Από τις 7 Γενάρη ανοίγει για το κοινό ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας»
Τις «πύλες» του για τους πολίτες ύστερα από 16 χρόνια, ανοίγει ξανά την Κυριακή 7 Ιανουαρίου το αναστηλωμένο πλέον ανάκτορο του Φιλίππου στις Αιγές Ημαθίας.
Το μνημείο, χτισμένο στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππο τον Β’, έχει έκταση περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα και σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να συναρμόζει την Αγορά, τον τόπο συνάθροισης των πολιτών της Μητρόπολης των Μακεδόνων, με τη βασιλική παρουσία και εξουσία.
Στο μέγα περιστύλιο του ανακτόρου, το φθινόπωρο του 336 π.Χ., ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Αλέξανδρος, μετά τη δολοφονία του πατέρα του. Δύο χρόνια αργότερα από εδώ ξεκίνησε ο Αλέξανδρος την εκστρατεία του στην Ανατολή που άλλαξε για πάντα τον ρου της Ιστορίας.
Το ανάκτορο των Αιγών, ένα απολύτως πρωτοποριακό για την εποχή του οικοδόμημα, έγινε πρότυπο και αρχέτυπο, γνώρισε χιλιάδες επαναλήψεις καθορίζοντας, για αιώνες, την εικόνα της δημόσιας αρχιτεκτονικής, σε Ανατολή και Δύση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχει δει η κλασική αρχαιότητα, αυτό που ο καθηγητής Βόλφραμ Χέφνερ είχε χαρακτηρίσει «Παρθενώνα της Μακεδονίας» και στο οποίο μέσα, χωράει τρεις φορές ο Παρθενώνας, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.
Το μνημείο καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 148 π.Χ., κάηκε και λεηλατήθηκε.
Πλέον, μετά τις εργασίες αναστήλωσης, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.
Οι εργασίες αναστήλωσης, συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και διήρκησαν από το 2007 μέχρι το 2023, ως συγχρηματοδοτούμενο έργο διαδοχικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με συνολικό προϋπολογισμό 20.300.000 ευρώ.
«Στοίχημά μας είναι να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις Αιγές ένα σημείο συνάντησης με το μεγαλείο των αρχαίων μας καταβολών. Μια σφραγίδα της διαχρονικής τους ελληνικότητας αλλά και ένα μέρος της σύγχρονη ζωής μας. Αυτό το θαυμαστό αρχαιολογικό πάρκο μπορεί και πρέπει να γίνει ένας καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης για τη Βεργίνα, για την Ημαθία, για ολόκληρη τη Μακεδονία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου, που έγιναν την Παρασκευή.
«Το έχτισε ο Φίλιππος για να ορίσει την εικόνα του νέου κόσμου... Αυτές οι κολώνες άκουσαν τους Μακεδόνες να χτυπούν θριαμβικά με τα δόρατα τις ασπίδες, ανακηρύσσοντας βασιλιά τον Αλέξανδρο.... Οι Ρωμαίοι του Μέτελλου το έκαψαν και το ρήμαξαν...Το τιμώρησαν να χαθεί στην λήθη μαζί με τις Αιγές... Αναστήθηκε!... Σε λίγο θα ανοίξει για να υποδεχτεί τους προσκυνητές της ιστορίας...», σημειώνει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη έως το τέλος του 2023 της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
«Το ανάκτορο δεν είναι σπίτι, δεν ήταν ποτέ σπίτι. Πρόκειται για το κέντρο της πολιτικής, θρησκευτικής, δικαστικής και στρατιωτικής εξουσίας του Φιλίππου του Β’. Αυτός πήρε τους θεσμούς των πόλεων του νότου, δηλαδή την αυτοδιοικούμενη πόλη με Βουλή και Δήμο, και τους μπόλιασε στην ιδέα του βασιλείου. Έτσι, άρχισε να δημιουργεί πόλεις στις οποίες μαζεύονταν πληθυσμοί και παραχωρούνταν κλήροι», είχε δηλώσει παλιότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγγελική Κοτταρίδη.
«Κτίριο λιτό και λειτουργικό και συγχρόνως μνημειακό και επιβλητικό, το αρχετυπικό οικοδόμημα χαρακτηρίζεται από την πολυτέλεια των υλικών, την εφευρετικότητα και την τελειότητα της εκτέλεσης, τα απροσδόκητα επιτεύγματα της τεχνολογίας και, συγχρόνως, από τη γεωμετρική καθαρότητα της φόρμας που διαμορφώνει ένα σύνολο απαράμιλλης ηρεμίας, κομψότητας και αρμονίας, όπου όλα υποτάσσονται στη γοητεία του μέτρου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.