Μαγική έκλειψη Ηλίου... στον Άρη - Η σκιά γρίφος πάνω στον πλανήτη
Το ρομπότ Perseverance της NASA κατέγραψε μια έκλειψη Ηλίου διαφορετική από αυτές που γνωρίζουμε στη Γη. Η ακανόνιστη σιλουέτα του Φόβου, ενός από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, σημαδεύει τον ηλιακό δίσκο στις ανεπεξέργαστες εικόνες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της NASA.
Η έκλειψη σε διαδοχικά καρέ από την κάμερα MastCam στον ιστό του Perseverance (NASA/JPL-Caltech)
Αν και απέχει λιγότερο από 10.000 χιλιόμετρα από τον Άρη (συγκριτικά, η απόστασης Γης-Σελήνης είναι 400.000 χιλιόμετρα), ο Φόβος είναι υπερβολικά μικρός για να καλύψει ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο.
Με πλάτος μόλις 22 χιλιομέτρων, ο δορυφόρος που συχνά παρομοιάζεται με κοσμική πατάτα πιστεύεται ότι ήταν κάποτε ένας απλός αστεροειδής, μέχρι που αιχμαλωτίστηκε από το βαρυτικό πεδίο του Άρη. Αργά αλλά σταθερά πλησιάζει τον πλανήτη και μια μέρα ίσως πέσει πάνω του.
Ακόμα μικρότερος, με πλάτος 13 χιλιομέτρων, είναι ο δεύτερος φυσικός δορυφόρος του Άρη.
Ο Δείμος, προσωποποίηση του τρόμου στην αρχαιοελληνική μυθολογία, ήταν δίδυμος αδελφός του Φόβου και μαζί του συνόδευε τον θεό Άρη στον πόλεμο.
Ποια είναι η ταχύτητα του ήχου στον Άρη
Αναλύοντας τους ήχους που καταγράφει στην επιφάνεια του Άρη το ρομπότ της NASA Perseverance, διεθνής ερευνητική ομάδα υπολόγισε για πρώτη φορά την ταχύτητα των ηχητικών κυμάτων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Και ναι, η ταχύτητα του ήχου στον Άρη είναι διαφορετική από ό,τι στη Γη.
Οι συντάκτες της νέας μελέτης υπολόγισαν την ταχύτητα του ήχου μετρώντας πόσος χρόνος απαιτείται για να φτάσουν στο μικρόφωνο του Perseverance οι ήχοι που παράγει το λέιζερ του ρομπότ, σχεδιασμένο να εξαερώνει από μακριά την επιφάνεια πετρωμάτων για μετρηθεί η σύστασή τους.
Η ταχύτητα του ήχου στον Άρη είναι περίπου 230 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή 864 χιλιόμετρα ανά ώρα, ανέφερε στο 53ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης ο Μπατίς Τσίντι του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος, επικεφαλής της μελέτης.
Στη Γη, η ταχύτητα του ήχου στο επίπεδο της θάλασσας και σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου είναι σημαντικά μεγαλύτερη στα 343 m/sec ή 1.235 km/h.
Κι αυτό επειδή η ατμόσφαιρα της Γης είναι περίπου 100 φορές πιο πυκνή από τον αρειανό αέρα, κάτι που επιταχύνει τη διάδοση των ηχητικών κυμάτων. Στο νερό, η ταχύτητα του ήχου αυξάνεται στα 1.480 m/sec και στον σίδηρο εκτινάσσεται σε πάνω από 5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.