα του Κ. Καραμανλή, ήταν δυνατό και παρατεταμένο. Τόσο μακρόσυρτο μάλιστα που κάλυπτε και την αναφορά στον Αντ. Σαμαρά. Αντίθετα, μόνον μια δυο φορές «έπεσε» χειροκρότημα μετά το όνομα του Κ Μητσοτάκη.
Άλλαξε το πρόγραμμα, προκειμένου ο Κ. Καραμανλής να μιλήσει στην αρχή της εκδήλωσης και έτσι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τον άκουσε και έφυγε αμέσως μετά για την άλλη εκδήλωση τιμής στον Κ. Σημίτη. Πάντως είχαν μια θερμή χειραψία, όπως και με τον Αντ. Σαμαρά. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν στο επίκεντρο πολλών «πηγαδιών» που σχηματίσθηκαν στο φουαγιέ πριν την εκδήλωση και «το απολάμβανε».
Συγγραφέας της επιστολής
Και κάτι τελευταίο από την εκδήλωση για την Μ. Γιαννάκου. Στην ομιλία, που έκανε μάλιστα «από στήθους», ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, αναφέρθηκε σε έγγραφο του Ε. Αβέρωφ, το 1984, προέδρου τότε της ΝΔ, προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, με το οποίο πρότεινε -με δικαιολόγηση- τα πρόσωπα για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Ανάμεσα σε αυτά, μόνη γυναίκα η Μαριέττα Γιαννάκου. Ένα «πουλάκι» μου είπε πως συγγραφέας του εγγράφου εκείνου ήταν ο ίδιος ο κ Τασούλας, που τότε ήταν ιδιαίτερος γραμματέας του Ε. Αβέρωφ….
Τα βρήκαν
Αν και δεν γνωρίζονταν από πριν, υπουργός και υφυπουργός σε υπουργείο στο οποίο ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία, φαίνεται «να έχουν κολλήσει», όπως λένε συνεργάτες του και η συνεργασία τους είναι πολύ καλή.
Ο υφυπουργός μάλιστα, λόγω και προηγούμενης εμπειρίας, έχει αναλάβει τις επαφές με φορείς που έχουν σχέση με το αντικείμενο του υπουργείου αλλά και την παρουσία στα Μέσα Ενημέρωσης. Μόνον που στις από τηλεοράσεως εμφανίσεις του, αντιπαρατίθεται πιο πολύ πολιτικά με τους συνομιλητές του, πάρα για το αντικείμενο του υπουργείου του
Μένει, δεν φεύγει
«Πού να πάμε;» Αυτή ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο ερώτημα που του τέθηκε για το αν ο όμιλος «φεύγει» από τη χώρα. Κλείνοντας έτσι επίσημα μια υπόθεση που μεταδίδονταν αρκετούς μήνες αναφορικά με τις προθέσεις του για τη MYTILINEOS.
Ο πρόεδρος και CEO, μιλούσε σε εκδήλωση στον Κύκλο Ιδεών για τη Μέση Ανατολή, όταν ρωτήθηκε και για το θέμα αυτό. Η απάντησή του ήταν κάτι περισσότερο από σαφής: «Άλλο αλλάζω χρηματιστήριο ή επιλέγω dual listing και άλλο φεύγουμε από την Ελλάδα», επεσήμανε. «Είναι κάτι που δεν πρέπει να παρεξηγείται. Πρέπει όλοι να είναι ευχαριστημένοι αν εταιρείες από την Ελλάδα μεγαλουργούν. Δεν αφήνει κανένας την Ελλάδα, το να ανοίξουμε τα ελληνικά φτερά μας σε όλο τον κόσμο δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από την Ελλάδα ή παύουμε να αγαπάμε τον τόπο μας», κατέληξε.
Επενδύσεις σε drones
Από τα φάρμακα στα ουράνια. «Απογειώθηκε», που λέει ο λόγος, ο Βασίλης Κάτσος ιδρυτής και πρώην ιδιοκτήτης της Pharmaten, καθώς αποκτά το 25% της ALTUS LSA, ελληνικής εταιρείας Drones. Πρόκειται για εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα των μη Επανδρωμένων Συστημάτων. Έχει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο πελατών, από το χώρο της βιομηχανίας και της άμυνας - ασφάλειας, όπως ο ΟΑΣΕ, το ΝΑΤΟ, η EMSA, η Frontex, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, το Υπουργείο Γεωργίας και πολλοί άλλοι.
Βούλγαροι επενδυτές
Από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από εγκαταστάσεις που έχει ενοικιάσει στο αεροδρόμιο της Καβάλας, ξεκινά την δραστηριότητά της η εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων με drones, αεροσκάφη χωρίς χειριστή. Πρόκειται για την βουλγαρική εταιρεία Dronamics,την πρώτη εταιρεία που έλαβε άδεια μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo) με drones. Η εταιρίας ιδρύθηκε από τον Βούλγαρο μηχανικό Κονσταντίν Ρανγκέλοφ και τον αδελφό του Σβίλεν και θα λειτουργεί σε εγκαταστάσεις που έχει ενοικιάσει από την Fraport στο αεροδρόμιο της Καβάλας.
Στην αρχική φάση, τα drones της Dronamics, έχουν δυνατότητα μεταφοράς φορτίων 350 κιλών θα εκτελούν αυθημερόν μεταφορές αλληλογραφίας και δεμάτων που στέλνουν εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου. Η εταιρεία θα συνεργάζεται με την Golden Cargo που ανήκει στο δίκτυο Hellmann Worldwide Logistics και παρέχει υπηρεσίες διακίνησης, αποθήκευσης και διαχείρισης εμπορευμάτων.
Τουριστική άνοιξη στην Αθήνα
Μπορεί ο Μεγάλος Περίπατος να ταλαιπώρησε για μήνες τη λειτουργία τους, ωστόσο τα εμβληματικά ξενοδοχεία της ΛΑΜΨΑ στο κέντρο της Αθήνας (Μεγάλη Βρετανία, King George και Athens Capital) πετυχαίνουν επιδόσεις ανώτερες, τόσο σε σχέση με το 2022 όσο και με τους στόχους που είχε θέσει η διοίκηση του τουριστικού ομίλου. Και ο λόγος είναι οι αυξημένες πληρότητες.
Η διοίκηση της εταιρείας πρόεδρος της οποίας είναι η Χλόη Λασκαρίδη, αποκάλυψε στη Γενική της Συνέλευση ότι το 2023 θα κλείσει για το Μεγάλη Βρετανία με πληρότητα άνω του 70% και το King George με 66,3%. Και αυτό παρά την αύξηση της μέσης τιμής δωματίου. Αυτή ωστόσο, συμβάλει στην ενίσχυση των εισπράξεων των δύο ξενοδοχείων που αναμένεται να διαμορφωθούν στα 78 και 68 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αν και η κερδοφορία, δεν θα είναι αντίστοιχα ενισχυμένη για το 2023 (λόγω αύξησης του κόστους λειτουργίας) η διοίκηση της ΛΑΜΨΑ, μέσω του CEO, Τάσου Χωμενίδη, προανήγγειλε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων αλλά και bonus 1.000 ευρώ για τη χρονιά.