Κομματική πειθαρχία και στα μη κρατικά ΑΕΙ, δραστική αναδόμηση Σύριζα
Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που άρχισε να συζητείται χθες στην Βουλή, μπορεί να φέρει αναστάτωση, όχι στον Σύριζα, όπως πίστευαν πολλοί, αλλά στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί, η κατάσταση εκεί δεν είναι και πολύ ήρεμη. Σας έλεγα και χθες για το εσωκομματικό θέμα που έχει προκύψει μετά την δήλωση της κ. Γιαννακοπούλου ότι θα το ψηφίσει, έτσι κι αλλιώς. Τώρα φαίνεται ότι τα προβλήματα μεγαλώνουν μια και όπως λένε πληροφορίες, άλλοι τρεις βουλευτές του κινήματος (αναμεσά τους και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος) έχουν προβληματισμούς για την αρνητική θέση του Ν. Ανδρουλάκη.
Προτίθενται μάλιστα να θέσουν αυτούς τους προβληματισμούς στην συνεδρίαση της ΚΟ του κινήματος για το θέμα και να ζητήσουν, αν το κόμμα δεν αλλάξει την αρνητική του θέση, να μην υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη πάντως, λένε πως είναι απίθανο να μην τεθεί τέτοιο θέμα και πως «θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όσους δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή». Βλέπω αναταραχή και στο ΠΑΣΟΚ.
Λάθος άποψη
Πάντως στον Σύριζα, ο Στέφανος Κασσελάκης , παρότι έχει ο ίδιος φοιτήσει σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και η μητέρα του είναι καθηγήτρια σε αντίστοιχο πανεπιστήμιο, φαίνεται πως θα ακολουθήσει την παλαιά γραμμή Σύριζα και θα είναι αρνητικός στο νομοσχέδιο. Σου λέει, μην ξεκινήσω νέα κόντρα τώρα που την γλύτωσα στο συνέδριο. Πάντως ο θερμός υποστηρικτής του βουλευτής Π. Παππάς, στο συνέδριο μίλησε υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ, για να «τα ακούσει» από το ευρωβουλευτή του κόμματος Κ. Αρβανίτη, που του είπε ότι βρίσκεται εκτός γραμμής….
Αναδόμηση
Τώρα στον Σύριζα, έχουν αρχίσει μια κουβέντα για τις αλλαγές στις θέσεις των καθοδηγητικών οργάνων. Βέβαια, τα εκλεγόμενα από την ΚΕ δεν μπορεί να τα αλλάξει άμεσα ο πρόεδρος αλλά θα πρέπει να συνέλθει το σώμα. Μπορεί όμως να αλλάξει τα πρόσωπα που απαρτίζουν την εκτελεστική γραμματεία και είναι οι περισσότεροι διοριζόμενοι σε θεσμικές θέσεις. Έτσι, μπορεί να αλλάξει τον Γ. Τσίπρα για παράδειγμα, ο οποίος θέλει και να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Στην ίδια λίστα θέλει να είναι και η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη, που φαίνεται πως έχει σίγουρη την θέση, μια και στήριξε τον πρόεδρο. Άσε που συνεργάτες του κ. Κασσελάκη λένε πως έτσι μπορεί να αποχωρήσει από την θέση του εκπροσώπου τύπου, «για να μπει κάποιος που να μπορεί να μεταφέρει τις θέσεις του προέδρου στα μέσα ενημέρωσης και να έχει αξιοπιστία»….
Αρχηγός αντίστασης
Ένα άλλο ζήτημα στο εσωτερικό του Σύριζα είναι αυτές τις μέρες το ποιος θα είναι ο αρχηγός του «αντιπροεδρικού» μετώπου. Γιατί μην νομίζετε ότι με το συνέδριο έκλεισαν τα θέματα. Μάλλον άνοιξαν περισσότερο, απλώς πήραν αναβολή.
Η Όλγα Γεροβασίλη θεωρεί ότι πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο μια και την «έβαλαν μπροστά» στην κόντρα, αλλά ο Ν. Παππάς, θέλει και αυτός να έχει ένα ρόλο, αλλά όπως φάνηκε στο συνέδριο «πατάει σε δυο βάρκες». Από την άλλη ο Σ. Φάμελλος, εκτιμά πως έπαιξε ενωτικό ρόλο στο συνέδριο και μπορεί να αποτελέσει και ενωτικό στοιχείο για την επόμενη μέρα. Φλαμπουράρης και ορισμένοι παλαιοί εκτιμούν πως αυτοί πρέπει να καθοδηγούν την αντιπροεδρική ομάδα, ενώ ορισμένοι που για διαφορετικούς λόγους βρέθηκαν στις παρασκηνιακές συναντήσεις τις ημέρες του συνεδρίου, όπως η κ. Νοτοπούλου, θεωρούν ότι πρέπει να έχουν λόγο στα εκτεινόμενα. Μάλιστα η τελευταία διατείνεται ότι συνεχίζει να διατηρεί συνεχή επαφή «με τον Αλέξη», όπως λέει….
Μια αχάριστη
Και κάτι ακόμα για τα του Σύριζα. Ενοχλημένοι είναι, όπως μου λένε, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αλλά και βουλευτές που βρίσκονται στο περιβάλλον του, με την στάση της κ Έλενας Ακρίτα όλο αυτό τον τελευταίο καιρό. «Είναι αχάριστη», έλεγε ένας εξ αυτών τις προάλλες, μια και της καταλογίζουν ότι έχει γύρει προς την άλλη πλευρά, παρότι «ο Α. Τσίπρας την έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μάλιστα πάρα τις αντιρρήσεις ορισμένων εκ των συνεργατών του».
Τρέχει να προλάβει
Τηλεοπτικός δημοσιογράφος, που επιθυμεί σφοδρά να είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, αναζητεί εναγωνίως τις τελευταίες μέρες ραντεβού με τον Κ. Μητσοτάκη , «για να κλείσει η συμφωνία». Μια… συμφωνία, όμως που ο ίδιος ανακοίνωσε σε συγκέντρωση συλλόγου, ενοχλώντας αρκετούς στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Μάλιστα, υπουργός, από αυτούς που ασχολούνται με την επιλογή των προσώπων για το ευρωψηφοδέλτιο, βρήκε άλλο ένα επιχείρημα για να στηρίξει την αρνητική του θέση, εκτός του ότι «πρόκειται για λαϊκιστή, που δεν ταιριάζει στο προφίλ του προέδρου και του κόμματος», όπως λέει παντού. Πάντως , ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, αφού δεν του κλείνουν ραντεβού, τώρα ψάχνει άλλο δρόμο. Ζήτησε, έμαθα, να πάρει συνέντευξη για την εκπομπή του από τον πρωθυπουργό, έχοντας ως σκοπό σε εκείνη την συνάντηση να πάρει και το οριστικό ναι για την λίστα…..
Πόλεμος αλλαντικών
Θα θυμάστε πιθανότατα, ότι την περίοδο του σκανδάλου της Folli Follie (2018-2019) μια ακόμη επιχειρηματική υπόθεση με σκανδαλώδεις διαστάσεις, αυτή της Creta Farm, απασχολούσε τα media και την κοινή γνώμη. Και ήταν λογικό, αφού περιλάμβανε ανεξόφλητα δάνεια, διαμάχες μεταξύ των τότε ιδιοκτητών (των διαβόητων αδελφών Δομαζάκη), απλήρωτους εργαζόμενους, γραμματείς κλπ. Μετά από μεγάλη διαδικασία, η επιχείρηση αλλαντοποιίας που κόντεψε να αφανιστεί, περιήλθε στον έλεγχο του Δημήτρη Βιτζηλαίου της Impala, και την περυσινή χρονιά είδε τα μεγέθη και τους όγκους της να επιστρέφουν στην ελληνική αγορά. Ίσως όχι στην πρώτη θέση, αλλά στην τρίτη, και με βεβαιότητα, πάνω από την Νίκας, που μετά από μια επίσης επεισοδιακή διαδρομή έχει περάσει στα συμφέροντα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου κάποτε συνεργάτη του Βιτζηλαίου. Οι δύο διαφέρουν αρκετά. Ο ένας θέλει να γίνει πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ για τον άλλο δεν θα βρείτε ούτε φωτογραφία στο Google. Να σας πω επίσης ότι στην σχετική κατάταξη, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησαν τα super markets, μεταξύ των βιομηχανιών προηγείται η Υφαντής. Και το σημειώνω με αυτή την περίεργη διατύπωση, διότι πραγματικός πρωτοπόρος στα αλλαντικά είναι η ιδιωτική ετικέτα!
Θλιβερή ιστορία
Λέγαμε προς εβδομάδων για το μεγάλο stand-off (συγχωρήστε μου τον όρο, αλλά περί αυτού πρόκειται) μεταξύ του ξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη και του δημοσίου. Και όπως σας είχα πει ότι η λύση που προωθείτο ήταν με κάποιο τρόπο να παραιτηθεί ο ξενοδόχος από την τεράστια αποζημίωση για το Λαγονήσι που απέσπασε από τα δικαστήρια την εποχή που μεσουρανούσε ο φίλος του, τότε υπουργός, Παπαγγελόπουλος, σε αντάλλαγμα με την οριστική διευθέτηση των υποχρεώσεων του και τη διατήρηση των ξενοδοχειακών του μονάδων που οδεύουν προς το σφυρί. Δύσκολη εξίσωση, αφού αφορά διαφορετικά «μέτωπα» του δημοσίου και προφανώς δεν μπορεί να ανακοινωθεί και δημόσια. Αυτό που διαπίστωσα πάντως, τις τελευταίες ημέρες είναι κάποιες κινήσεις «τακτοποίησης» υποθέσεων από την πλευρά της ξενοδοχειακής επιχείρησης. Το οποίο σημαίνει ότι είτε η λύση έρχεται δια του divine intervention, είτε ότι ο επιχειρηματίας «οχυρώνεται»...