Αυτές οι χώρες του κόσμου έχουν τη χειρότερη ποιότητα αέρα - Η θέση της Ελλάδας
Αντιμέτωπες με επικίνδυνα και σταθερά προβλήματα αιθαλομίχλης είναι οι αστικές περιοχές σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (19/03) σχετικά με τις χώρες του πλανήτη που είχαν τις χειρότερες συνθήκες ατμόσφαιρας το 2023.
Το Πακιστάν παρέμεινε μία από τις τρεις χώρες με τη χειρότερη ποιότητα αέρα το 2023, ενώ το Μπανγκλαντές και η Ινδία αντικατέστησαν το Τσαντ και το Ιράν, με τα αιωρούμενα σωματίδια εκεί να κυμαίνονται σε επίπεδα περίπου 15 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι μέσες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που βλάπτουν τους πνεύμονες, έφθασαν τα 79,9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στο Μπαγκλαντές το 2023 και τα 73,7 μικρογραμμάρια στο Πακιστάν. Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ συνιστά όχι περισσότερα από 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
«Λόγω των κλιματικών συνθηκών και της γεωγραφίας (στη Νότια Ασία), λαμβάνετε αυτή τη σειρά συγκεντρώσεων που απλώς εκτοξεύονται επειδή η ρύπανση δεν έχει πού να πάει», δήλωσε η Christi Chester Schroeder, επιστημονική υπεύθυνη του IQAir, μια οργάνωση για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα παγκοσμίως, με έδρα στην Ελβετία.
«Στην κορυφή αυτού του φαινομένου είναι παράγοντες όπως οι γεωργικές πρακτικές, η βιομηχανία και η πυκνότητα του πληθυσμού», πρόσθεσε. «Δυστυχώς, πραγματικά φαίνεται ότι αυτό το φαινόμενο θα χειροτερέψει, πριν βελτιωθεί», είπε η Schroeder
Το 2022, το Μπαγκλαντές κατατάχθηκε ως η χώρα με την πέμπτη χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως, ενώ η Ινδία ήταν όγδοη, οπότε η κατάσταση φαίνεται όντως ότι βαίνει προς το χειρότερο.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των πρόωρων θανάτων στο Μπαγκλαντές αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση και το σχετικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης ανέρχεται στο 4%-5% του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε ο Firoz Khan, ειδικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πανεπιστήμιο North South της Ντάκα, πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές.
Η ρύπανση στην Ινδία αυξήθηκε επίσης πέρυσι, με τα επίπεδα να είναι 11 φορές υψηλότερα από το πρότυπο του ΠΟΥ. Το Νέο Δελχί της Ινδίας ήταν η πρωτεύουσα με τις χειρότερες επιδόσεις, με 92,7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Η Κίνα σημείωσε επίσης αύξηση αιωρούμενων σωματιδίων κατά 6,3%, φτάνοντας τα 32,5 μικρογραμμάρια πέρυσι, μετά από πέντε διαδοχικές ετήσιες μειώσεις.
Ποιες χώρες πληρούν τα πρότυπα του ΠΟΥ - Η θέση της Ελλάδας
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία πληρούσαν τα πρότυπα του ΠΟΥ το 2023.
Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τη λίστα της οργάνωσης IQAir για τις χειρότερες συνθήκες αέρα, που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, η χώρα μας -με την Αθήνα- βρίσκεται στην 44η θέση σε 120 χώρες (στην 1η θέση είναι η χειρότερη περιοχή που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται η πόλη Chiang Mai στην Ταϊλάνδη).
Η έκθεση IQAir βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε 134 χώρες και περιοχές.
Το Τσαντ, η πιο μολυσμένη χώρα του κόσμου το 2022, εξαιρέθηκε από τις λίστες του 2023 λόγω προβλημάτων δεδομένων. Το Ιράν και το Σουδάν αφαιρέθηκαν επίσης από τη λίστα του 2023.
Η Christa Hasenkopf, διευθύντρια του Air Quality Life Index στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, τόνισε ότι το 39% των χωρών δεν έχουν δημόσια παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα πιθανά οφέλη και το σχετικά χαμηλό κόστος, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν έχουμε οργανωμένη παγκόσμια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε πόρους για να καλύψουμε αυτά τα κενά δεδομένων, ειδικά σε μέρη όπου η επιβάρυνση της υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν μεγαλύτερη», ανέφερε η Christa Hasenkopf.