Πώς ο Ντέιβ Πάσκο κατάφερε να γυρίσει τον χρόνο πίσω κατά 24 χρόνια
Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Και ο Ντέιβ Πάσκο είναι η απόδειξη. Στα 61 του, ο γκουρού της ευζωίας από το Μίσιγκαν, έχει καταφέρει να μειώσει τη βιολογική του ηλικία κατά 24 χρόνια! Και σε αντίθεση με τον Μπράιαν Τζόνσον, τον εκκεντρικό εκατομμυριούχο που έχει ξοδέψει μια περιουσία γι' αυτόν τον σκοπό, ο Ντέιβ Πάσκο έχει καταφέρει να γυρίσει τον χρόνο πίσω με απόλυτα φυσικό τρόπο, ειδικά από τη στιγμή που παραιτήθηκε από την εργασία του ως υπεύθυνος ασφάλειας δικτύων.
Ο 61χρονος Αμερικανός πλέον ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το πώς θα διατηρήσει το πνεύμα και το σώμα του σε ιδανική κατάσταση, δοκιμάζοντας συνεχώς νέους τρόπους εκγύμνασης και σωστής διατροφής, με την ιστορία του να αποτελεί πηγή έμπνευσης.
Σε σχέση με τον Μπράιαν Τζόνσον, ο Ντέιβ Πάσκο κάνει αρκετά πράγματα διαφορετικά. Για αρχή, είναι 16 χρόνια μεγαλύτερος από τον εκκεντρικό εκατομμυριούχο. Δεν ακολουθεί βίγκαν δίαιτα, ενώ αποφεύγει να μετρά θερμίδες. Προτιμά τη μείωση των απλών υδατανθράκων για τον έλεγχο του βάρους και της γήρανσης. Επιλέγει μια ισορροπημένη διατροφή, με στόχο να ενσωματώσει πιο θρεπτικές επιλογές όπως τα μαύρα φασόλια και οι φακές. Δεν λαμβάνει συμπληρώματα τεστοστερόνης, την οποία διατηρεί σε φυσιολογικές τιμές και αποφεύγει τις χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Λαμβάνει μόνο ορμόνες για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα (Τ3 και Τ4), εξαιτίας μιας διαταραχής που έχει από την ηλικία των 30, αλλά και πάνω από 150 συμπληρώματα την ημέρα (82 το πρωί και 76 το βράδυ).
Η φιλοσοφία του Ντέιβ Πάσκο
Ο Ντέιβ Πάσκο βλέπει το σώμα του ως ένα βραβευμένο άλογο κούρσας ή ένα super car, δίνοντας έμφαση στη μοναδικότητά του. Επενδύει στο ευ ζην και εύχεται να είχε υιοθετήσει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία ζωής πολύ νωρίτερα. Θεωρεί πολύ σημαντικό το προλαμβάνειν του θεραπεύειν. Πιστεύει ότι είναι εφικτό να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ακολουθώντας απλά βήματα. Τα βασικά από αυτά είναι να αποφεύγει:
- ανθυγιεινά φαγητά
- επιβλαβείς τεχνικές μαγειρέματος και προετοιμασίας φαγητού
- πρόσθετα σάκχαρα και υποκατάστατα ζάχαρης
- επεξεργασμένα σπορέλαια
- πρόσθετα τροφίμων και γαλακτωματοποιητές
- συντηρητικά τροφίμων
- συνθετικές βαφές και χρωστικά
- τεχνητές γεύσεις
- φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα
- συνθετικές ορμόνες
- χημικές ουσίες που επηρεάζουν τις ορμόνες
- ρύπους όπως τα βαρέα μέταλλα και τα μικροπλαστικά
- βιομηχανικές γεωργικές πρακτικές
- παρασιτικές μολυσματικές ουσίες
- έκθεση σε τοξίνες σε είδη προσωπικής φροντίδας, καθαριστικά, υφάσματα και το περιβάλλον
Η ρουτίνα του
Ο Ντέιβ Πάσκο ακολουθεί πιστά μια καθημερινή ρουτίνα ώστε να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση. Στοχεύει στη βελτίωση του λεμφικού συστήματος και την απομάκρυνση των τοξινών μέσω της κίνησης, του μασάζ, χτίζει και διατηρεί τη μυική του μάζα προκειμένου να αποφύγει τη σαρκοπενία. Δίνει πολύ μεγάλη σημασία στον ύπνο. Στόχος του είναι ο ποιοτικός ύπνος τουλάχιστον οκτώ ωρών. Ξεκινά τη μέρα του χωρίς ξυπνητήρι. Προτιμά να σηκώνεται από το κρεβάτι ξυπνώντας φυσικά. Κάνει διατάσεις για οκτώ λεπτά ενώ ακόμη βρίσκεται στο κρεβάτι και μόλις σηκωθεί παίρνει τις βιταμίνες του, ακούει podcasts και audiobooks
Κάνει μίνι τραμπολίνο για 5 λεπτά και ακολουθεί ένα μίνι πρόγραμμα γυμναστικής. Βγαίνει καθημερινά έξω για να τον δει ο ήλιος, κάνει ποδήλατο, περιπάτους ή τρέξιμο και τον χειμώνα, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν κάνει διάδρομο.
Η διατροφή του
Το πρωινό του περιλαμβάνει μία πράσινη μπανάνα, ένα μπολ με μούρα, σπόρους τσία και γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, ενώ τα Σαββατοκύριακα προσθέτει μια ομελέτα με τέσσερα αυγά, ρόκα και μανιτάρια.
Για μεσημεριανό επιλέγει σαρδέλες, μύδια, στρείδια, σκουμπρί ή γαρίδες, συνοδευόμενα από ένα αβοκάντο, ένα πράσινο μήλο, ένα αχλάδι, ένα πορτοκάλι, ωμά baby καρότα και σέλινο. Στο δείπνο που το παίρνει το αργότερο στις 17.00 προτιμά βιολογικά κρέατα που τρέφονται αποκλειστικά με χόρτα, μια μεγάλη σαλάτα ή γεύματα αργού μαγειρέματος. Τα συνοδευτικά περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, ποικιλία μανιταριών ή ανάμεικτο ρύζι.