Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που ζουν τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το Τσερνόμπιλ φαίνεται πως έχουν αναπτύξει ανθεκτικά στον καρκίνο γονιδιώματα που θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τη θανατηφόρα ασθένεια, σύμφωνα με μια μελέτη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει άρθρο από τη New York Post, τα άγρια ζώα κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν από τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ το 1986, η οποία αποτέλεσε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία.
Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή αφού η έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα προκάλεσε τη διαρροή ραδιενέργειας σε μια ζώνη 1.000 τετραγωνικών μιλίων, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί ολόκληρη η περιοχή για να αποτραπεί περαιτέρω έκθεση του ανθρώπου στην ακτινοβολία.
Όμως, στα σχεδόν 38 χρόνια που έχουν περάσει από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, η άγρια ζωή έχει επιστρέψει στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και αγέλες λύκων που φαίνεται να μην επηρεάζονται από τη χρόνια έκθεση στη ραδιενέργεια.
Πώς ο οργανισμός των λύκων του Τσερνόμπιλ «πολεμά» τον καρκίνο
Η Cara Love, εξελικτική βιολόγος και οικοτοξικολόγος στο εργαστήριο του Shane Campbell-Staton στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, μελετά τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί οι μεταλλαγμένοι αυτοί λύκοι για να επιβιώσουν στο ραδιενεργό περιβάλλον τους και παρουσίασε τα ευρήματά της στην Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας Ολοκληρωτικής και Συγκριτικής Βιολογίας στο Σιάτλ τον περασμένο μήνα.
Το 2014, η Love και οι συνάδελφοί της είχαν μπει μέσα στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και έβαλαν περιλαίμια εξοπλισμένα με GPS και δοσίμετρα ακτινοβολίας στους λύκους της περιοχής. Επίσης, πήραν αίμα από τα άγρια ζώα για να κατανοήσουν το πώς αντιδρά ο οργανισμός τους στην καρκινογόνο ακτινοβολία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από την Εταιρεία Ολοκληρωτικής και Συγκριτικής Βιολογίας.
Με τα ειδικά αυτά περιλαίμια, οι ερευνητές μπορούν να λάβουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για το πού βρίσκονται οι λύκοι και σε πόση ακτινοβολία εκτίθενται, όπως ανέφερε η Cara Love.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έλαβαν, οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν πως οι συγκεκριμένοι λύκοι εκτίθενται σε 11,28 χιλιοστόμετρα ακτινοβολίας καθημερινά για όλη τη ζωή τους, ποσότητα έξι φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο ασφαλείας για τους ανθρώπους.
Παράλληλα, το ανοσοποιητικό σύστημα των λύκων του Τσερνόμπιλ φαινόταν διαφορετικό από αυτό των κανονικών λύκων καθώς έμοιαζε περισσότερο με αυτό των ασθενών με καρκίνο που υποβάλλονταν σε ακτινοθεραπείες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών, η Love εντόπισε συγκεκριμένες περιοχές του γονιδιώματος του λύκου που φαίνεται να είναι ανθεκτικές στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
«Κλειδί» για τη μάχη κατά του καρκίνου
Όπως σημειώνει η New York Post, η συγκεκριμένη έρευνα θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι γονιδιακές μεταλλάξεις στους ανθρώπους αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο, ανατρέποντας όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για πολλές γνωστές γονιδιακές μεταλλάξεις, όπως το BRCA, που προκαλούν καρκίνο.
Τα σκυλιά του Τσερνόμπιλ -οι απόγονοι των κατοικιδίων που είχαν οι πρώην κάτοικοι της περιοχής- μπορεί επίσης να έχουν παρόμοια αντοχή στον καρκίνο, αν και δεν έχουν μελετηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως τα άγρια ξαδέλφια τους.
Τα σκυλιά βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή μετά την καταστροφή και έχουν προσαρμοστεί καλύτερα από άλλα είδη, όπως για παράδειγμα τα πουλιά που παρουσίασαν ακραίες γενετικές διαφοροποιήσεις ως αποτέλεσμα της ραδιενέργειας.
Τα ευρήματα κρίνονται ως ιδιαίτερα πολύτιμα καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως τα κυνοειδή καταπολεμούν τον καρκίνο με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι σε σχέση με τους αρουραίους στα εργαστήρια.
Δυστυχώς, το έργο της Love έχει τεθεί σε παύση τα τελευταία χρόνια, καθώς αυτή και οι συνάδελφοί της δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, πρώτα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τώρα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.