Ισπανία: Συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν για αυξήσεις μισθών
Τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις στην Ισπανία επισφράγισαν, τη Δευτέρα, τη συμφωνία που προβλέπει αυξήσεις μισθών κατά 4% εφέτος και κατά 3% το 2024 και το 2025, προκειμένου να αντισταθμιστεί εν μέρει η ραγδαία αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες.
Η «συμφωνία για την απασχόληση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», η οποία καλύπτει τους μισθωτούς που εργάζονται με συλλογικές συμβάσεις, επικυρώθηκε σήμερα από το συνδικάτο UGT (Unión General de Trabajadores) και από τις εργοδοτικές οργανώσεις CEOE (Confederación Española de Organizaciones Empresariales) και Cepyme (Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa), όπως ανακοίνωσαν στους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους.
Το άλλο μεγάλο κεντρικό συνδικάτο, CCOO (Confederación sindical decomisiones obreras), αναμένεται να την εγκρίνει, με τη σειρά του, αύριο Τρίτη.
H συμφωνία προβλέπει αύξηση μισθών κατά 4%, την οποία θα ακολουθήσουν δύο διαδοχικές αυξήσεις 3% το 2024 και το 2025. Προβλέπεται επιπλέον αύξηση 1% αν ο πληθωρισμός επανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, διευκρίνισε η UGT στην ανακοίνωσή της.
Ο πληθωρισμός ήταν 4,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, καθώς έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ υπερβαίνοντας το 10% στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αυτή η συμφωνία πλαίσιο δεν θα οδηγήσει, ωστόσο, σε αυτόματη γενική αύξηση των μισθών στην Ισπανία, αλλά θα χρησιμεύσει ως βάση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε διάφορους κλάδους.
«Είναι ένα σημείο αφετηρίας που θα επιτρέψει έναν πιο δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UGT.
Τη συμφωνία χαιρέτισε η αριστερή κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μόλις ανακοινώθηκε την Παρασκευή η επί της αρχής συμφωνία, η κομμουνιστικών καταβολών υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, «ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για την τόσο σημαντική αυτή συμφωνία που έχει σκοπό να προστατεύσει τους μισθούς».
«Οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις στέκονται και πάλι στο ύψος της χώρας μας» έγραψε ακόμη στον λογαριασμό της στο Twitter.
«Υπάρχει περισσότερη κοινωνική ειρήνη στην Ισπανία από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί υπάρχει κοινωνικός διάλογος τον οποίο αποκατέστησε η κυβέρνηση» μετά την επιστροφή της αριστεράς στην εξουσία το 2018, δήλωσε από την πλευρά του την ίδια ημέρα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.