ΝΔ: Χαράσσει στρατηγική για τη δεξιά στροφή Κασσελάκη - Άνοιγμα προς την Εκκλησία
Η κυβέρνηση παρακολουθεί από απόσταση αλλά με το «όπλο παρά πόδα» την υπερ-δεξιά στροφή του Στέφανου Κασσελάκη. Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς βέβαια δεν δείχνουν αδιάφορες να παίξουν με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο δεξιό κομμάτι του προεκλογικού γηπέδου, αλλά επιμένουν ότι σε αυτή την αναμέτρηση αντίπαλος τους είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας που θα κρίνουν και την ετυμηγορία της 9ης Ιουνίου, όπως αποτυπώνεται στην πλειονότητα των δημοσκοπήσεων.
Από την άλλη στις εικόνες με τον Στέφανο Κασσελάκη, να διαβάζει το Σύμβολο της Πίστεως, να κάνει τον σταυρό του, να διηγείται «θαύματα» από τη βάπτισή του όπως επίσης το κόντρα στην αριστερά αφήγημα για την «ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ», στο κυβερνητικό επιτελείο δεν βλέπουν την προσπάθεια κλοπής της «δεξιάς ατζέντας» αλλά περισσότερο ένα μήνυμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μία προσπάθεια αλίευσης ψήφων από κοινά στα οποία απευθύνεται ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Η νέα προσθήκη στο προεδρικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη, είναι για την κυβέρνηση ακόμη μια απόδειξη της κατηγορίας της, ότι σε αυτήν την προεκλογική περίοδο αναβιώνει το αντιμνημονιακό δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αντικαταστάτη του Πάνου Καμμένου, τον Κυριάκο Βελόπουλο.
«Εμείς δεν περπατήσαμε στη θάλασσα...»
«Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, στο παρελθόν ενώθηκαν με την ίδια ακριβώς ρητορική. Άλλοι λέγανε για θαύματα, άλλοι ανέβαιναν σε τρακτέρ, τώρα δημιουργούνται σταυροί όταν βαφτίζονται. Εμείς δεν έχουμε να σας πούμε τέτοιες ιστορίες. Ούτε ότι είχαμε σταυρούς όταν γεννηθήκαμε, ούτε ότι περπατήσαμε στη θάλασσα, ούτε ότι δίναμε επιστολές του Ιησού», ήταν η νέα κυβερνητική «ρουκέτα» δια στόματος Παύλου Μαρινάκη.
Η κυβέρνηση ρίχνει στοχευμένα τα πυρομαχικά της εναντίον της εμφανούς, κατά την διάγνωσή της, προεκλογική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνικής Λύσης και ανασύροντας το ιστορικό παράδειγμα της χαρακτηριζόμενης «παρά φύσιν συνεργασίας» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στρέφει τους προβολείς στη θετική ατζέντα:
«Εμείς αντί για σταυρούς μεγάλους, υποκριτικούς, με απόλυτο σεβασμό και στην Εκκλησία και στην πίστη μας εννοείται, θα βάλουμε δίπλα-δίπλα το Πρόγραμμά μας της δεύτερης τετραετίας -με τις δυσκολίες που υπάρχουν και με βάση τον απολογισμό μας», ήταν η συμπληρωματική βολή του κ. Μαρινάκη στον ΣΚΑΪ.
Με φόντο και το υπερατλαντικό βραχυκύκλωμα που έχει προκαλέσει στην Κουμουνδούρου, πιο βαθιά το κυβερνητικό «μαχαίρι» έβαλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στην ίδια τηλεοπτική συχνότητα, αφού χαρακτήρισε την τοποθέτηση Κασελλάκη «μεγάλη νίκη των ιδεών που διαχρονικά υποστήριζε ως νεοδημοκράτης», καυτηρίασε πολιτικά τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ: «Για την Ελλάδα, το να είμαστε με το ΝΑΤΟ, με το Ισραήλ, με την Ουκρανία, με τον Χριστιανισμό, είναι καλό. Το ότι αυτό κάνει τους συριζαίους, παραδοσιακούς ψηφοφόρους, να είναι έτοιμοι για τον ψυχίατρο, αυτό είναι δικό τους θέμα».
Η Νέα Δημοκρατία πάντως δεν άφησε αναπάντητη την αντεπίθεση του Στέφανου Κασσελάκη που προσπάθησε με τις κατηγορίες για «καπηλεία του πατριωτισμού» και το νέο σύνθημα «η δεξιά τελειώνει εδώ», να τη βγει από δεξιά στο κυβερνών κόμμα. Μιλάει διχαστικά για πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια ήταν η αντίδραση του εκπρόσωπου Τύπου, με τον Νίκο Ρωμανό να συμπληρώνει αιχμηρά: «Και προκειμένου να τα «πιάσει» όλα πετάει και έναν διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας!».
Προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία
Την ώρα που κατά την κυβέρνηση εξελίσσεται αυτή η ιδιότυπη διεκδίκηση από μέρους του Στέφανου Κασσελάκη για τη «Δεξιά του Κυρίου», δεν πέρασε απαρατήρητη από αρκετά στελέχη της πλειοψηφίας η θερμή αναφορά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου στην υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, την οποία έκανε ο κ. Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση του με τον γιό του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, Πέτρου, παρουσία και του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου.
Στο «άκουσα με χαρά» που εμπεριείχε η τοποθέτηση του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας και παρά τη διευκρίνιση ότι «Δεν το βλέπω μέσα σε στενά εθνικά όρια», πολλά από αυτά τα στελέχη είδαν ένα βήμα που μικραίνει την απόσταση που δημιουργήθηκε σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα ταραγμένων σχέσεων κυβέρνησης και εκκλησίας.
Σε ότι αφορά στα αντιπολιτευτικά βέλη που για την συμπερίληψη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο, στην κυβέρνηση δεν τα αναχαιτίζουν απλώς δείχνοντας την οβιδιακή αλλαγή στάσης των κομμάτων, αλλά καρφώνοντας εμμέσως την Ελληνική Λύση, στρέφουν τους προβολείς στο γεγονός ότι ο Φρέντης Μπελέρης είχε δεχτεί προτάσεις να κατέβει ως υποψήφιος από όλα τα κόμματα.