Η τραγωδία του Χίλσμπορο, τα τραγικά λάθη της Αστυνομίας και η Sun
Το «ρολόι» έγραφε 15 Απριλίου 1989. Ένας αγώνας γιορτή, κατέληξε σε τραγωδία. Η αναμέτρηση της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ για τα ημιτελικά του FA Cup, θα μείνει στην Ιστορία, αλλά για τους λάθος λόγους, καθώς 97 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά στο γήπεδο του Χίλσμπορο.
Ο σπουδαίος αυτός ημιτελικός, ήταν προγραμματισμένος στις 15:00 ώρα Αγγλίας. Ο κόσμος ήταν πολύς πριν την έναρξη του ματς, με αποτέλεσμα να κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Οι ποδοσφαιριστές, όταν εισήλθαν στο γήπεδο, αντίκρισαν μία ωραία ατμόσφαιρα, αλλά κανείς δεν περίμενε αυτό που θα συνέβαινε.
Γύρω στο 6ο λεπτό, ένας αστυνομικός πήγε στον διαιτητή της αναμέτρησης, για να τον ενημερώσει να διακόψει εσπευσμένα το παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές και όλοι οι υπόλοιποι, δεν είχαν καταλάβει τι είχε συμβεί. Ο κόσμος από τα πίσω διαζώματα, πίεσε τους μπροστά, με αποτέλεσμα να συνθλιβούν της πάνω εξέδρας των φίλων της Λίβερπουλ. Όσοι πρόλαβαν να πηδήξουν από το πάνω διάζωμα, κατάφεραν και σώθηκαν.
Στο στάδιο, 94 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ οι άλλοι τρεις πάλεψαν, αλλά υπέκυψαν στα τραύματά τους τις επόμενες μέρες. Οι τραυματίες ήταν 776, ενώ όσο ήταν σώοι, προσπαθούσαν με τις διαφημιστικές πινακίδες να σώσουν τους ανθρώπους που ήθελαν βοήθεια.
Ο εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ, αλλά και μετέπειτα προπονητής της, Κένι Νταγκλίς, στην αυτοβιογραφία του ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν θα ξεχάσει εκείνη την ημέρα.
Αναλυτικά τα όσο έγραψε:
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ, μα ποτέ την 15η Απριλίου του 1989. Δεν μπορώ ούτε καν να σκέφτομαι το όνομα Χίλσμπορο και να μην μου έρχονται στο μυαλό αυτές οι τραγικές εικόνες. Λίγα χρόνια αργότερα και αφού είχα φύγει από την Λίβερπουλ, μου έγινε πρόταση για να αναλάβω την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, αλλά αρνήθηκα για τα όσα έγιναν τότε στο γη».
Τα λάθη της αστυνομίας και η σχέση των «ρεντς» με την... καταραμένη Sun
Μετά την τραγωδία, οι Αστυνομικές Αρχές της Αγγλίας, «έριξαν» το φταίξιμο στους χούλιγκανς, αναφέροντας πως κάποιοι δεν είχαν εισιτήριο και ήταν μεθυσμένοι. Τον ισχυρισμό αυτόν, υπερασπίστηκε και η εφημερίδα Sun, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς το πήγε σε... άλλο επίπεδο, αναφέροντας ότι έχουν μερίδιο ευθύνης και οι θανώντες. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί αστυνομικοί έδωσαν ψεύτικη κατάθεση.
Η σχέση της Λίβερπουλ και της Sun, όπως είναι λογικό είναι εχθρικές, κάτι που φάνηκε και πρόσφατα με τον Γιούργκεν Κλοπ να μην δέχεται να απαντήσει σε ερώτηση ενός ρεπόρτερ της εφημερίδας.
Η απόλυτη δικαιοσύνη όσων έχασαν την ζωή τους
Το 2012, οι δικηγόροι των οικογενειών, «έριξαν» φως στην υπόθεση με αποκαλυπτικές παραλείψεις που διέπραξε η Αστυνομία, τα οποία οδήγησαν στον θάνατο 96 ανθρώπων.
Οι αγγλικές Αρχές, άφησαν αρκετούς φιλάθλους να εισαχθούν στην «μοιραία» εξέδρα, η οποία ήταν αρκετά γεμάτη. Παράλληλα, το χειρότερο που έκανε η αστυνομία, είναι ότι όταν οι φίλαθλοι προσπάθησαν να κρεμαστούν από τα κάγκελα, οι Αρχές τους απωθούσαν, καθώς νόμιζαν πως ήθελαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο (!).
Εγκληματικά λάθη έκανε και το τμήμα υγείας της Αγγλίας, καθώς τα ασθενοφόρα δεν έφτασαν εγκαίρως στο Χίλσμπορο.
Η τραγωδία του Χίλσμπορο, θα είναι πάντα χαραγμένο στην μνήμη κάθε υγιής φιλάθλου και θα μας θυμίζει πάντα πως η ζωή μας δεν είναι δεδομένη.
Δημήτρης Δράκος