Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν είναι τελεσίδικες οι αποφάσεις για το Μάτι
Ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νέο δικαστικό χάρτη
Το μήνυμα πως οι εθνικές τραγωδίες, όπως η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δε θα πρέπει να γίνονται κομματικά εργαλεία με δυο μέτρα και δυο σταθμά, έστειλε από βήματος της Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Αναφερόμενος στην ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία όχι μόνο προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, αλλά και αναζωπύρωσε τις εχθροπραξίες στο μέτωπο κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με βάση το ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ και πως οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες εάν κρίνονταν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα της ΝΔ.
«Πράγματι υπήρξε αργοπορία στην εκδίκαση της υπόθεσης, γι' αυτό δικαιωνόμαστε σήμερα με αυτή την νομοθέτηση. Όμως δεν πρέπει να τραυματιστεί η πίστη στη Δικαιοσύνη, εκείνη έχει τα θεσμικά αντίβαρα. Δεν είναι οριστικές ούτε τελεσίδικες οι αποφάσεις για το Μάτι, εφόσον η Δικαιοσύνη το κρίνει μπορούν να επανεξεταστούν, θα πρέπει να περιμένουμε», όπως ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις μείζονες αλλαγές στο δικαστικό χάρτη οι οποίες προσέθεσαν ακόμη μια ψηφίδα έντασης στο πολιτικό σκηνικό, καθώς άπασα η αντιπολίτευση καταψηφίζει, κάνοντας λόγο για μια σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά και ιστορική τομή απέναντι σε ένα διαχρονικό πρόβλημα, εξηγώντας πως πρώτιστος στόχος είναι να εκδίδονται κατά 30% συντομότερα οι δικαστικές αποφάσεις, καθώς και να προστεθούν 1.000 δικαστές στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, επεσήμανε πως ο πρώτος ο οποίος επιχείρησε να προχωρήσει σε αυτή τη μεταρρύθμιση είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το μακρινό 1911, ενώ ακολούθως επιχειρήθηκε ακόμη τέσσερις φορές από διαφορετικές κυβερνήσεις, με τελευταία το 1999.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετείται με βάση και την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας (29/4). «Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο καθυστέρηση αλλά αρνησιδικία. Αυτή η χρονοτριβή γίνεται αφορμή σε κάποιους για να αμφισβητήσουν το κράτος Δικαίου. Όταν μία απόφαση κάνει 4-5 χρόνια για να βγει, ένας πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και σημείωσε πως για να τελεσιδικήσει μία απόφαση θέλει 1.450 μέρες, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 650 ημέρες.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ως προς τη διάγνωση του προβλήματος μπορούν να συμφωνήσουν όλοι στην αίθουσα της ολομέλειας. «Η ίδια η καθυστέρηση γίνεται επιχείρημα στο στόμα όσων καραδοκούν να αμφισβητήσουν το κράτος δικαίου ή δίνει αφορμή για διάφορα σενάρια συνωμοσίας. Στην Ελλάδα έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία σημείωσε ο αείμνηστος καθηγητής Τσακιράκης. Τα λόγια του δυστυχώς ισχύουν και σήμερα», συμπλήρωσε.
«Να μην αφήσουμε να εξαπλωθεί η τοξικότητα»
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο διακύβευμα της προσεχούς ευρωκάλπης, ξεκαθάρισε πως σηκώνει το γάντι των αληθινών διλημμάτων, ζητώντας από τους πολίτες να μη ρισκάρουν με νέα πειράματα και αψήφιστες αποφάσεις και διερωτώμενος ταυτοχρόνως εάν θα στείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσώπους που κατηγορούν την πατρίδα με κάθε ευκαιρία.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε τη τοξικότητα να εξαπλωθεί. Θα είναι ήττα για όλους μας η αποχή αλλά και Κερκόπορτα για νέες περιπέτειες η στροφή στην άκρα δεξιά. Να πούμε όχι σε αστήρικτες κατηγορίες, δε θέλουμε ιδιοκτήτες της πίστης. Δεν πρέπει η διαφωνία να γίνει ξεδιάντροπη συνωμοσία», όπως ανέφερε με νόημα.
Έστρεψε μάλιστα τα βέλη του τόσο αριστερά, όσο και δεξιά. «Με δυο καταδικασμένους υπουργούς, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για δημοκρατία όταν ξέχασε να καταθέσει υπόμνημα κατά των διάδοχων του φασισμού. Και εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις», ανέφερε, καταγγέλλοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης «φόρτωσε» πάλι τον προϋπολογισμό με καμιά 15 δισ. ευρώ. «Φανταστείτε που θα φτάσει ο λογαριασμός μέχρι τις εκλογές. Δεν μας λέτε πόσοι φόροι θα έρθουν όμως», όπως είπε, καταλογίζοντας στον τιμονιέρη του ΣΥΡΙΖΑ απολιτική στάση η οποία οδηγεί σε νέα χρεοκοπία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη, με φόντο το προς ψήφιση νομοσχέδιο Φλωρίδη, σχολιάζοντας πως είχε περισσότερες προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μόνιμη αγκυλώσεις και οπισθοδρόμηση της ηγεσίας του κόμματος. Μάλιστα, κάλεσε τα δυο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, να απαντήσουν εάν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση, όταν κατατεθεί στη Βουλή, για την επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στα κόμματα δεξιά της δεξιάς και ιδίως στον Κυριάκο Βελόπουλο, διαμηνύοντας πως η Εκκλησία «απάντησε καλύτερα από εμένα όσον αφορά στους εμπόρους της πίστης», όπως είπε, αναφερόμενος στην ηχηρή αποδοκιμασία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.