Κινέζικη απάτη - μαμούθ με 800.000 θύματα καταναλωτές από ΗΠΑ και Ευρώπη
Τα πρώτα πλαστά e-shop δημιουργήθηκαν το 2015 με πάνω από 1 εκατομμύριο παραγγελίες την τελευταία τριετία
Μεγαλειώδης απάτη που είχε τη βάση της στην Κίνα ήλθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες με θύματα πάνω από 800.000 καταναλωτές από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.
Το δίκτυο κατάφερε να αποσπάσει στοιχεία από τις κάρτες των καταναλωτών και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μέσω ενός πλαστού δικτύου e-shop το οποίο εμπορευόταν προϊόντα διάσημων σχεδιαστών και οίκων μόδας.
Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ που αποκαλύπτουν τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Guardian, η Die Zeit και η Le Monde αναλύονται οι μηχανισμοί που το Chartered Trading Standards Institute του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους του, με 76.000 ψεύτικους ιστότοπους που δημιουργήθηκαν.
Μια συλλογή δεδομένων που εξετάστηκαν από δημοσιογράφους και εμπειρογνώμονες πληροφορικής υποδηλώνουν ότι η επιχείρηση είναι εξαιρετικά οργανωμένη και τεχνικά έμπειρη.
Λειτουργώντας σε βιομηχανική κλίμακα, οι προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες πλαστά διαδικτυακά καταστήματα που προσφέρουν προϊόντα με έκπτωση από τους οίκους Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες μάρκες ρούχων.
Οι ιστότοποι είναι μεταφρασμένοι σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και τα ιταλικά) και είχαν ως σκοπό να παρασέρνουν τους επίδοξους αγοραστές μέσω του να μοιράζονται τόσο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πριν προβούν στην αγορά των προϊόντων.
Τα πρώτα πλαστά e-shop δημιουργήθηκαν το 2015. Πάνω από 1 εκατομμύριο «παραγγελίες» έχουν υποβληθεί μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η εταιρεία δεν κατάφερε να αποσπάσει τα δεδομένα όλων των πελατών καθώς δεν διεκπεραιώθηκαν όλες οι πληρωμές με επιτυχία. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι επιχειρήθηκε να αποσπάσουν έως και 50 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι η λειτουργεία πολλών εκ των e-shops έχει ανασταλεί ωστόσο πάνω από 22.500 είναι ακόμα ενεργά.
Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι 800.000 άτομα, σχεδόν όλοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν έχουν πέσει θύματα της καλοστημένης απάτης, με 476.000 από αυτούς να έχουν κοινά στοιχεία χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους. Όλοι τους σημείωσαν επίσης τα ονόματά τους, τους αριθμούς τηλεφώνου, το email και τις ταχυδρομικές τους διευθύνσεις στην πλατφόρμα του δικτύου απάτης.