Κάνει πίσω η Μητρόπολη Κέρκυρας: Δεν είμαστε θυρωροί - Διευκρίνιση για βουλευτές
Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Μητρόπολη Κέρκυρας με αφορμή το ψήφισμα που υιοθέτησε η ιερατική σύναξη προ ημερών και σύμφωνα με το οποίο «δύο βουλευτές να μην θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργά μέλη της Εκκλησίας».
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν δεν τίθεται θέμα για την είσοδο στους ναούς, καθώς αυτή-όπως επισημαίνεται- για τον κάθε άνθρωπο ήταν, είναι και θα είναι ελεύθερη. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε: «Η συμμετοχή όμως στη λειτουργική ζωή της πίστεως και στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας έχει κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι κανόνες της Εκκλησίας».
Η διευκρινιστική ανακοίνωση
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται από την Μητρόπολη Κέρκυρας:
«Προς καθησυχασμό όσων έσπευσαν να παρερμηνεύσουν κατά το δοκούν τις σαφέστατες θέσεις της ανοιχτής επιστολής του Μητροπολίτη και των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας κατά την ιερατική σύναξη της 5ης Μαρτίου 2024 σας ενημερώνουμε ότι η είσοδος στους ναούς για τον κάθε άνθρωπο ήταν, είναι και θα είναι ελεύθερη, καθότι ούτε ο Μητροπολίτης ούτε οι κληρικοί είμαστε θυρωροί. Η συμμετοχή όμως στη λειτουργική ζωή της πίστεως και στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας έχει κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι κανόνες της Εκκλησίας.
Το χρονικό με το ιερό μπλόκο που πυροδότησε αντιδράσεις
Το θέμα ξεκίνησε με την απόφαση της Μητρόπολης Κέρκυρας για «απομάκρυνση» των βουλευτών του νησιού, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, από τις εκκλησίες της Κέρκυρας, λόγω της στάσης τους στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, είπε μεταξύ άλλων ότι διαμήνυσε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση ότι «την επόμενη Κυριακή, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, θα πάω στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα και ας έρθει όποιος παπάς θέλει να με διώξει από την εκκλησία».
Επεσήμανε ότι «εγώ έχω μεγαλώσει στην εκκλησία, έχω ευεργετηθεί από την εκκλησία στα παιδικά μου χρόνια και είμαι πάντα κοντά στην Εκκλησία».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε δε τον Μητροπολίτη Κέρκυρας ότι «διαχωρίζει το ποίμνιο του και λειτουργεί κομματικά. Τον ρωτάω “αν έρθει ο κ. Δένδιας που είναι γέννημα – θρέμμα της Κέρκυρας ή αν έρθει ο Πρωθυπουργός στο νησί, θα λειτουργήσει όπως και με τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».
ΣΥΡΙΖΑ: «Προσεχώς πρόταση νόμου για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση αυτή, επιστρέφει στην Μητρόπολη την «βαθιά απογοήτευση» που αναφέρει στην ανακοίνωσή της και την καλεί να αναλάβει τις δικές της ευθύνες απέναντι στο ποίμνιό της. Να συνεχίσει να επιτελεί το έργο της χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς καταδίκες και «αφορισμούς», αλλά με αγάπη, σεβασμό, κατανόηση και δεκτικότητα απέναντι σε όλους.
Αυτό που αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά είναι η αναγκαιότητα να ξεκινήσει άμεσα μια συζήτηση για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταθέτει σύντομα τη σχετική πρόταση Νόμου».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Απαράδεκτη η απόφαση της Μητρόπολης Κέρκυρας»
Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση σχολιάζοντας πως τέτοιες κινήσεις «δεν συνάδουν με τον ρόλο της εκκλησίας».
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Κέρκυρας με την οποία θέτει εκτός εκκλησίας τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη, καθώς και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Αυλωνίτη, είναι απολύτως απαράδεκτη και καταδικαστέα.
Η πολιτεία έχει απαρέγκλιτο καθήκον την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαιρέτως και τη νομοθετική διασφάλιση της ισότητας όλων των πολιτών. Ενέργειες, που επενδύουν σε διαχωρισμούς με μικροκομματικές σκοπιμότητες και στοχοποιούν βουλευτές για την εκτέλεση των νομοθετικών τους καθηκόντων σύμφωνα με το Σύνταγμα, προφανώς και δεν συνάδουν με τον ρόλο της εκκλησίας.