Μονάδες Ειδικού Πολέμου εκπαιδεύονται στον ανταρτοπόλεμο - Εντυπωσιακές εικόνες
Από τη Δευτέρα 05 έως την Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ σε αντικείμενα Ανορθόδοξου Πολέμου, σε περιοχές της Πελοποννήσου.
Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η εξοικείωση του συμμετέχοντος προσωπικού στη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον υβριδικών - ασύμμετρων προκλήσεων.
Κατά τη διάρκειά της υλοποιήθηκαν τα παρακάτω αντικείμενα:
Χερσαία διείσδυση τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με τα οργανικά τους μέσα.
Εναέρια διείσδυση τμημάτων ΕΔ-ΔΕΕ με ελικόπτερα (Ε/Π) CH-47D και NH-90.
Αμφίβια διείσδυση τμημάτων ΕΔ-ΔΕΕ.
Τερματική Καθοδήγηση Πυρών μαχητικών αεροσκαφών (Α/Φ) F-4 από εξειδικευμένο προσωπικό Joint Terminal Attack Controller (JTAC).
Ρίψη φορτίων από μεταγωγικά Α/Φ C-130 και C-27.
Ανεφοδιασμός από αέρα με Α/Φ C-27J.
Ειδική Επιτήρηση - Αναγνώριση και εξουδετέρωση ασύμμετρων απειλών.
Ανταρτοπόλεμος
Υπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια του νέου Στρατηγείου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, έγιναν στις 27 Νοεμβρίου 2023. στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».
Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Στρατηγείου το οποίο θα στεγάζει το επιτελείο της ΔΕΠ, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ – ΔΕΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής, και το οποίο προέκυψε ως μια αδήριτη ανάγκη και απαίτηση ενός πολυσχιδούς Σχηματισμού, με περιοχή ευθύνης σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, και παρουσία και εκτός συνόρων σε ειρήνη, ένταση, πόλεμο και κρίση.
Η υλοποίηση του έργου, πέραν της βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης του επιτελείου της ΔΕΠ, προσφέρει αναβαθμισμένες δυνατότητες στην συνολική επιτελική και επιχειρησιακή λειτουργία της Διοίκησης, καθώς παρέχει υποδομές ασφάλειας και διακίνησης δεδομένων – πληροφοριών που καθιστούν εφικτή την διασυνδεσιμότητα και την διαλειτουργικότητα με αντίστοιχους σχηματισμούς και φορείς του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της ΔΕΠ, μέσω του διαβαθμισμένου δικτύου οπτικών ινών και των εξελιγμένων επικοινωνιακών δυνατοτήτων του και σε απόλυτο συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, καθίσταται ένας κόμβος ελέγχου και διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.