Αποκάλυψη για το κορίτσι - σύμβολο του Ιράν: Βιάστηκε και δολοφονήθηκε
Απόρρητο έγγραφο για τη 16χρονη Νίκα, το κορίτσι - σύμβολο του αγώνα των νέων στο Ιράν, το 2022, φέρνει στη δημοσιότητα το BBC
Η Νίκα Σακαραμί, σε ηλικία 16 ετών, συμμετείχε στις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν που είχαν πυροδοτηθεί από τη σύλληψη, κακοποίηση και το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί επειδή δεν είχε καλά στερεωμένη τη μαντίλα της και λίγα μαλλιά της ήταν ακάλυπτα.
Το κορίτσι συνελήφθη και εννέα μέρες μετά τη σύλληψή της εντοπίστηκε νεκρή με σπασμένο το κρανίο. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης υποστήριξε, τότε, ότι είχε αυτοκτονήσει.
Δύο χρόνια μετά τον θάνατό της, το BBC αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν που αποδεικνύει ότι η έφηβη Ιρανή κακοποιήθηκε σεξουαλικά και δολοφονήθηκε από τρεις άνδρες που εργάζονταν για τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Το έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα αποτελεί εσωτερική αναφορά της συγκεκριμένης υπηρεσίας, για την οποία εργάζονταν οι τρεις άνδρες για τα γεγονότα που αφορούν τη Νίκα Σακαραμί.
Στην αναφορά συνοψίζεται το χρονικό της κράτησης της Νίκα από άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), ενώ αναφέρονται τα ονόματα των τριών δολοφόνων της αλλά και των ανωτέρων τους που έχουν συγκαλύψει τα γεγονότα.
Τα βασικά σημεία που προκύπτουν είναι:
- ότι ένας από τους άνδρες την κακοποίησε σεξουαλικά,
- ότι η ίδια παρότι ήταν δεμένη με χειροπέδες αντιστάθηκε με κλωτσιές και βρίζοντας τους διώκτες της και
- ότι μετά την αντίστασή της, την ξυλοκόπησαν με λοστούς
Λίγη ώρα πριν από την εξαφάνισή της, η Νίκα έχει καταγραφεί σε βίντεο στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 σε πάρκο στο κέντρο της Τεχεράνης να είναι δίπλα σε έναν κάδο και να βάζει φωτιά σε χιτζάμπ που πολλές γυναίκες είχαν αφαιρέσει αφήνοντας τα κεφάλια τους ακάλυπτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Γύρω της, άλλοι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως «θάνατος στο δικτάτορα», εννοώντας τον Χαμενεΐ.
Μεταξύ των διαδηλωτών είναι και πολλοί μυστικοί αστυνομικοί και άνδρες των Φρουρών της Επανάστασης που καταγράφουν τα πρόσωπα και τις πράξεις των νέων που εξεγείρονται. Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, οι άνδρες της αποκαλούμενης «ομάδας 12» υποπτεύθηκαν την έφηβη κοπέλα ως αρχηγό κάποιας ομάδας εξαιτίας της «ασυνήθιστης συμπεριφοράς της» και του γεγονότος ότι «έκανε πολλά τηλεφωνήματα με το κινητό της». Ένας άνδρας μέλος των Φρουρών της Επανάστασης αναμίχθηκε με το πλήθος και επιβεβαίωσε ότι η Νίκα είχε αρχηγική θέση. Προσπάθησε να τη συλλάβει αλλά αρχικά του ξέφυγε. Όπως είπε η θεία της στο BBC, η Νίκα είχε καταλάβει ότι την παρακολουθούσαν και είχε ζητήσει βοήθεια από έναν φίλο της για να κρυφτεί. Μία ώρα αργότερα από αυτό το τηλεφώνημα, εντοπίστηκε και συνελήφθη. Την άρπαξαν και την έβαλαν σε ένα φορτηγό-ψυγείο χωρίς πινακίδες ή άλλα διακριτικά.
Στο πρώτο κέντρο κράτησης που την οδήγησαν, ο διοικητής αρχικά δέχτηκε να κρατήσει τη Νίκα αλλά σύντομα κάτι άλλαξε. «Η Νίκα δεν σταματούσε να φωνάζει, να βρίζει και να κάνει φασαρία» αναφέρεται στο έγγραφο. Στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης υπήρχαν ήδη άλλες 14 γυναίκες κρατούμενες και ο διοικητής φοβήθηκε ότι η κοπέλα θα τις παρακινούσε να εξεγερθούν. «Φοβήθηκε ότι θα ξεκινούσε εξέγερση» λέει στην αναφορά. Ο επικεφαλής μίλησε με τα κεντρικά και του είπαν να την πάει στη διαβόητη φυλακή της Τεχεράνης, Εβίν.
Καθοδόν προς τη φυλακή, η κοπέλα στο πίσω μέρος του φορτηγού φωνάζει και αντιστέκεται. Ο ένας από τους τρεις, ο Αράς Καλχόρ, τη φιμώνει χρησιμοποιώντας τις κάλτσες του. Η κοπέλα πνίγεται. Στη συνέχεια, ένας άλλος, ο Σαντέι, τη γυρίζει μπρούμυτα και κάθεται πάνω της. «Η κατάσταση ηρέμησε» λέει στην αναφορά. Σε λίγο όμως η Νίκα αρχίζει πάλι να αντιστέκεται. Ο άνδρας βάζει το χέρι του μέσα από το παντελόνι της και όπως λέει μετά από αυτό «έχασε τον έλεγχο». Δεν αρνείται ότι ένιωσε «διέγερση» καθώς καθόταν πάνω της και ακουμπούσε τα οπισθιά της. Και επιμένει ότι εκείνη, παρότι ήταν δεμένη, τον απειλούσε και τον χτυπούσε. «Με χτύπησε στο πρόσωπο και έπρεπε να αμυνθώ», είναι η εξήγηση που δίνει.